BEQUES D'ESCRIPTURA MONTSERRAT ROIG 2019
TORN DE PRIMAVERA
Robert Juan-Cantavella (Almassora, 1976)
És autor de cinc novel.les, entre elles El Dorado (Literatura Random House, 2008), Asesino cósmico (Literatura Random House, 2011) i Y el cielo era una bestia (Anagrama 2014), del llibre de relats Proust Fiction (Poliedro, 2005) i del llibre de no-ficció La Realidad. Crónicas canallas (Malpaso, 2016). Treballa com a professor a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i a la BSM de la Universitat Pompeu Fabra, i és traductor d’autors com Mathias Énard, Daniel Pennac o Jonathan Littell. La seva darrera novel.la, publicada fa uns mesos, és Nadia (Galaxia Gutenberg, 2018). Viu a Barcelona.
Realitza la beca a LA REIAL ACADÈMIA DE BONES LLETRES
Álvaro Colomer (Barcelona, 1973)
Escritor i periodista, ha publicat una trilogia sobre la mort urbana formada per les novel.les independents La calle de los suicidios (Círculo de Lectores, 2000), 'Mimodrama de una ciudad muerta (Siruela, 2004) i Los bosques de Upsala (Alfaguara, 2009). Per altra banda, el 2017 publica Aunque caminen por el valle de la muerte (Literatura Random House), novel.la que reconstrueix un de los combats més importants de l'exèrcit espanyol durant la invasió d'Irak. També ha publicat els llibres de no-ficció Se alquila una mujer (MR, 2002) i Guardianes de la memoria (MR, 2008), que va merèixer l'International Award for Excellence in Journalism 2007. Com a periodista cultural, treballa a ‘La Vanguardia’ i ‘El Mundo’.
Realitza la beca al CASTELL DE MONTJUÏC
Toni Iturbe (1967)
L’any 1967, amb sis mesos, va arribar de Saragossa en braços de la seva mare al barri de la Barceloneta. Al 1991 es va llicenciar en Periodisme a la UAB i va començar treballant a la Televisió de Ciutat Vella. Ha estat 16 anys treballant a la revista Qué Leer, els darrers sis com director. Actualment, és professor associat de Comunicació Cultural a la Universitat de Barcelona, col.laborador del suplement Cultura/s de La Vanguardia i director de la revista Librújula. Com a autor ha publicat dues sèries infantils i quatre novel.les, la darrera (A cielo abierto) guanyadora del premi Biblioteca Breve. Encara que fa anys que viu fora del barri, la Barceloneta dels anys 70 és el seu territori mític d'on mai ha marxat del tot.
Realitza la beca a LA BIBLIOTECA DE CATALUNYA
TORN DE TARDOR 2019
Isabel García Trócoli (Barcelona, 1965).
Llicenciada en Arqueologia i màster en Llengua i Civilització egípcies. Ha cursat l’Itinerari per a narradors (3 anys) de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. Compagina la seva feina com a educadora de museus amb les traduccions editorials i l’escriptura. El 2017 va publicar Rubricatus, una novel.la sobre el naixement bimil.lenari de la ciutat de Barcelona.
Realitza la beca a L’ARXIU HISTÒRIC DE LA CIUTAT
Olga Merino (Barcelona, 1965).
És llicenciada en Ciències de la Informació (UAB) i màster en Latin American Studies (University of London). Ha viscut a Londres i a Moscou. Ha publicat les novel.les: Cenizas Rojas (Ediciones B, 1999), Espuelas de papel (Alfaguara, 2004) i Perros que ladran en el sótano (Alfaguara, 2012). La quarta, Los ojos de los húngaros, ve en camí (Alfaguara, propera aparició). Traduïda a l'italià, neerlandès i anglès. El 2006, va obtenir el X Premio Mario Vargas Llosa NH de Relatos. Actualment, és professora a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i columnista de El Periódico de Catalunya.
Realitza la beca a L’ACADÈMIA DE BONES LLETRES.
Silvia Rins (Barcelona, 1971)
És Filòloga Hispànica i Doctora en Filosofia i Ciències de l'Educació per la Universitat de Barcelona. Experta en poesia contemporània, literatura comparada i cinematografia, la representació visual de les relacions amoroses és un dels temes que articula els seus assajos: La emoción sin nombre (2001), La pasión en el cine (2002), Las grandes películas asiáticas. Espiritualidad, erotismo y violencia en el cine oriental (2008); i les seves col.laboracions en llibres col.lectius: Cine y vampirismo (2006), Ellos y Ellas (2010), Diccionario del Cine XXI (2013), entre d’altres. Ha exercit la crítica cinematogràfica i literària a La Vanguardia, Todos los estrenos, Versión Original, Lateral, Poiesis i Barcarola, El Punt Avui, així com en blogs divulgatius. I ha impartit cursos i conferències al CCCB, la Universitat de Barcelona i l’Ateneu Barcelonés. Ha participat en projectes per fomentar l'ús del text poètic a l'educació, antologies i recitals solidaris. Així mateix, ha conreat la poesia i la narrativa breu. El seu darrer llibre publicat és Apología de las sombras (2016), miscel.lània de vers i prosa. En la seva trajectòria laboral ha alternat l’escriptura amb la docència de la literatura a Instituts de Barcelona, col.laboracions per a la indústria editorial, i l’ assessoria de la recerca universitària. Actualment treballa a la Universitat Oberta de Catalunya.
Realitza la beca a LA FUNDACIÓ MIRÓ.
Beques d'Escriptura Montserrat Roig 2019