Maragall com a descobridor de la literatura castellana de principi del segle XX
8/10/2009
IX Jornades Poètiques
Adolfo Sotelo i José María Micó (Foto:Carme Esteve)
| |
Les Jornades Poètiques de l’ACEC van tancar la seva novena edició amb una conferència magistral del catedràtic de literatura espanyola Adolfo Sotelo y un recital poètic. Les tres jornades del certamen, enguany celebrades al Museu Picasso de Barcelona, confirmen la seva consolidació amb la resposta d’un públic que va omplir cada dia la sala.
La figura i l’obra de Joan Maragall han centrat les sessions de les Jornades, però especialment la relació que va tenir el poeta amb la literatura castellana. Per això, la conferència de clausura, celebrada ahir 7 d’octubre, va anar a càrrec del catedràtic de literatura espanyola i investigador Adolfo Sotelo. Sotelo, a partir del context històric i cultural que es vivia a principis del segle XX –exemplificat amb diferents cartes i articles de Maragall, Unamuno i Oller– va concloure la seva ponència afirmant que “Maragall perfila els trets de la nova escola castellana, endevinada pels crítics literaris Josep Soler i Miquel i per Ramon Domingo Peres”. I és que l’autor català va deixar molt clar el seu interès per la literatura espanyola de principis del segle XX i pels nous autors que sorgien en aquell moment, quan hi havia una gran diferència entre la “Barcelona moderna i dinàmica” i el món cultural madrileny, tan criticat pel mateix Unamuno. Segons Sotelo, “les lletres espanyoles s’inventen a Barcelona” amb l’interès de Maragall, de diaris com La Vanguardia i les col·leccions de l’editor Santiago Valentí i Camps.
Els versos de Marta Binetti, Marga Clark, Laura Frucella, José Florencio Martínez, Pura Salceda, Oriol Sàbat i Carlos Vitale van clausurar les Jornades, demostrant que “la poesia és viva i que no és un ens purament acadèmic, sinó un fet que es viu al carrer i del qual la gent en participa”, tal i com comentava David Castillo, organitzador del certamen. I és que la valoració final d’aquests tres dies de reflexió i de lectures poètiques “és molt positiva, tant per la resposta del públic com per la qualitat de les intervencions”, afegeix Castillo. La comissió organitzadora, doncs, ha complert els seus propòsits: parlar de la vigència de Maragall “combinant la paraula viva –agafant el tòpic del poeta– amb el que és la situació de la poesia actual i també la nostra tradició més immediata” .
Consulteu les cròniques de les Jornades al bloc literari La pensión de Ulises.
Galería
fotogràfica
|
|
|
|
|