La candidatura de Barcelona a ciutat literària és una de les escasses campanyes iniciades pel Govern municipal convergent que han comptat amb l'entusiasme i el suport de Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, que el passat 15 de juliol va formalitzar la sol·licitud a la seu de la Unesco a París, des d'on aquest divendres s'ha anunciat, a través de Rina Bokova, la seva directora general, la incorporació de la capital catalana a la Xarxa de Ciutats Creatives.
Berta Sureda, comissionada de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, explica que una de les prioritats és aprofitar aquesta influent plataforma perquè "la Diada de Sant Jordi cobri dimensió internacional" i que cada 23 de abril circulen roses i llibres per molts carrers del món amb la mateixa essència festiva que en La Rambla de Barcelona. En fi, que d'una vegada per sempre sigui una tradició mundial, la qual cosa és una antiga aspiració de la Generalitat. Es dóna la paradoxa que la Unesco va impulsar en 1995 que el Dia Mundial del Llibre i dels Drets d'Autor se celebri cada 23 d'abril per coincidir aquesta data de l'any 1616 amb les morts de Miguel de Cervantes, de William Shakespeare i de Garcilaso de la Vega. Encara que va obviar l'origen de la festa, ideada a Barcelona quan en 1929, en plena Exposició Internacional, els llibreters van sortir al carrer i la iniciativa va tenir tant èxit que es va decidir que es festegés any rere any per Sant Jordi.
"Aquest reconeixement no és un any temàtic, és un trajecte a llarg termini que compta amb el suport d'una xarxa internacional per compartir experiències i coneixements i per difondre la nostra literatura", descriu Sureda, que ha convocat una reunió a l'ajuntament a principis de gener per concretar el programa i les activitats. "Però no hi ha aportació econòmica per part de la Unesco", precisa la responsable de l'àrea de Cultura del consistori. Al programa, Sureda inclourà la seva lluita per reforçar el sector més feble de la difusió literària a Barcelona. "És vital ajudar als llibreters, cuidar a les llibreries i seguir apostant per la xarxa de biblioteques. Són els bressols en les quals creixen els futurs lectors", subratlla.
L'ajuntament, entre els actes ja prevists en honor a aquest reconeixement, inaugurarà el any vinent el museu Vil.la Joana-Casa Verdaguer de la Literatura en una masia del segle XIX de la serra de Collserola, on en 1902 va morir el poeta, màxim representant de la Renaixença de les lletres catalanes. En la remodelació, que gestiona el Museu d'Història de Barcelona, s'han mantingut intactes les estades en les quals l'autor de Canigóes va allotjar en els últims dies de la seva vida.
Barcelona i la literatura catalana seran en el 2016 les convidades d'honor en la Fira del Llibre de Varsòvia (Polònia) i també participaran en la trobada anual de la Xarxa de Ciutats Creatives en Östersund (Suècia). L'ajuntament, a més, donarà suport a a la capital catalana com a Ciutat Refugi d'Escriptors. El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) acollirà Eurocon, la convenció bianual de literatura fantàstica europea, i comptarà amb més ajuda municipal per potenciar Kosmopolis, la trobada literària biennal que se celebra a la seva seu des del 2012.
En el consell promotor de Barcelona com a ciutat de la literatura participen el Institut de Cultura de Barcelona (Icub), que ha encapçalat una oficina impulsora del projecte amb el Institut Ramon Llull, la Institució dels *Lletres Catalanes, el consorci de biblioteques de la ciutat i altres entitats cíviques. Junts organitzaran una trobada anual d'editors, amb l'objectiu que sigui una cita de referència internacional. L'elecció de Barcelona per part de la Unesco també implica intercanvi d'escriptors entre les diverses ciutats de la literatura i major participació en festivals literaris.
El Gremi d'Editors de Catalunya assegura, a través d'un comunicat, que la ciutat mereixia aquest reconeixement, "no només per ser la seu de grans grups editorials i d'un nucli de petites i mitges empreses que la converteixen en líder indiscutible a tot el món iberoamericà, sinó també perquè ha estat font d'inspiració de les pàgines més brillants de la història de la literatura universal". Per al gremi aquest honor suposarà "un gran impuls a la internacionalització de la ciutat com a referent de la cultura i molt especialment del món del llibre".
Més informació