Dia 28 de novembre a les 17,30
La poètica dels Panero, àngels amb ales de plom
Participan: Victoria Alonso, Manuel Fuentes i Juan Carlos Elijas.
Amb la col.laboració de Jorge Acebo Canedo, Cristina Santiago, Maribel torres i Miguel Zanón
Sala d'actes de l'Ajuntament de Tarragona
Leopoldo Panero (1909-1962). Va néixer a Astorga (León), va rebre la república amb insígnia de plata en forma de falç i martell. Durant la guerra va ser empresonat i tot seguit va passar a allistar-se en les tropes rebels. Fins a la seva mort va representar la cultura oficial de la dictadura, com a director de l'Institut espanyol a Londres (va ser destituït per sospitós d'amistat amb exiliats) va ser Premi Nacional en 1950 amb Escrito a cada instante (1949).
En 1976 Jaime Chávarri va estrenar El desencanto, un documental de culte en el qual la vídua Felicitat Blanc (1913 –1990) i els fills Juan Luis (1942˗2013), Leopoldo María (1948˗2014) i Michi (1951˗2004) mostren de manera descarnada la seva experiència com a integrants d'una peculiar família, prenent com a referència la figura del pare. Els dos primers han publicat una considerable obra poètica al llarg del temps i Michi va ser considerat sempre el Bartleby de la família, l'escriptor sense obra.
Ricardo Franco va rodar Después de tantos años (1994) amb els tres germans, una vegada morta Felicitat. D'ambdues filmacions es desprèn la idea reiterada pels Panero que constitueixen la «fi d'una raça».
Per una raó o una altra, els participants en aquest acte van tractar fugaç o intensament als germans Panero. Manuel Fuentes (especialista en la poesia de la revista Escorial, editada des de 1940 a 1950, per la Falange) va atendre a Juan Luis en la seva visita a Tarragona per a una lectura poètica a la Universitat, Juan Carlos Elijas va visitar a Leopoldo María en el manicomio de Mondragón per a una entrevista publicada en El Periódico de Catalunya i Victoria Alonso, alcaldessa de Astorga i mèdica, va atendre professionalment a Michi en els últims anys de vida.
Es projectarà un breu documental de Jorge Acebo Canedo i Cristina Santiago farà una valoració des del punt de vista psicoanalític de Leopoldo María en relació amb la seva obra.