El passat 28 de novembre es va lliurar el VII Premi José Luis Giménez-Frontín a Joaquín Marco, catedràtic emèrit de Literatura Hispànica de la Universitat de Barcelona, president d'honor i un dels fundadors de la ACEC. Va ser presentat per l'actual Vicepresident, Valentí Gómez i Oliver. Pilar Brea, vídua de Giménez Frontín, li va lliurar en mà el guardó, una escultura de l'artista Antonio Beneyto.
Jordi Gracia, professor de Literatura Hispànica de la Universitat de Barcelona, va centrar la seva glossa en la trajectòria de Marco -que va ser primer el seu mentor i més tard el seu col·lega-, com a crític literari en premsa, assagista i poeta. Va destacar els estudis de Marco sobre literatura hispanoamericana, que van contribuir a descobrir a Espanya a grans autors d'ultramar; així com l'oportunitat i projecció dels seus articles; i l'indiscutible valor de la seva obra lírica.
Joaquín Marco, per la seva banda, va agrair emocionat el premi i va parlar en un emotiu discurs esquitxat de saboroses anècdotes de la fundació de la ACEC, a la qual va estar lligat des dels seus inicis, en la dècada dels vuitanta. L'Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya va fructificar gràcies a l'esforç d'un grup heterogeni d'escriptors en llengua castellana i catalana, guiats pel propòsit que, fos el que fos la seva llengua i la naturalesa de les seves obres, els escriptors de Catalunya es coneguessin i mantinguessin units, defensant el dret a la llibertat d'expressió, idea que continua vertebrant l'associació actualment. La ACEC va aconseguir la seva autonomia en 1993 respecte a la seva homòloga de Madrid i va acabar assentant-se en l'Ateneu barcelonès.
Les últimes paraules de Marco van ser per recordar a José Luis Giménez-Frontín, amb qui va compartir una gran amistat, fomentada en l'amor que tots dos van professar a la literatura. I per reivindicar l'acte genuí de la creació literària, que no hauria d'anteposar el benefici econòmic a la qualitat i a l'originalitat.