Dijous, 21 de novembre de 2024



Castellano  


Com crear un llibre digital? Transformar un fitxer Word en un ePub
Ricardo Fernández15/6/2016



(Foto:Joan Roca)
 

L'última trobada d'Escriptors en Xarxa, organitzat per ACEC el 13 de juny de 2016, va consistir en un taller pràctic sobre com es pot transformar un fitxer Word en un ePub. Aquets és el primer repte al qual s'enfronta un autor que vulgui publicar en una plataforma digital i, l'objectiu era que els assistents rebessin unes nocions generals del procés que els permetessin valorar si els era més convenient afrontar personalment aquest treball o cedir-ho a un professional.

Van desenvolupar les ponències Enric Sagrera i Catalina Bohórquez, Director General i Responsable d'Operacions de Bebookness, empresa que realitza aquestes tasques de conversió, a més d'agregar i gestionar llibres en les diferents plataformes digitals existents.

Enric Sagrera va efectuar una exposició general de les diferències de lectura en paper i en dispositius digitals. Respecte als fitxers admissibles, va comentar que "ePub" s'ha consolidat com l'estàndard per publicar en les plataformes digitals, juntament amb "Fixed Layout" quan es precisa una paginació fixa.

Catalina Bohórquez va explicar els passos per transformar un fitxer Word en un ePub i les diferents eines disponibles a la xarxa per facilitar aquesta conversió. Es va analitzar Calibre i Sigil que són eines gratuïtes i també InDesing que és de pagament i és la que solen usar els professionals. Es van comentar els requisits bàsics per afrontar la conversió i les eines de valoració, per comprovar si la conversió s'ha realitzat correctament. En els exemples pràctics que es van efectuar es va comprovar que Sigil funciona molt millor que Calibre, però que InDesing és el programa més complet i disposa d'uns avantatges afegits als gratuïts.

Els nombrosos assistents a l'acte van participar en un animat col·loqui plantejant dubtes, alternatives i exposant experiències personals que va complementar la informació transmesa en les ponències. En conjunt va ser un acte molt pràctic que va aconseguir  l'objectiu que els assistents poguessin valorar "la magnitud de la tragèdia" abans d'iniciar aquest procés de transformació de fitxers que permet iniciar el procés de publicació digital.

Aquest cicle de Trobades de "Escriptors en Xarxa", coordinat per Ricardo Fernández, tracta de la problemàtica del llibre en format digital i de la difusió de la literatura a través de les xarxes digitals, i el seu objectiu és assessorar als autors perquè aquests canvis tecnològics i sociològics, que poden ser una amenaça si es desconeixen, es converteixin en una oportunitat de creació i difusió literària.




Galería fotogràfica
   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2