L’ACEC ret un homenatge a José Luis Giménez-Frontín
15/5/2009
L’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya homenatjarà, el proper 8 de juny, José Luis Giménez-Frontín, amb un acte que se celebrarà a la Sala d’Actes del Col·legi de Periodistes de Catalunya, en què hi participaran Anna Caballé, Nora Catelli, José Corredor-Matheos, Juan Antonio Masoliver Ródenas, Miquel de Palol i Sergio Vila-Sanjuan.
José Luis Giménez-Frontín va morir el 21 de desembre de 2008, deixant un gran buit al món cultural, però, sobretot, a l’ACEC, de la qual en va ser cofundador, president i secretari general, càrrec que ocupava en el moment de la seva mort. L’ACEC dedica l’homenatge que realitza cada any a un dels seus autors a Giménez-Frontín, “l’obra del qual, de gran categoria i importància, el fa mereixedor”, tal com apunta Montserrat Conill, presidenta de l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya. Molts dels socis de l’ACEC han sol·licitat aquest reconeixement, després de la mort sobtada de qui era secretari general de l’entitat, i “la decisió es va prendre de manera unànime”, explica Conill. Giménez-Frontín serà recordat el proper 8 de juny per alguns dels seus amics i companys de professió, que parlaran de la seva trajectòria professional i personal, i de la seva tasca en la defensa dels drets d’autor.
Petita ressenya biogràfica José Luis Giménez-Frontín (Barcelona, 1943 – 2008) era poeta, narrador, assagista, traductor i crític literari. Els anys 1981 i 1991 va guanyar el Premi Ciutat de Barcelona de Literatura en llengua castellana pel poemaris Las voces de Laye i per la novel·la Señorear la tierra, respectivament, i el 2006 va obtenir el Premio Esquío de Poesía per Réquiem de las esferas. Havia estat lector de les universitats d’Oxford i Bristol i, durant gairebé quinze anys, va ser el director de la Fundació Caixa Catalunya. Havia estat vicepresident del Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO), cofundador, president i secretari general de l’Associació Col·legial d’Escrptors de Catalunya (ACEC) i membre de l’Associació Internacional i l’Associació Catalana de Crítics d’Art. La seva trajectòria cultural en el món francès li havia valgut la condecoració de Chevalier de l´Ordre National du Mérite.
La seva trajectòria en l’àmbit de l’assaig i la divulgació cultural es va fer palesa en obres com El Surrealismo (primera versió, 1978), Camilo José Cela: texto y contexto (1984) i la guia-catàleg del Museu Teatre-Dalí de Figueres (1994). Els seus títols narratius més recents havien estat Señorear la tierra (1992) i La otra casa (1997) mentre que en el registre memorialístic havia conreat obres com Woodstock road en Julio. Notas y diario (1996).
Els seus primers llibres de poesia (La sagrada familia, Amor omnia, Las voces de Laye y El largo adiós) van ser recollits per Pilar Gómez Bedate a Astrolabio. Antología 1972-1988 (1989). Fa dos anys va editar La ruta de Occitania, Poesía reunida (1972-2006). Recentment, també havia publicat els poemaris Zona cero (2003), Réquiem de las esferas (2006) i Tres elegías (2007).
Giménez-Frontín va publicar el seu llibre de memòries, Los años contados, només tres mesos abans de la seva mort; una obra de gran vàlua per la visió de la Barcelona literària i cultural dels anys seixanta fins els nostres dies.
Consulteu El Quinzenal número 30 i el número 31, dedicats a José Luis Giménez-Frontín.
|
|
|
|
|