"En 2014 es van descarregar a Espanya 335 milions de llibres de manera il·legal", denúncia Patrici Tixis, President del Gremi d'Editors
Matías Néspolo20/12/2015
Després de més d'un lustre de caiguda acumulada, el més mínim repunt es transforma en una festa, i més encara si aquest, per mínim que sigui, es confirma en segon any consecutiu com una tendència. Aquest és el balanç o radiografia del sector que fa el Gremi d'Editors de Catalunya en la tradicional trobada amb la premsa prèvia a 30a Nit de l'Edició, que va protagonitzar el passat dia 15 l'escultor Jaume Plensa en rebre el Premi Atlàntida en reconeixement a la seva trajectòria. «Ja estem clarament sortint del túnel», va sintetitzar Patrici Tixis, President del Gremi en una optimista, encara que cautelosa compareixença. Cautelosa perquè encara no hi ha xifres oficials de l'exercici, ja que resta esperar els resultats de la campanya nadalenca, però hi ha motius de sobres per a l'optimisme. «Aquest any tornarem a créixer, per segon any consecutiu, i això és una excel·lent notícia», va puntualitzar Tixis, perquè tot indica que l'augment de la facturació de 2015 serà superior al de 2014, un magre 0,6%. I en xifres globals de tota Espanya, per descomptat aquell idíl·lic 2008, abans de la crisi encara està a un segle de distància (pel camí es van perdre més de 1.000 milions d'euros anuals de facturació total de la indústria del llibre). Però almenys es confirma que no només el sector ha tocat pou i altiplà, sinó que la paràbola invertida ha començat lentament a creure. Entre els indicadors citats els editors catalans es fien de l'augment de la facturació del passat Sant Jordi (un 6%), de la Fira del Llibre de Madrid (similar pujada) i de la Setmana del Llibre en Català (en l'ordre dels 25 punts percentuals). Els llibres més venuts per a aquestes dates, va apuntar Tixis, sumen en xifres absolutes més exemplars que els més venuts del mateix període de l'any anterior. Com a contrapartida del creixement del llibre en paper, la dada incòmoda és l'estancament del digital en l'ordre del 5%. «La preferència del llibre en paper en el nostre entorn mostra també un símptoma d'esgotament del digital», va puntualitzar Tixis. Si al mercat nord-americà el llibre electrònic es va estancar en el 25% de la quota, a Espanya mai arribarà tan alt per vergonyós índex de pirateria afirma el President del Gremi: «En 2014 es van descarregar a Espanya 335 milions de llibres de manera il·legal». D'allí que el gremi reclami al govern mesures urgents per combatre el problema, perquè «no s'han destinat recursos per a l'aplicació de la reforma de la llei de propietat intel·lectual que va entrar en vigor al gener passat, ni va haver-hi sancions exemplificadores des de llavors», es va queixar l'editor.
La flamant nominació de Barcelona com a Ciutat de la Literatura de la UNESCO és un altre motiu de celebració per als editors catalans, però es mostren «poc optimistes» va reconèixer Patrici Tixis pel que fa a la dimensió que adquireixi la cultura i la promoció de la lectura en el nou horitzó polític que sorgeixi després de les eleccions del 20-D. «Hauria d'haver-hi un gran consens, perquè no és un tema ideològic», va advertir el directiu a propòsit del Pla Integral de Lectura que el Gremi intenta engegar des de fa dos anys sense èxit. «Segons un informe de l'OCDE set milions d'adults a Espanya, més que el 20% d'aturats, tenen dificultats de comprensió lectora», va advertir Tixis. S'entén perquè reclamen els editors llavors al govern més incentius fiscals, suports a llibreries, recursos per renovar catàlegs de biblioteques, un pla de foment a la lectura a les escoles i la reintroducció de les Humanitats als programes escolars.
A més de Plensa també van rebre el seu reconeixement en la Nit de la Edició Enciclopèdia Catalana per el seu 50è. aniversari i Kairós per els seus 25 anys. La Cambra del Llibre va premiar amb el Memorial Ferran Lara a l'equip de la llibreria Pebre Negre del Clot, i l'Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya va distingir amb el XVIII Premi de Traducció Ángel Crespo a Misael Ruiz Albarración i Santiago Sanz per la seva versió de l'anglès d'Antologia poética, de George Herbert, (Animalsospechoso).
|
|
|
|
|