La Diputació de Barcelona recorre la cartografia de Pablo Picasso a través dels ulls del poeta i estudiós Josep Palau i Fabre, del que es commemora el centenari del seu naixement, en una exposició que repassa la relació de tots dos erudits. Comissariada pel periodista de La Razón Víctor Fernández, l'exposició ja va passar per Màlaga i per Caldetes d'Estrac, on es troba la Fundació Palau i Fabra.
Un autoretrat de Palau de camí a Perpignan obre l'exposició, que comença a Màlaga com a ciutat natal de l'artista i prossegueix a Barcelona, Madrid, Horta de Sant Joan (Tarragona), Gósol (Lleida), Ceret, París, Mougins, Vauvenargues i Vallauris (França). «El mateix Picasso deia de Palau que era el millor i principal especialista en la seva obra», va assenyalar Fernández, que va equiparar la figura del poeta com la d'un «Sherlock Holmes» picassià que busca totes les pistes per resoldre tots els enigmes de la seva vida i obra, que va explorar en 20 obres.
Picasso li va obrir les portes de la seva vida en 1964, i cada vegada que es trobaven l'artista obsequiava a Palau amb un dibuix, alguns dels quals es poden veure en l'exposició com a «documents inèdits», va festejar Fernández. Palau va fotografiar per fora el primer habitatge-estudi de Picasso a París, conegut com el «Bateau-lavoir» situat en Montmartre, i que després va ser presa del foc, anys més tard, Picasso va accedir a recrear en un dibuix l'interior del mític espai, la qual cosa ara es pot veure en la mostra.
L'exposició també documenta la negativa a entrar en el funeral de Picasso que va ordenar Jacqueline a Palau, qui aquest dia es va fer una foto a les portes del lloc. Per al president de la Fundació Palau, la voluntat del poeta i estudiós d'«estendre acta notarial» de cada pas donat per Picasso.
Article publicat al diari La Razón
Aquesta exposició es pot veure fins el 5 d'abril
Edifici CanSerra
Rambla de Catalunya, 126
Barcelona