Els passats dies 8 i 9 de juny va tenir lloc a Zuric la conferència anual organitzada per la Press Database and Licensing Network (PDLN), on es van presentar les novetats més importants que s'han produït en l'àmbit de les llicències de resums de premsa (press-clipping) i la gestió col·lectiva de drets de propietat intel·lectual del sector de la premsa.
PDLN és la federació internacional que agrupa a les associacions d'editors que concedeixen llicències de reutilització de continguts de periòdics i revistes per a l'elaboració legal de resums de premsa i serveis d'anàlisis de reputació. CEDRO, com a membre de la federació, va participar en aquesta Conferència, que va portar per títol «Empresas de seguimiento en la aldea global».
La jornada va començar el matí del dia 8 i va estar reservada als membres PDLN. En ella el president de la federació, Andrew Hughes, va destacar l'especial atenció que la Comissió Europea presta en aquests moments a les reivindicacions de les empreses de seguiment i anàlisi de mitjans davant la futura reforma de la normativa europea sobre drets d'autor.
Hughes va advocar per la necessitat de donar a conèixer als membres de la Comissió els avantatges, en termes d'eficàcia i eficiència, que la gestió col·lectiva de l'accés a continguts de premsa (periòdics i revistes) suposa tant per a les empreses de seguiment com para els seus clients, entre els quals es troba la mateixa Comissió.
En aquesta sessió PDLN va donar també la benvinguda a un nou membre: News Korea. Amb una recaptació d'11 de milions de dòlars nord-americans en llicències, aquesta organització disposa d'una plataforma digital a través de la qual les empreses de seguiment poden obtenir els articles de premsa dels diversos diaris coreans. News Korea ha desenvolupat també programes de sensibilització dirigits al sector educatiu per afavorir l'ús legal de premsa per part del professorat.
El representant d'aquesta associació va destacar, com una de les claus de l'èxit de la gestió que duen a terme, la implicació de les administracions públiques coreanes, ja que no solament donen suport a el projecte sinó que són els principals clients de la plataforma.
Una altra de les novetats en aquesta Conferència va ser la que va presentar l'entitat de gestió francesa CFC, qui va anunciar la incorporació en el seu repertori de material audiovisual i fonogràfic. Aquest fet els permet oferir autoritzacions a les empreses de seguiment perquè incloguin en els resums de premsa que elaboren la transcripció dels continguts de dites materials.
Des d'Austràlia, la representant del Copyright Agency va destacar la importància que estan prenent els continguts generats pels usuaris en Internet com a font d'informació de la qual es nodreixen els resums de premsa que elaboren les empreses de seguiment. En aquest sentit, va remarcar el repte que suposa per a la gestió col·lectiva aconseguir que un nombre cada vegada més ampli i dispers de titulars concedeixin els mandats necessaris perquè les entitats de gestió, com a CEDRO, puguin autoritzar l'ús dels seus continguts (alguna cosa que a més necessiten les empreses de press-clipping, ja que valoren positivament l'agilitat que suposa la gestió col·lectiva).
D'altra banda, des de CEDRO es va informar del desenvolupament d'una nova llicència específica per a les agències de comunicació, elaborada en col·laboració amb Tinkle (primera consultora de comunicació a Espanya que compta amb aquesta autorització) i el resultat de la sentència del cas «Youkioske» -la rellevància del qual és reconeguda per tots els països representats en PDLN-.
A partir del dia 8 a la tarda i durant el dia 9, la jornada va estar oberta a participants externs a la federació, alguns dels quals també van tenir l'oportunitat de dur a terme presentacions sobre temes d'interès.
Cal destacar, la realitzada per Florian Lazlo, secretari general de FIBEP, qui va presentar les dades més rellevants de l'enquesta que la seva organització va realitzar entre les empreses de press-clipping associades a aquesta federació internacional i els clients d'aquestes empreses.
Lazlo va destacar la importància que per als seus associats té el fet que les entitats de gestió disposin de repertoris amplis que incloguin, gràcies als acords bilaterals que subscriuen entre elles, tant periòdics i revistes nacionals com d'altres països. Va destacar, així mateix, l'interès de les empreses de press-clipping que treballen amb les autoritzacions necessàries per explotar els continguts de premsa pel treball que les entitats de gestió realitzen contra aquelles empreses que usen continguts de premsa sense les pertinents autoritzacions.
Durant la sessió del segon dia, CEDRO va informar als assistents del nou límit de l'article 32.2 de la LPI (la coneguda com a «Taxa Google»), destacant la complexitat de la redacció.
Patricia Riera Barsallo,
cap de la Delegació de CEDRO a Catalunya