L'escriptor Lorenzo Silva ha estat distingit amb el primer premio CEDRO, que concedeix el Centro Español de Derechos Reprográficos
cedro16/4/2017
(Foto:abc)
| |
L'escriptor Lorenzo Silva ha estat distingit amb el primer premio CEDRO, que concedeix el Centro Español de Derechos Reprográficos per "defensar els drets d'autor i la propietat intel·lectual", ha subratllat la presidenta d'aquesta entitat de gestió de drets, l'escriptora Carme Riera. Aquest guardó reconeixerà anualment, i de forma simbòlica, "la trajectòria d'una persona o institució que destaqui per defensar la cultura en general i els drets d'autor en particular". Aquest escriptor, guanyador dels premis Nadal i Planeta, és conegut per barallar en fòrums públics i xarxes socials contra la pirateria i per l'aprovació de lleis que la combatin.
El premi es lliurarà a Silva el 26 d'abril, Dia Mundial de la Propietat Intel·lectual, en l'Institut Cervantes, en un acte presidit pel ministre d'Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo. En la presentació del guardó, Riera va reclamar a les Administracions "que s'involucrin més" en un sector, l'editorial, "que aporta el 0,9% del PIB espanyol, amb 7.000 empreses, 30.000 ocupacions directes i altres 100.000 indirectes".
Riera va criticar que "des del 2015", el Govern no els ha remunerat cap quantitat pel perjudici ocasionat als autors i editors de llibres per les còpies privades de les seves obres que realitzen els ciutadans, "quan és una compensació reconeguda per la mateixa Unió Europea". Al desembre del 2011, el Govern del PP va aprovar un reial decret llei que establia una compensació anual de cinc milions per al sector que sortiria dels Pressupostos Generals de l'Estat. Un sistema que va tombar el Tribunal Suprem, al novembre del 2016, després d'una sentència del Tribunal de Justícia de la UE, al que havien recorregut diverses entitats de gestió, entre elles CEDRO, per considerar-ho clarament insuficient. En el procediment anterior, eren els fabricants, importadors i comercialitzadors dels equips que permetien les còpies els encarregats de pagar la compensació, que rondava els 100 milions per any. Des de la sentència del Suprem, "el Govern no ha trobat una alternativa", va afegir Riera. La presidenta de CEDRO va recordar que, segons càlculs de l'entitat, són 40 milions d'euros anuals el perjudici per als autors per les còpies privades. CEDRO agrupa a escriptors, traductors, periodistes i editors, amb gairebé 24.000 membres. Per això, va destacar que aquests diners que reclamen "aniria per a autors i traductors que ho necessiten". Riera va avançar que, després de mantenir converses amb les diferents forces polítiques, espera que "abans de l'estiu" s'articuli una solució. També va recordar la lluita dels creadors per poder cobrar, quan estiguin jubilats, drets d'autor, alguna cosa que ara és incompatible. Finalment, va demanar més "mitjans policíacs contra la pirateria".
Qui coneix bé als agents i policies per les novel·les que escriu és Lorenzo Silva, que va comptar amb un exemple "el difícil que és defensar a Espanya la propietat intel·lectual". L'autor es va referir a un novel·lista espanyol, "excel·lent", que ha venut 1.000 exemplars de la seva nova novel·la, que ha vist "piratejada en desenes de llocs web i pantalles per a l'estafa". "Aquest escriptor em va explicar que va trigar solament dos minuts a descarregar-se il·legalment el seu propi llibre. Com pot guanyar-se així la vida? La riquesa que ell crea va a delinqüents informàtics". Per això va diagnosticar que la societat espanyola pateix en aquest assumpte "una falta de salut moral col·lectiva". L'altra "anècdota delirant" que va relatar és que llibres que ell ofereix gratis al seu web, també els ha vist piratejats
El creador de la parella d'investigadors Rubén Bevilacqua i Virginia Chamorro es va mostrar "estupefacte" per "la indiferència dels poders públics i dels cercadors davant l'economia submergida de la pirateria".
|
|
|
|
|