El pròxim dijous 18 d’octubre un seguit de llibreries de Barcelona obriran fins a les onze de la nit unint-se així a la Biennal de Pensament ‘Ciutat Oberta’. D’aquesta manera s’inaugura la primera Nit de les llibreries de Catalunya, una trobada que, si va bé, potser es converteix en una segona cita literària íntima, i intel.lectual al costat de la nostrada Sant Jordi.
Les llibreries que participen en aquesta primera edició de la Nit de les Llibreries són: A Peu de Pàgina, Abacus (Balmes), Animal Sospechoso, Antinous, Barra / Llibre, Bolibloc, La Central de Mallorca, La Central del Raval, Espai Contrabandos, Gigamesh, Hispano Americana, La Casa del Llibre, Laie, La Impossible, Pebre Negre, Rocaguinarda i Sendak. Les activitats que han preparat estan relacionades amb un dels quatre eixos de la Biennal: ciutat habitable, ciutat diversa, ciutat digital i ciutat democràtica.
A peu de pàgina – Carrer Major de Sarrià, 50
A dos quarts de deu hi haurà un recital poètic i una representació teatral de l’obra de Joan Oliver (o Pere Quart). El tema serà la literatura com a eina de crítica social. Hi intervindran Jaume Fornés i Laura Riera. Es podrà fer una queixalada perquè també es diposarà un piscolabis.
Abacus Balmes – Carrer Balmes, 163
Des que comenci la nit –a les 20 h del vespre– fins que s’acabi –a les 23 h– hi haurà jazz en directe, begudes i refrigeris diversos. A les 20 h, sota el títol ‘Dones que han arribat a ser tot allò que han volgut ser’, hi haurà una xerrada-presentació amb Gemma Lienas del seu llibre El fil invisible, guanyador del premi BBVA Sant Joan 2018. A les 21 h del vespre Montse Barderi parlarà del seu volum Dones úniques, acompanyada de l’editora i contacontes Berta Rubio que interpretarà una de les dones que apareixen al llibre de Barderi. També les acompanyarà la il·lustradora Violeta Crespo. A dos quarts de deu de la nit es llegiran en veu alta fragments dels llibres presentats i, finalment, a les deu de la nit, Maria Escalas presentarà la seva última novel·la, Sara i els silencis.
Librería Animal Sospechoso – Carrer Ventalló, 9
En aquesta llibreria especialitzada en poesia (l’única de Barcelona, ens diu Juan Pablo Roa Delgado, el seu llibreter, i editor colombià) han organitzat un recital de poemes que conduirà Joseph Wilson. Començarà llegint en castellà i anglès composicions del seu primer llibre El rosa en los flancos de las truchas. Seguidament, es presentaran els dos primers números de la revista nord-americana Parentheses (multilingüe i dedicada a la poesia), es farà una xerrada sobre la poesia com a catalitzador d’innovació i un debat sobre societat i medi ambient en el qual participaran Valerie Coulton, Emilie Delcourt, Harriett Sandilans i Edward Smallfield. Tot serà regat amb vi.
Antinous – Carrer Casanova, 72
En Josep Vitas de l’Antinous presentarà Guía para la salud y el entrenamiento masculino, assaig de Walt Whitman. En plena crisi del concepte de masculinitat coneixerem els consells i reflexions que el poeta va deixar escrits el 1858 sota pseudònim en una sèrie de columnes aparegudes en diferents diaris.
Llibreria Barra / Llibre – Carrer de Riego, 13
A les 19 h es farà xerrada al voltant del llibre Construyendo dignidad: del barrio a la ciudad, amb el seu autor, Àngel Merino, ex-alcalde de Sant Feliu de Llobregat i conegut activista cultural, l’activista i professor, Arcadi Oliveres i el periodista local Txema Seglers, que farà de moderador. Serà un debat sobre el moviment veïnal de finals dels anys setanta i principis dels vuitanta, quina és la seva salut actual i com s’albira el seu futur. La llibreria ha aprofitat per convidar les associacions de veïns del barri. Diu en Pedro, el llibreter: “Com que podem obrir fins més tard, ja veurem fins on ens porta el vespre…”.
Llibreria Bolibloc – Carrer Sant Quintí, 39
Al club de lectura de Bolibloc estan llegint Mare de llet i mel de Najat El Hachmi. Del llibre, en parlaran amb l’autora entre les vuit i les nou del vespre. Per fer boca, un dia abans, el dimecres 17, a la Bolibloc hi haurà microteatre (tres obres de 15 minuts cadascuna) que versarà sobre la realitat quotidiana i l’absurditat. La interpretació anirà a càrrec d’actrius i actors del Jove Calassanç Teatre, dirigits per Rikki Arjuna. Hi haurà dues funcions, una a les 20 h i una altra a les 21 h.
La Central Mallorca – Carrer Mallorca, 237
A les 19.30 h, La Central de Mallorca farà un homenatge a l’historiador Josep Fontana, que ens ha deixat recentment. A la taula rodona ''El relat de la història: nació, ciutat i classes populars'' hi participaran Xavier Domènech, Jordi Maluquer de Motes, Gonzalo Pontón i Borja de Riquer. A les 21 h els The Mellow Sound tocaran “jazz proletari”.
La Central del Raval – Carrer Elisabets, 6
La Central del Raval ha organitzat, a les 19 h, la presentació d’El alma del mar de Philip Hoare, guanyador del Premi d’Assaig Samuel Johnson 2009. L’autor proposa, a través de la història de la cultura barrejada amb la ficció, la recerca i el sentit d’un mateix. La presentació s’emmarca també dins el festival Liternatura, el primer festival de natura i literatura de la ciutat. A les 21 h es donarà pas a la música: tocaran Ivo Sans & The Fingerhuts, que són Jaume Ferer, Masa Kamaguchi i Ivo Sant.
Espai Contrabandos – Carrer de la Junta de Comerç, 20
A partir de les 21 h es presentarà l’assaig La izquierda del siglo XXI: ideas y diálogo Norte – Sur para un proyecto necesario de Jean-Louis Laville, catedràtic d’economia solidària i cooperativisme. Laville conversarà amb Joan Subirats, comissionat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona.
Gigamesh – Carrer Bailèn, 8
Gigamesh organitza el debat ‘Redes sociales: libertad o distopia’, una xerrada entre David Bravo, Marcos Martin i Marta Peirano sobre la possibilitat d’utopia a partir del còmic.
Hispano Americana – Gran Via de les Corts Catalanes, 594
A Hispano Americana es parlarà de tecnologia. De com ha esdevingut una nou catalitzador d’accés a la cultura i la llibreria tècnica al segle XXI. Francesc Bria i la gent de guifi.net debatran moderats per Ferran Fàbregas sobre l’empoderament de la ciutadania i el rol de les llibreries. Seguidament es farà un taller d’eines de fabricació digital.
La Casa del Llibre – Rambla de Catalunya, 37
A les 19 h es presentarà el llibre de relats Posverdades emocionales de M. Mercè Conangla i Jaume Soler. El llibre, és clar, centrarà la xerrada en la postveritat i el conflicte emocional. A les nou hi haurà un recital poètic a càrrec de Laia Carbonell, Maria Sevilla i Raquel Santanera. Durant l’acte se servirà una copa de vi.
La Impossible – Carrer Provença, 232
A partir de dos quarts de vuit, a La Impossible, es presentarà el poemari Blau argila, d’Esperança Castell. Acte seguit, Marta Pérez dialogarà amb l’autora i es farà un recital acompanyat de música.
Pebre Negre – Carrer del Clot, 41
Es presentarà el llibre Mujeres, casas y ciudades de Zaida Muxí. El volum exposa una història de l’arquitectura i l’urbanisme amb perspectiva de gènere, atorgant visibilitat i veu a dones que han contribuït al desenvolupament de les ciutats.
Rocaguinarda – Carrer del Xiprer, 13
“Una ciutat, uns barris per viure, treballar i estimar”. És a dir, una xerrada i un debat entre Ivan Miró, sociòleg i soci de la cooperativa La Ciutat Invisible, Laura Álvarez, directora del documental City for Sale (sobre el turisme de masses i la gentrificació a Barcelona), i Ariadna Trillas, editora de la revista Alternativas Económicas. També es parlarà del llibre Ciutats cooperatives, que publica l’editorial Icària.
Sendak – Carrer Còrsega, 461
A partir de dos quarts de nou del vespre hi haurà una xerrada de Bel Olid a tenor d’un assaig que ha publicat a Pagès Editors titulat Les heroïnes contraataquen. Al llibre Olid examina els models literaris contra l’universal masculí i la seva influència en la literatura infantil i juvenil. Posteriorment, la nit continuarà amb un diàleg amb els assistents sobre la identitat de gènere en la literatura infantil i juvenil. Es servirà vi.