Iran crida al boicot de la Fira del Llibre de Frankfurt per la presència de Salman Rushdie
José Pablo Jofré8/10/2015
(Foto:abc)
| |
Amb la presència de l'escriptor britànic d'origen indi Salman Rushdie en la roda de premsa inaugural, la Fira del Llibre de Frankfurt presenta la seva versió més política. Així ho confirmen les amenaces de boicot a la trobada més important del món editorial arribades avui des de Teheran: «Hem escrit una carta de protesta cridant a altres països musulmans a seguir l'exemple» ha comentat el viceministre de Cultura iraniana Abbas Salehi. La presència de Rushdie –condemnat a mort per una fatwa per Los versos satánicos– en la 67a Frankfurter Buchmesse ha fet que les autoritats iranianes cridin als organitzadors a «canviar d'opinió»; Iran considera «seriosament no participar», ha dit Salehi a través de l'agència oficial Isna. Aquest any, el país convidat és Indonèsia –que desembarca amb una delegació de 70 escriptors–, que sense ser un estat islàmic, és la nació amb més musulmans del món.
La Buchmesse obre les seves portes el dimecres, 15 d'octubre, amb prop de 7.200 expositors registrats, alguns d'ells en zones de conflicte com Síria o Ucraïna. Gran part dels 4.000 esdeveniments organitzats fins al dia de tancament el diumenge 18 estan relacionats amb crisis polítiques, socials, humanitàries o religioses.
Voluntat política del certamen Segons el seu director Jürgen Boos que acompanyarà a Rushdie en la roda del dimarts «vivim una forta politització de la fira i en aquesta edició els temes polítics estaran més presents», ha dit Boos esperant que la fira del llibre més gran del món en la seva versió 2015 sigui «la més política en molts anys». Segons Boos, la crisi dels refugiats o l'atemptat a París contra la satírica Charlie Hebdo han reavivat el debat sobre la llibertat de premsa: «En la cerimònia inaugural ja estarà molt present el tema de la llibertat d'expressió» ha dit Boos indicant que l'entrada és gratis per als refugiats i que ja s'han inscrit grups de sirians i eritreus».
Kermani, premi dels llibreters alemanys Un dels moments importants de la Fira serà el lliurament el 18 d'octubre del Premi de la Pau dels Llibreters Alemanys, que aquest any ha recaigut en l'escriptor alemany d'origen iranià Navid Kermani. Kermani, que ha escrit novel·les i reportatges a més d'assajos sobre el món musulmà i sobre art religiós cristià, sol ser indicat com un exemple del diàleg de l'islam amb la tradició alemanya. La trobada comercial porta també bestsellers com a la xilena Isabel Allèn, el danès Jussi Adler-Olsen o el britànic Ken Follett.
José Pablo Jofré Article publicat al diari ABC el 6-10-2015
|
|
|
|
|