Aconseguir una modificació regulatòria que permeti compatibilitzar als autors la seva pensió amb els rendiments de l'activitat creativa és un dels objectius que s'ha marcat la recentment constituïda plataforma «Seguir creando».
Integrada per associacions d'autors i entitats de gestió, «Seguir creando» neix com a conseqüència de les inspeccions i reclamacions que la Seguretat Social està fent a diversos autors. El motiu és que estan compatibilitzant el cobrament de la pensió amb la precepció de rendiments del treball derivats de la seva activitat autoral (conferències, drets d'autor, seminaris, etc.).
Aquesta compatibilitat no és possible des de l'aprovació del Reial decret Llei 5/2013 que no permet rebre pensió si els ingressos addicionals superen 9.080 euros anuals (quantitat equivalent al Salari Mínim Interprofessional).
Si es compara la situació d'Espanya amb la resta d'Europa aquesta incompatibilitat és una excepció. Segons un informe de l'ACE és possible acumular el cobrament de la pensió de jubilació amb l'exercici d'una activitat laboral o professional, sense que existeixi un límit per als ingressos obtinguts per aquesta activitat, a Alemanya, Àustria, Txèquia, Xipre, Estònia, Finlàndia, França, Hongria, Itàlia, Liechtenstein, Luxemburg, Noruega, Polònia, Portugal, Regne Unit i Suècia.
Després de la constitució formal de «Seguir creando» el passat 22 de gener, les accions que es duran a terme des d'aquesta plataforma aniran dirigides a altres sectors afectats, realitzar actes públics reivindicatius, mantenir trobades amb els representants dels principals partits polítics per donar a conèixer les seves reivindicacions i utilitzar l'etiqueta seguircreando a les xarxes socials. Els objectius immediats que s'han plantejat són:
- Sol·licitar la suspensió de les inspeccions ja obertes i paralitzar els actuals processos engegats per la Seguretat Social.
- Iniciar un procés de negociació amb els partits polítics i amb l'Administració Pública per modificar l'actual regulació sobre aquesta matèria (RDL 5/2013, Reglamento IRPF, etc.).
- Treballar en el disseny d'una nova normativa més ambiciosa que reculli l'especificitat del sector.
Actualment formen part de la plataforma:
Visual Entidad de Gestión de Artistas Plásticos (VEGAP); Sociedad General de Autores y Editores (SGAE); Asociación Colegial de Escritores de España (ACE);Plataforma en Defensa de la Cultura; Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO); Federación de Músicos Asociados (FEMA); Foro de Asociaciones de Guionistas de Audiovisual (FAGA); Asociación estatal de compositores para el audiovisual (MUSIMAGEN); Asociación de Autores Literarios de Medios Audiovisuales (ALMA); Federación de Compañías de Danza (FECED); Junta de Autores de Música (JAM); Asociación de Grupos de Música Antigua (GEMA); Associació d’Escriptors en llengua catalana (AELC); Asociación de Autores Científico-Técnicos y Académicos (ACTA); Asociación de Traductores, Correctores e Intérpretes de Lengua Vasca (EIZIE); Asociación de Escritores en Lingua Galega (AELG); Euskal Idazleen Elkartea (EIE), Asociación Colegial de Escritores de Cataluña (ACEC) y Asociación de músicos profesionales españoles (AMPE).