El final de l'estiu va arribar, i van arribar amb ell... els festivals literaris. El calendari es va iniciar a Toledo el primer cap de setmana de setembre, amb Voix Vives, i prossegueix amb Conversaciones de Formentor, Hay Festival Segòvia i Cosmopoética, aquest últim ja a l'octubre. La cita balear amb les lletres, organitzada per la Fundació Santillana i l'Hotel Barceló Formentor, ha anunciat dates —25, 26 i 27 de setembre, noms i tema: La novel·la més dolenta del món, o com els mals sentiments han configurat la història de la literatura.
Escriptors com Rafael Argullol, Vicente Molina Foix o Carme Riera —sota la coordinació de Basilio Baltasar— es reuniran per debatre entorn del «misteri del mal», en paraules de Baltasar. La intenció d'aquestes Converses en Formentor és «seguir el rastre que ha deixat a la biblioteca universal, i la manera en què la maldat ha influït en la creació d'inoblidables novel·les».
La trobada s'obrirà amb una taula sobre edició en la qual participaran Irene Antón i Rubén Hernández (Errata Naturae), Emilia Lope (Plaza & Janés y Fantascy), Valerie Miles (Granta), María Eugenia Rivera (HarperCollins) i Julián Rodríguez (Periférica). Seguit del lliurament a Ricardo Piglia del Premi Formentor de les Lletres 2015. L'acte amb motiu d'aquest guardó a tota una carrera, que s'integra per primera vegada a la programació, es presenta com una conversa amb Eduardo Becerra, l'editor Jorge Herralde, el crític literari Tono Masoliver Ródenas, Pola Oloixarac i l'agent literari Guillermo Schavelzon. S'espera també l'assistència de l'escriptor argentí.
El funcionament de les Conversaciones de Formentor sempre es repeteix: cada autor dissecciona una novel·la de la seva elecció. El dia 26 s'obrirà amb una taula entorn de la maldat, en la qual es xerrarà sobre Dora Bruder, de Patrick Modiano (Antón Castro), El adversario, de Emmanuel Carrère (Sònia Hernández), Cuentos, de Jacob y Wilhem Grimm (Justo Navarro) i Los náufragos del Batavia, de Simon Leys (Pablo Raphael). En la taula sobre la perfidia s'analitzaran La montaña mágica, de Thomas Mann (Fernando Delgado), La máscara de carne, de Maxence Van der Meerch (Biel Mesquida), Ricardo III, de William Shakespeare (Francesc M. Rotger) i Meridiano de sangre, de Cormac McCarthy (Carlos Zanón). Altres dues taules tindran lloc el dissabte: una de l'espant, amb Historias del famoso predicador fray Gerundio de Campazas, de José Francisco de Isla y Rojo (J. A. González Sainz), Muerte en el Nilo, de Agatha Christie (Marta Sanz), Las amistades peligrosas, de Choderlos de Laclos (José Carlos Llop) i Tenemos que hablar de Kevin, de Lionel Shriver (Andrés Barba);i altra sobre la crueltat, amb Elixires del diablo, de E.T.A. Hoffman (Sebastià Alzamora), Los papeles de Aspern, de Henry James (Manuel Rodríguez Rivero), El Baphomet, de Pierre Klossowski (Aurelio Major) i Al límite, de Thomas Pynchon (Marta Fernández).
El programa previst per al diumenge 27 és una mica més lleuger en cites, encara que no en contingut. Ho obrirà un debat sobre la infàmia, i entorn dels llibres Viaje al fin de la noche, de Louis-Ferdinand Céline (Eduardo Lago), Los orígenes del Doktor Faustus, de Thomas Mann (Félix de Azúa), El padre y La madre, de Edward St. Aubyn (Sara Mesa) i la peculiar elecció de Francisco Ferrer Lerín, que parlarà del seu llibre Familias com la mía. El programa de Conversaciones de Formentor 2015 es tancarà amb el menyspreu com a tema, i els llibres Cumbres borrascosas, d'Emily Brontë (Victoria Cirlot), El corazón de las tinieblas, de Joseph Conrad (Rafael Argullol), Los demonios, de Fiódor Dostoyevski (Basilio Baltasar), Diario del ladrón, de Jean Genet (Vicente Molina Foix) i El mal poema, de Manuel Machado (Carme Riera)