Antonio Machado i l’exili republicà espanyol protagonitzen una setmana de conferències i activitats a Barcelona
Lidia Penelo4/2/2014
Conferències, documentals i taules rodones recordaran la figura del poeta 75 anys després de la seva mort, i també la dels representants culturals de l'exili republicà espanyol.
Antonio Machado és el protagonista de les jornades que l'Institut Francès de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona (entre d'altres col · laboradors) han organitzat per commemorar el 75 aniversari de la mort del poeta, i recordar l'exili republicà espanyol. Aquestes jornades comptaran amb conferències de lliure entrada, un concert de Paco Ibáñez cantant a Machado, i un viatge a Cotlliure per seguir l'itinerari de l'exili de Machado i visitar les cases on va passar els seus últims dies.
L'obertura de les jornades serà el proper dijous 13 de febrer amb una ponència inaugural d'Enrique de Rivas, escriptor i nebot de Manuel Azaña, president de la Segona República Espanyola. Aquest mateix dia, també hi haurà una conferència sobre l'aportació de l'exili espanyol a la cultura francesa, i es parlarà de personatges com Luis García Gall, José Molina, Teresa Rebull o Josep Molina.
A més de conferències-que tractaran diversos aspectes des del compromís d'escriure en guerra o l'activitat dels anarquistes exiliats-, aquestes jornades comptaran amb una taula rodona en què participaran alguns dels que han viscut l'exili com l'escriptor Sergi Pàmies o Plaer Thibon, directora del Centre de documentació sobre l'exili republicà espanyol de Tolosa. Un altre dels punts forts del programa són les projeccions de documentals com Agustí Centelles i el camp de concentració de Bram, La Retirada de 1939 o Els mons subtils.
Divendres 14 de febrer, tots els actes programats se centraran en la vida i obra d'Antonio Machado. Per a això, les nebodes del poeta, veïns de Cotlliure i especialistes de l'obra de Machado es desplaçaran a Barcelona per recordar al poeta que es va bolcar en defensar la causa republicana.
|
|
|
|
|