La salut del llibre
El president del Gremi d’Editors de Catalunya, Patrici Tixis, va convocar ahir la premsa per donar una sèrie de dades sobre el sector aprofitant que ahir se celebrava la Nit de l’Edició, amb els diversos premis que atorga. Tixis va fer un examen de les conductes polítiques i el que comporten dins l’àmbit cultural –de vital importància econòmica al país–. Va dir que es fa “massa gesticulació política en comptes d’acció de govern”. Es referia a les continuades bones paraules i a la falta de polítiques que contribueixin a afavorir el consum cultural i la cultura en general des dels àmbits de l’educació i el lleure. Tothom sap que el sector editorial reivindica un pacte d’estat per contribuir a la generació de nous lectors, a la protecció de la creació intel·lectual i a l’aplicació de mesures de suport a les llibreries. Va donar dades –que es poden ampliar en el web del gremi– sobre els hàbits dels ciutadans. Tixis va explicar que els lectors dediquen una mitjana de 23 o 24 minuts diaris a la lectura, mentre que els consumidors arriben a passar tres hores davant les pantalles.
El Gremi d’Editors reclama que s’activin els plans de foment del llibre i de la lectura aprovats per les tres administracions de l’Estat ara fa un any, la implementació dels quals ha quedat encallada durant el 2018. Aquests plans inclouen mesures estratègiques importants com ara accions de foment de la lectura en escoles i municipis, la renovació i el creixement dels fons de les biblioteques públiques, suport a la internacionalització, ajuts a les llibreries i defensa dels drets d’autor i de la propietat intel·lectual, entre d’altres. Per exemple, va explicar que cada any es produeixen més de 400 milions de descàrregues il·legals i que se n’han computat un 12% més en relació amb l’any anterior, dada que converteix aquest sector en l’únic en què es va incrementar la pirateria. El fenomen produeix un lucre cessant d’uns 200 milions d’euros, és a dir, prop del 10% de la facturació del sector del llibre: “Som els líders de la pirateria si ens comparem amb la resta de països del món industrialitzat.” En aquest sentit, el gremi creu que és necessari adoptar un gran pacte d’estat que permeti afrontar un dels principals reptes que té no només el sector editorial, sinó el conjunt de la societat: fomentar l’afició per la lectura des de l’escola, protegir la creació intel·lectual i donar un clar suport a les llibreries com a agents culturals.
Tixis va assenyalar que “els responsables públics haurien d’entendre que frenar accions estratègiques per fomentar l’afició per la lectura i endarrerir mesures de fons que impulsen tota la cadena de valor del llibre, des dels escriptors fins a les llibreries, és negar eines a la societat per accedir a la cultura o, el que és el mateix, per al seu progrés social i per al desenvolupament dels seus ciutadans”.
El sector editorial reivindica més inversió pública per crear nous lectors i fomentar l’afició per la lectura. Tixis va assegurar que, “des d’una perspectiva estrictament empresarial, temes com el foment de la lectura mereixerien aparcar la gesticulació política i destinar recursos a posar en marxa els plans aprovats”, els projectes dels quals es repeteixen cíclicament mentre no es posen en funcionament.
També va remarcar que “el llibre en paper continua sent el principal motor d’activitat del sector, ja que suposa prop del 95% de les vendes, mentre que el llibre digital representa el 5% restant”. “Malgrat això, la darrera enquesta d’hàbits de lectura a Catalunya indica que al voltant del 20% dels lectors llegeixen en suport digital”, hi afegia.