Davant l'anunci de la campanya dita «de promoció de la lectura» que vol tirar endavant l'Ajuntament de Barcelona, el PEN Català, l'Associació Col.legial d'Escriptors de Catalunya i l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, volem manifestar el següent:
• Lamentem que es deixin les actuacions de promoció de la lectura en mans d'una empresa de publicitat, sense haver-ne confiat el contingut i l'enfocament a qui realment sap sobre promoció de la lectura. Després de parlar-ne amb bibliotecaris, llibreters i editors, sabem que aquesta campanya no només no compta amb el suport del sector, sinó que n'estem coneixent els detalls per la premsa.
• Ens preocupa que la campanya justifiqui tota l'acció interna a la ciutat amb un hashtag reeixit (#BCNCiutatLlibre), però de moment no concreta quin desplegament i quin impacte real tindrà a la ciutat de Barcelona. D'altra banda, atès el nivell lingüístic inacceptable que demostra el document i el cúmul de tòpics que desplega, dubtem que l'empresa en qüestió sigui competent per emprendre una campanya d'aquestes característiques.
• No queda clar de cap manera a quin públic objectiu va adreçada la campanya. Qui volem que llegeixi més i millor? I, sobretot, enviar llibres al president d'un altre país és la manera més adequada d'aconseguir-ho?
• Ens indigna que es faci servir la cultura com a eina propagandística. Com deia Montserrat Roig, «la cultura és l'opció política més revolucionària a llarg termini», però estem radicalment en contra de relegar-la a un segon pla, en una campanya en què suposadament és la protagonista, per tal que l'Ajuntament, i més concretament l'àrea de Cultura, aconsegueixi ressò mediàtic. Els índexs de lectura són ja prou decebedors perquè les partides pressupostàries destinades a cultura s'inverteixin en la campanya encoberta dels partits del govern.
• Com a escriptors en llengua catalana, i des de la plena consciència de país, ens ofèn la distinció entre «un llibre internacional/nacional i un català (sic)». Si existeixen llibres nacionals, internacionals i catalans, on queda el nostre lloc? A l'àmbit regional, local, provincial, autonòmic...? La literatura catalana ha demostrat a bastament ser tan universal com qualsevol altra.
• Ens sobta que la campanya es basi en una obra de Joan Brossa i no se l'esmenti enlloc. Una campanya de promoció de la lectura impulsada per l'administració no pot de cap manera vulnerar els drets d'autor.
Per tot això, contra la cultura TRUMPa, ens neguem a ser comparses en una campanya que vesteix de cultura el que no ho és.