Divendres, 22 de novembre de 2024



Castellano  


El festival MOT celebrarà el 10è aniversari centrant-se en l’escriptura “des de dins”
4/3/2024



(Foto:)
 

El certamen tindrà lloc del 14 al 23 de març, primer a Olot i després a Girona. Un web recull les intervencions dels 375 autors des que es va inaugurar


Amb la desena edició del festival MOT quasi a tocar, l’organització ha estrenat el nou web, amb el programa i tota la pesca, però per posar èmfasi en la història del certamen hi han destacat les intervencions de totes les edicions anteriors. Totes, les 375, des d’aquell 2014 dedicat a la literatura fantàstica –anys abans de l’auge actual–, comissariat per David Roas i amb noms com Albert Sánchez Piñol, Marc Pastor, Cristina Fernández Cubas o Anna Starobínets, fins a la de l’any passat, sobre la por, a cura d’Àlex Martín i amb noms com Dominique Manotti, Massimo Carlotto, Núria Cadenes o, altre cop, Marc Pastor.


El festival d’aquest any mirarà d’aprofundir en la literatura a partir de la mateixa mirada de l’autor amb el lema “Des de dins”, especialitat del seu comissari, el professor de literatura de la Universitat de Girona i crític Xavier Pla, autor entre d’altres d’El soldat de Baltimore. Assaigs sobre literatura i realitat en temps d’autoficció (Lleonard Muntaner). Glòria Granell, codirectora amb Judit Badia, ha explicat que després de deu anys aprofundint en la literatura els va semblar que “era el moment de parlar des de l’escriptor, incloent el joc entre realitat i ficció”, una qüestió, com l’autoficció, “que avui està de moda però Pla fa molts anys que estudia”. El festival, amb un pressupost de 82.000 euros a càrrec majoritàriament dels dos ajuntaments, tindrà lloc durant dos caps de setmana consecutius –el primer, 14, 15 i 16 de març, a Olot; el segon, 21, 22 i 23 de març, a Girona–.


Pla ha explicat aquest dilluns que “els últims anys s’han trencat molts tabús literaris” en la literatura a partir del dol, dels traumes històrics o els abusos, que poden prendre formes molt variades a partir de l’expressió biogràfica: novel·la, dietari, cròniques o gèneres híbrids per aprofundir en qüestions que “fa trenta o quaranta anys quedaven soterrades, mentre que avui es pot parlar de tot”. El comissari del festival ha volgut destacar la presència d’autors com Sergi Pàmies –que serà a la conversa inaugural amb Jordi Cornudella–, Enrique Vila-Matas, Julià de Jòdar, Monika Zgustova, Marta Marín-Dòmine o Éric Vuillard –que el clourà amb Anna Guitart–, però també Anna Pazos o Júlia Bacardit –totes dues, que participen en sessions diferents, són les responsables de Les golfes, un podcast que Pla va esmentar com a un dels fenòmens que avui són una plataforma híbrida més de narrativa d’autoficció–.


Granell ha explicat que a més de la programació anunciada i de diversos clubs de lectura en biblioteques sobre autors participants, es duen a terme accions a escoles i instituts, amb 600 i 300 participants respectivament, perquè la voluntat del festival és “que arribi al màxim de gent, que es respiri MOT” i que tingui una “evolució creixent i pausada”. L’alcalde d’Olot, Josep Berga Vayreda, ha destacat que l’objectiu del festival és tan ambiciós com senzill: “Promoure la lectura”, i que gràcies als vídeos d’aquests 10 anys “no és efímer, és corpus de coneixement”, encara que “curiosament, parlem de lletres i el que en queda és audiovisual”. Quedarà l’audiovisual, sí, però també l’experiència viscuda en cadascuna de les converses i les converses que al seu torn convidaran a desenvolupar.






   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2