L'escriptora nord-americana Ursula K. Le Guin aclamada per les seves novel·les de fantasia i ciència-ficció, va morir aquest dimarts a 88 anys a la seva casa de Portland (Oregon), va informar avui la seva família a les xarxes socials.
Autora de La mano izquierda de la oscuridad (1969) o de la sèrie de fantasia Earthsea, traduïda a més de 40 idiomes, Le Guin va ser definida com "la millor escriptora de ciència-ficció en vida dels Estats Units" per The New York Times en 2016. El nord-americà Stephen King la va recordar com "una de les grans", va considerar que no va ser "solament una escriptora de ciència ficció", sinó "una icona literària" i li va desitjar "bona sort en la galàxia", en el seu compte de Twitter.
L'escriptura de Le Guin va estar influenciada pel feminisme, l'antropologia, la sociologia, la psicologia, l'anarquisme, el taoisme o l'ecologisme. A La mano izquierda de la oscuridad, potser la seva obra més reeixida, un enviat d'Ekumen tracta de convèncer als habitants del planeta Gethen que s'uneixin a la federació galàctica, però la missió es complica per la seva falta de comprensió de la societat, els individus de la qual no tenen un gènere definit.
Amb aquesta novel·la, Le Guin va guanyar els seus primers premis de literatura i ciència ficció Hugo i Nebula, que tornaria a rebre en diverses ocasions al llarg de la seva carrera. També va ser finalista del Premi Pulitzer a les Obres Literàries de Ficció en 1997.
Malgrat aquests premis i a ser una autora supervendes, Le Guin criticava tots dos fenòmens pel seu rerefons comercial. "No vull veure la literatura nord-americana traïda", va dir Le Guin en demanar als editors que no es guiessin pels beneficis.
Nascuda en 1929 en Berkley (Califòrnia) com Ursula Kroeber en una família d'antropòlegs, Le Guin va obtenir el seu graduat universitari en Literatura francesa i italiana en el Radcliffe College de Massachusetts i un màster en el mateix camp a la Universitat de Columbia (Nova York). En 1953 es va mudar a París per emprendre la seva recerca de doctorat sobre el poeta Jean Lemaire de Belges, que no va acabar. Aquest mateix any va contreure matrimoni amb Charles Li Guin, amb el qual va tornar més tard a Estats Units i amb el qual va tenir tres fills.