Anna Caballé, professora titular de Literatura espanyola a la Universitat de Barcelona i responsable de la seva unitat d'estudis biogràfics, ha guanyat el premi Manuel Alvar d'estudis humanístics 2015 amb un assaig sobre la tradició diarística espanyola titulat Pasé la mañana escribiendo. Poéticas del diarismo español.
El jurat considera que es tracta de "un exhaustiu balanç de la tradició diarística espanyola, que arriba fins als conreadors del gènere, fruit d'anys d'estudi que cristal.litzen tant en la introducció, breu però esclarissadora, com en el diccionari d'autors i conceptes".
Per la seva banda, un estudi d'Antonio Astorga sobre l'escriptor Francisco Ayala ha guanyat el premi Domínguez Ortiz a la millor biografia. D'aquesta obra, el jurat va valorar "la qualitat del retrat humà, construït a partir dels mateixos testimoniatges de l'escriptor i els successius balanços que va deixar en l'última etapa de la seva vida".
Tots dos guardons, dotats amb 6.000 euros, han estat concedits per la Fundació Cajasol. Seran lliurats demà divendres. L'obra de Caballé es publicarà a la fi de maig, mentre que la de Astorga ho farà un mes després.
El jurat d'ambdues distincions va estar format per María Teresa Gabriel, Nativel Preciado, Marta Porta, Jacobo Cortines, Ignacio Fernández Garmendia, Alberto González Troyano i Joaquín Pérez-Azaústre.
Anna Caballé Masforroll és professora titular de Literatura Espanyola de la Universitat de Barcelona i responsable de la Unitat d'Estudis Biogràfics. Premi Extraordinari de Doctorat per la seva tesi La literatura autobiográfica en España (1939-1975) i Premio Gaziel 2009 de Biografies i Memòries, convocat per la Fundació Conde de Godó. La seva línia de recerca és l'estudi i la divulgació de l'escriptura autobiogràfica en llengua espanyola. Col.laboradora habitual del suplement ABC Cultural i d'altres mitjans de comunicació.
Ha editat La tía Tula y Amor y pedagogía de Miguel de Unamuno (Espasa, col.lecció Austral, 1990 i 1991); Mi defensa y Recuerdos de provincia de Domingo Faustino Sarmiento (Círculo de Lectores, col.lecció Opera Mundi, 1996) i ha dirigit la col.lecció ''La vida escrita por las mujeres'', obra en 4 volums: Por mi alma os digo. De la Edad Media a la Ilustración; La pluma como espada. Del Romanticismo al Modernismo, Contando estrellas. Siglo XX (1) i Lo mío es escribir. Siglo XX (2) (Círculo de Lectores, 2003; Lumen, 2004).
La Unitat d'Estudis Biogràfics (UEB) va ser creada en 1994 i compta amb el suport del Ministeri de Ciència i Innovació i la Generalitat de Catalunya. Centra la seva recerca en el rescat, preservació i estudi de l'escriptura autobiogràfica. El centre disposa d'una biblioteca especialitzada, i un arxiu de memòria constituït per les donacions de particulars, per un fons d'autobiografies escrites entre 1998 i 2002 (BIODIGITHUM) i un fons format per autobiografies d'estudiants de la Universitat de Barcelona (VITASTUDENS). Entre 1996 i 2007 va editar una revista centrada en l'anàlisi dels gèneres acte/biogràfics, Boletín de la Unidad de Estudios Biográfics, després Memoria (segunda etapa).