Dijous, 21 de novembre de 2024



Castellano  


Jordi Virallonga, 20è Premi de Poesia Màrius Torres
acec16/11/2015



(Foto:jv)
 

Jordi Virallonga s’ha fet amb el 20è Premi de Poesia Màrius Torres amb Amor de fet i Xavier Duran és el guanyador del 32è Premi d’assaig Josep Vallverdú amb l’obra L’individu transparent. Des dels raigs X al big data.

El 13 de novembre passat, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, va presidir la lectura del veredicte dels Premis, a càrrec del jurat, i amb la presència dels guanyadors, així com de la tinent d’alcalde Montse Parra i de la vicepresidenta de la Diputació, Rosa Pujol.

El paer en cap va assenyalat que la Nit Literària és una de les contribucions de Lleida a la llengua i a la literatura catalanes. La cerimònia, amb el lliurament de la Libertinella als guardonats, s’acompanya d’un debat conduït per l’escriptor i periodista, Màrius Serra, amb els mateixos autors distingits, així com d’un espectacle dedicat al cantautor, actor i poeta, Ovidi Montllor, pels 20 anys de la seva mort. Ros va afirmar que va ser una persona que va descobrir l’obertura de mires i l’enriquiment intel·lectual en la lectura i el teatre. Els dos premiats van comentar els temes en els quals es basen les seves obres.

Jordi Virallonga ha aprofundit en Amor de fet en el sentiment tràgic d’una vida usual, popular. Posant exemples quotidians com les parelles quan es diuen o es pregunten “t’estimaré tota la vida” o “m’estimes?” i ha volgut trencar tòpics d’esperança i eternitat, per poder viure una vida més intensa i plena. L’autor ha apuntat que ha intentat trametre una vida que fos versemblant perquè el lector pogués fer-la seva. Aquest original ha afirmat que és el primer llibre que escriu en català i que ho ha fet “per la porta gran de la poesia catalana” com és haver guanyat el Premi de poesia Màrius Torres.

Xavier Duran, qui ja va rebre aquesta mateix guardó el 1991, ha explicat que la seva obra L’individu transparent. Des dels raigs X al big data lliga ciència i societat i que pretén ser una reflexió de com la genètica i les tecnologies mèdiques fan avançar la ciència, la prevenció i la curació de malalties i com les xarxes i el món digitalitzat també contribueixen a aquests avenços i a la gestió de molts àmbits de la societat. Però també com representen un perill quan voluntàriament o involuntària cedim dades perquè poden provocar discriminació i poden envair la nostra intimitat.



   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2