CEDRO demanda la Universitat Autònoma de Barcelona per pirateria
12/4/2012
(Foto:Carme Esteve)
| |
El Centre Espanyol de Drets Reprogràfics (CEDRO) ha demandat la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), segons informa Europa Press, per distribuir continguts protegits dels seus associats sense autorització. La demanda s'ha admès a tràmit.
L'entitat gestora intenta regularitzar des del 2005 l'ús que es fa de les obres dels seus socis en els campus virtuals de les universitats. Per això durant aquest temps s'ha adreçat a totes les universitats intentant negociar en va amb elles. Segons informen des de CEDRO, la seva intenció "no és judicialitzar la relació de la propietat intel·lectual a les universitats", però és important per a ella el reconeixement del principi dels drets d'autor, i més tenint en compte que "la universitat és generadora de continguts i, per això, de propietat intel·lectual, i no té sentit que rebutgin el compliment de la Llei".
CEDRO va interposar fa un mes una altra demanda a la Universitat Carlos III per la mateixa raó. Adverteixen que si les coses segueixen igual "el procés de demandes seguirà endavant", i recorden que de tots els països desenvolupats d'Europa, Espanya està al vagó de cua en aquesta qüestió.
Llicències CEDRO El 1998 CEDRO va arribar a un acord amb la CRUE (Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles), amb la intenció que totes les universitats s'hi subscriguessin, perquè els seus serveis de reprografia respectin la propietat intel·lectual exigint que comptin amb llicència de CEDRO. El problema va sorgir amb les noves tecnologies. L'entitat gestora explica que "la majoria de les universitats digitalitzen part de llibres o llibres sencers i articles de revistes a disposició dels alumnes en els campus virtuals. Per a fer-ho, si es tracta d'obres del repertori de CEDRO, han de comptar amb la seva llicència, i la realitat és que pràcticament gairebé cap d'elles disposa d'aquesta autorització", al·leguen.
Actualment disposen de la llicència per a tot el campus virtual la Universitat Internacional de la Rioja, la Universitat Catòlica de València i l'IE Universitat (Madrid-Segòvia). Només tres d'un total de 75 públiques i privades. Tot i que també puntualitzen que en 12 o 13 algunes de les titulacions o assignatures compten amb la llicència.
|
|
|
|
|