Divendres, 22 de novembre de 2024



Castellano  


Segona edició del 42-Festival de Gèneres Fantàstics
acec29/10/2022



(Foto:)
 
L’antiga fàbrica Fabra i Coats de Barcelona i la Biblioteca Ignasi Iglesias-Can Fabra acullen la segona edició del 42-Festival de Gèneres Fantàstics, un ampli ventall de 84 activitats que reuneixen 225 participants, «les veus més importants del panorama internacional».


El festival començà ahir, dos de novembre, amb les inauguracions de dues exposicions, una sobre l’autor d’El baró rampant o Si una nit d’hivern un viatger: «Italo Calvino (1923-1985), fantàstic» (Sala d’exposicions Antoni Arissa i Asmarats), i una altra al vestíbul de la Fabra i Coats: «50 anys de Terry Pratchett: el veritable terraplanisme i altres certeses del mestre».


Sobre l’escriptor italià en va fer una xarrada interessant el seu biògraf Antonio Serrano Cueto, autor d’El escritor que quiso ser invisible (Fundación José Manuel Lara, 2020). Però la conferència inaugural va ser una conversa entre Muntsa Mimó i un dels autors que 42 homenatja enguany: Pep Albanell, que ha signat obres amb el seu nom, amb el pseudònim Joles Sennell i dins del col·lectiu Ofèlia Dracs.


Aquest dijous, des del migdia, s’analitzarà l’aportació de les dones -i de la mirada de gènere- als gèneres fantàstics, en «Imaginant mons: de la ciència-ficció al cinema» una conversa entre Marta Piñol Lloret, autora d’Imaginar mundos (Sans soleil Ediciones, 2019) i Sara Martín Alegre, que aplica els estudis de gènere sobretot a la ciència-ficció i al gòtic (a les 12 a la sala 2 de Fabra i Coats).


A la mateixa hora, a l’Auditori Fabra s’hi trobaran quatre persones amb molt a dir sobre «Ments meravelloses: els gèneres fantàstics com a teràpia i com a trastorn»: Salvador Macip, metge i escriptor; la valenciana Mariló Álvarez (La taxidermista d’emocions, Edicions Bromera, 2020), Tonet Capdevila, desenvolupador de videojocs, i Ariadna Rogero, impulsora d’Obertament, una aliança contra l’estigmatització de la malaltia mental.


A la una, a l’Auditori Fabra, s’hi celebrarà una taula rodona sobre els «Clàssics que ens calien: un boom de traduccions que no s’acaba», amb traductors (Edgar Cotes, Maria Antònia Martí Escayol) i Sara Martín Alegre (que escriu i ha traduït Manuel de Pedrolo a l’anglès), moderats per Miquel Codony, que fa el videopodcast The Spoiler Club.


A la tarda arriba el moment dels autors i les seues obres: Paul Kingsnorth, autor de la recent Alexandria (Amsterdam, 2022), serà a la Fabra i Coats a les 16; Gareth Hanrahan, amb els seus videojocs i els seus relats, a les 17,15; la britànica C.J. Tudor (L’home de guix, Rosa dels vents, 2018) a les 18,30. Per la Sala 2 de Fabra i Coats passaran Rodrigo Fresán, Rodrigo Cortés i Gustavo Martín Garzo, després de l’homenatge a Paco Porrúa, l’editor argentí que va ser el primer en editar Cien años de soledad, però també traduccions a l’espanyol de Bradbury, Tolkien i Le Guin.

El divendres 4 serà el torn de Luís Mateo Díez, el canadenc Christian Guay-Poliquin (El pes de la neu, Periscopi, 2020); David Mitchell (A Utopia Avenue); David Foenkinos (La biblioteca dels llibres rebutjats i, ara, Número dos, totes dues a 62) i d’altres.


Al vespre, a les nou, es faran públics els Premis 42 en les seues edicions de Millor obra original de 2022, en català i castellà; Millor obra traduïda, en català i castellà; Obra Revelació en les dues llengües també; Millor clàssic traduït al català; Millor Obra Juvenil i Premi Honorífic.


El dissabte arriben tres escriptores de l’Amèrica Llatina que ja destaquen en els gèneres fantàstics i que protagonitzaran una taula rodona a les 18,30, a la sala 2 de Fabra i Coats: la mexicana Laura Baeza, amb una última obra, Una grieta en la noche (Páginas de espuma,2022), on, segons el Festival, «un detectiu investiga la mort d’una remeiera»; l’argentina Valeria Correa, amb els contes de Hubo un jardín, i la també argentina Fernanda García Lao, autora de Sulfuro (Candaya, 2022).


El mateix dissabte hi haurà conferències amb la presència d’Alejandro Jodorowsky (creador de la psicomàgia i autor de còmics amb Moebius); Tade Thompson (Els assassinats de la Molly Southbourne; Mai Més, 2017); Santiago H. Amigorena i l’israelià Lavie Tidhar (Tierra profana, Duermevela Ediciones).


Diumenge serà el moment de l’escriptor català de més nomenada en els últims anys, Marc Pastor (amb un top ten de viatges en el temps, a les 10, i una comparació entre sèries i literatura, a les 11); un homenatge a Jordi Sierra i Fabra (a les 12) i la presència de la sudafricana Lauren Beukes (Les lluminoses, Mai més, 2021) i Manlio Castagna (director de cinema i autor d’El libro de las puertas, Roca Editorial).


Abans d'acomiadar-se, el festival 42 programa una altra xarrada dedicada a Italo Calvino i el grup Oulipo (Ouvroir de Littérature Potentielle) a càrrec dels escriptors Pablo Martín Sánchez i David Roa: «Si una nit d’hivern... el joc etern d’Italo Calvino i l’Oulipo» (sala 1 a les 12). 





   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2