Lleida, ciutat de poetes que organitza cada any un dels premis més importants de poesia del país, el premi Màrius Torres, ha posat fi a una situació anòmala que arrossegava des de l’any 2012, quan l’Ajuntament va cancel·lar el festival de poesia Mahalta adduint raons pressupostàries. D’aleshores ençà, i amb l’única i efímera excepció del festival Destí Poesia, fet el 2015 amb poc pressupost i sense continuïtat, la ciutat ha estat orfe d’aparador poètic per als seus creadors i de punt de trobada dels poetes d’altres territoris. Fins aquesta setmana. Aquesta tarda s’inaugurarà el Festival Internacional de Poesia de Lleida, amb un programa que recorda l’ambició i la densitat del Mahalta i que omplirà cada dia fins divendres de poesia, música i espectacles diversos equipaments de la ciutat.
El festival, dirigit per Sam Abrams i Anton Not, està dedicat en aquesta primera edició a Màrius Torres, ara que es compleixen 75 anys de la seva mort, efemèride que Lleida ha estat commemorant durant tot l’any. El lema del festival és Un present més ample, una cita del poema Al present de Màrius Torres, i que els organitzadors expliquen també com de les intencions d’eixamplar horitzons en aquesta represa literària. De fet, després de la inauguració d’aquesta tarda a les 18.30 h a la sala de sessions de la Paeria, on la poetessa Àngels Marzo farà una conferència sobre la tradició poètica lleidatana i es farà un homenatge als poetes Jordi Pàmies i Rosa Fabregat, es realitzarà al teatre de la Llotja l’espectacle Màrius Torres, un poeta líric, amb les veus d’Emma Vilarasau, Ramon Madaula i Jordi Bosch, i la música de Quartet Sound Boulevard.
A partir de demà se succeiran els recitals, les conferències i els espectacles. Els ponentins Amat Baró, Xavier Macià, Àngels Marzo, Carles Sanuy, Laia Noguera, Josep Maria Sala-Valldaura i Enric Falguera participaran en diversos actes recitals, als quals se n’afegeixen d’altres provinents del país, com Flavia Company, Manel Gibert, Vinyet Panyella, Lluís Solà, Arnau Orobitg, Manel Gibert, Lucia Pietrelli, Alfonso Alegre Heitzmann, Eduard Batlle i Pere Antoni Pons.
El recital inclourà també Sergeij Timofejev i Xènia Dyakonova, i la poetessa kurda Bejan Matur. La cantant Amaral oferirà un recital poètic el dijous a l’edifici del rectorat de la UdL, un dels escenaris juntament amb el teatre de l’Escorxa, el Cafè del Teatre i la Llotja.
Programa