Dijous, 21 de novembre de 2024



Castellano  


Commemoracions literàries del 2009
29/12/2008



Exposició al National Historic de Pensilvània. (Foto:eapoe200)
 
Aquest 2009 que està a punt d’encetar-se serà un any per a recordar grans personalitats literàries com Mariano José de Larra, Vicente Aleixandre, Juan Carlos Onetti, Miquel Martí i Pol, Carles Riba, Carmen Kurtz i Edgar Allan Poe, entre d’altres. Com ja és habitual, la commemoració d’alguna data destacada d’aquestes figures literàries origina la celebració d’actes que pretenen rescatar o ressaltar els seus perfils respectius i obres.

Larra, Aleixandre, Onetti i Cabrera Infante

L’any 2009 se celebra el bicentenari del naixement d’un dels màxims exponents del romanticisme espanyol: Mariano José de Larra (Madrid, 24 de març de 1809 – 13 de febrer de 1837). Periodista, crític satíric i escriptor costumista, va publicar a la premsa més de 200 articles, entre els quals cal destacar “Vuelva usted mañana”, “El castellano viejo”, “Entre qué gentes estamos”, “En este país” i “El casarse pronto y mal”, tots ells molt crítics amb la realitat espanyola. La Sociedad Estatal de Conmemoraciones Culturales (SECC) recordarà Larra amb una exposició a la Biblioteca Nacional i diversos congressos, cicles de conferències i publicacions.

La SECC també ha inclòs dins el seu programa de commemoracions la celebració del 25è aniversari de la mort del poeta espanyol, Premi Nobel de Literatura 1977, Vicente Aleixandre (Sevilla, 26 d’abril de 1898 – Madrid, 13 de desembre de 1984). Aleixandre, autor d’obres com Ámbito, Espadas como labios, Historias del corazón, Poemas de la consumación i Diálogos del conocimiento, va rebre també el Premi Nacional de Literatura el 1934 i va ser membre de la Real Academia Española.

I en les commemoracions de centenaris d’aquest any vinent destaca el del naixement de Juan Carlos Onetti (Montevideo, Uruguai, 1 de juliol de 1909 – Madrid, 30 de maig de 1994), novel·lista guardonat amb el Premi Nacional de Literatura el 1963 i el Premio Cervantes el 1980. Onetti està considerat l’escriptor de l’angoixa, amb influències de Dostoievski, Conrad i Faulkner. El tema unificador de la seva obra és la corrupció de la societat i ha escrit novel·les com El pozo, Tierra de nadie, La vida breve, El astillero i Juntacadáveres. La SECC organitza una exposició a Alcalá de Henares per a recordar l’autor.

Per altra banda, el 2009 farà vuitanta anys que va néixer Guillermo Cabrera Infante (Gibara, Cuba 1929 – Londres, 2005), i per això Galaxia Gutenberg i la SECC editaran la publicació de les seves obres completes. Aquest escriptor i guionista va ser agregat cultural a Bèlgica i l’any 1965, després de guanyar el Premio Biblioteca Breve, va marxar a Londres. Entre d’altres obres, va publicar Así en la paz como en la guerra,Tres tristes tigres, La Habana para un infante difunto i Holy Smoke. El 1997 va guanyar el Premio Cervantes de Literatura.

Poe, Conan Doyle i Ende

Virgínia, l’estat nord-americà que va veure créixer Edgar Allan Poe (Boston, 19 de gener de 1809 – Baltimore, 7 d’octubre de 1849), prepara tot un seguit d’activitats per a commemorar el bicentenari del seu naixement. Conegut com el primer mestre del relat curt, sobretot de terror i misteri, ha escrit contes com L’escarabat d’or, Els crims del carrer Morgue, El gat negre i La casa dels Usher. Altres ciutats d’arreu del país organitzen també diferents actes dedicats a l’escriptor.

Per altra banda, també se celebra el 150è aniversari del naixement de l’autor britànic Arthur Conan Doyle (Edimburg, Escòcia, 22 de maig de 1859 – Crowborough, Anglaterra, 7 de juliol de 1930), el creador del detectiu de ficció més conegut arreu del món: Sherlock Holmes, tot i que també va escriure altres novel·les, com El món perdut, protagonitzada per un altre dels seus personatges, el professor Challenger. I vuitanta anys farà el 2009 que va néixer el també reconegut escriptor Michael Ende (Garmisch-Partenkirchen, Alemanya, 12 de novembre de 1929 - Stuttgart, Alemanya, 28 d’agost de 1995). La seva obra s’emmarca dins el gènere fantàstic i va aconseguir fama universal amb els llibres Momo i La història interminable.

Martí i Pol, Riba, Kurtz i Amades

Més a prop de casa, aquest any farà 80 anys del naixement de Miquel Martí i Pol (Roda de Ter, 19 de març de 1929 – Vic, 11 de novembre de 2003), un dels poetes en llengua catalana més llegits i guardonats. Algunes de les seves obres són: Vint-i-set poemes en tres temps, La pell del violí, Cinc esgrafiats a la mateixa paret, L'arrel i l'escorça, El llarg viatge, Amb vidres a la sang i Estimada Marta. L’Associació d’Amics de Miquel Martí i Pol ha organitzat durant tot aquest any 2008 un seguit d’actes per commemorar el cinquè aniversari de la mort del poeta, que tindran continuïtat l’any vinent. Hi ha més informació sobre l’autor a l’autor a La literatura catalana a Internet (UOC); l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i al Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

L’any 2009 també es commemora el 50è aniversari de la mort de Carles Riba (Barcelona, 23 de setembre de 1893 - 12 de juliol de 1959), humanista, filòleg, escriptor i poeta català, autor, entre d’altres, d’Elegies de Bierville, Salvatge cor i Esbós de tres oratoris. Les lletres el recorden amb un premi de poesia que porta el seu nom. I farà 10 anys que va morir Carmen Kurtz (Barcelona, 18 de setembre de 1911 – 5 de febrer de 1999), novel·lista catalana autora de Duermen bajo las aguas, El desconocido (Premi Planeta 1956) i Cándidas palomas, i, alhora, escriptora de contes infantils que va ser homenatjada fa anys per l’ACEC. Per altra banda, cal destacar també els cinquantè aniversari de la mort del gran etnòleg català, Joan Amades (Barcelona, 23 de juliol de 1890 – 17 de gener de 1959), autor del llibre Costumari Català, de gran importància per al estudi de la cultura popular catalana.



   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2