En l'última Conferència Internacional de PLR es va sol·licitar un espai de col·laboració entre biblioteques i autors, amb la finalitat de garantir una remuneració justa per al col·lectiu d'autors pel préstec públic de les seves obres. Les associacions d'autors i editors que van acudir a aquesta trobada, que va tenir lloc a París del 25 al 27 de setembre, també van subratllar la necessitat que aquest pagament en concepte de drets d'autor no afecti les partides que es destinen al manteniment dels sistemes bibliotecaris de cada país.
Des d'Espanya fins al Japó
En aquesta conferència, a la qual va assistir CEDRO, es va posar de manifest la disparitat en la regulació d'aquest tema, fins i tot entre països pertanyents a la Unió Europea. França i Finlàndia, que tenen implantats sistemes eficients des de fa gairebé deu anys, van presentar les campanyes de conscienciació que estan desenvolupant als seus països per destacar la importància d'una adequada remuneració per als autors per aquest concepte.
Els representants de CEDRO van compartir amb els seus col·legues la proposta que van a fer al govern espanyol per aconseguir que els autors siguin remunerats justament pel préstec públic de les seves obres i no de forma simbòlica com ocorre actualment.
Per la seva banda, l'entitat grega ha explicat que al seu país encara s'acaba de reconèixer legalment aquesta remuneració per als autors.
Fora de les fronteres europees, Malawi s'ha convertit al primer país africà que remunera als autors pel préstec en biblioteques. Hong Kong, igual que Grècia, acaba de reconèixer aquest dret.
Kevin Fitzgerald, assessor de OMPI, també va participar en aquesta conferència i va posar l'accent en la importància d'aquesta remuneració per a l'impuls de la indústria creativa d'un país.