Commemoracions literàries del 2010
23/12/2009
(Foto:)
| |
Aquest any 2010 se celebraran diferents commemoracions relacionades amb dates assenyalades de personalitats literàries d’arreu del món. Conferències, exposicions, taules rodones i edicions especials recordaran aquestes figures en els seus països de naixement respectius. El Quinzenal de l’ACEC n’ha destacat algunes.
Joan Maragall, el gran poeta del modernisme L’any 2010 se celebrarà l’Any Maragall, que commemorarà els 150 anys del naixement del poeta Joan Maragall (Barcelona, 1860 – 1911) i que s’allargarà tot el 2011, per a recordar el centenari de la seva mort. La Institució de les Lletres Catalanes –amb el suport de l’Associació familiar de Joan Maragall i Clara Noble, la Biblioteca de Catalunya - Arxiu Maragall i el món universitari– donarà el tret de sortida a l’Any Maragall durant el primer trimestre de 2010, quan anunciarà les diferents activitats programades per tal de promoure la memòria i fer créixer el coneixement de la personalitat i l’obra poètica i periodística de l’autor. Per a coordinar totes aquestes iniciatives, s’ha posat en marxa l’Oficina de l’Any Maragall (anymaragall@gencat.cat), oberta a propostes del teixit cultural català per a organitzar actes de celebració per als dos anys vinents.
L’ACEC es va avançar a aquesta celebració amb les IX Jornades Poètiques, que durant els dies 5, 6 i 7 d’octubre va organitzar al Museu Picasso de Barcelona. Les conferències, entre d’altres, de Joan Margarit, Antonio Jiménez Millán, Pere Maragall i Adolfo Sotelo van repassar la trajectòria literària de l’autor de La Vaca cega, la seva personalitat i, sobretot, el contacte que va establir amb intel·lectuals espanyols.
Un altre autor cabdal del modernisme és Raimon Casellas (Barcelona, 1855 – 1910), de qui l’any 2010 es commemorarà el centenari de la seva mort. Crític d’art, narrador i periodista, Casellas és autor d’Els sots feréstecs, obra considerada la primera novel·la modernista. La Institució de les Lletres Catalanes prepara un seguit d’actes per recordar la seva importància en la literatura catalana. Per altra banda, Lleida dedicarà el 2010 al poeta Màrius Torres (Lleida, 1910 - Barcelona, 1942), coincidint amb el centenari del seu naixement. Les activitats inclouran concursos literaris, edicions de llibres i produccions musicals, però sobretot potenciarà més traduccions per a donar-lo a conèixer arreu del món.
I sense sortir de Catalunya, el 22 de febrer farà 25 anys de la mort d’un altre dels grans autors catalans: Salvador Espriu (Sant Coloma de Farners, 1913 – Barcelona, 1985). Poeta, dramaturg i novel·lista, Espriu és un dels escriptors més significatius de la literatura en llengua catalana. La ILC contempla entre les commemoracions previstes la del 25è aniversari de la seva mort, però qui té preparat un programa ampli d’actes –exposicions, conferències i espectacles poètics– per aquest 2010 és El Vendrell, que recordarà l’autor a través de la seva relació amb els vendrellencs Apel·les Fenosa i Pau Casals.
Miguel Hernández, Torrente Ballester, Luís Rosales Una de les celebracions que tindrà més ressò aquest 2010 és la del centenari del naixement de Miguel Hernández (Oriola, 1910 – Alacant, 1942). Considerat un dels grans poetes de la literatura espanyola del segle XX, el Ministeri de Cultura, en col·laboració amb la Sociedad Estatal de Conmemoraciones Culturales (SECC), ha organitzat un ampli programa d’activitats que inclouen una exposició sobre la vida i obra d’Hernández, l’edició d’un catàleg amb articles signats per experts en la seva trajectòria, la reedició de les seves obres completes i un congrés internacional en col·laboració amb la Universitat d’Alacant. Una de les grans impulsores d’aquest reconeixement a l’autor ha estat la Fundación Miguel Hernández, que editarà 52 publicacions i organitzarà col·loquis, jornades, cursos, recitals i trobades literàries al voltant de la figura del poeta. Se celebraran actes a 69 localitats espanyoles i a 20 països d’arreu del món.
I també farà cent anys del naixement de Gonzalo Torrente Ballester (El Ferrol, A Coruña, 1910 – Salamanca, 1999), novel·lista, crític, dramaturg, professor i periodista enquadrat a la Generación del 36. La SECC, en col·laboració amb la Fundación Torrente Ballester, té previst un calendari d’activitats durant tot l’any per a ressaltar la figura de l’autor de Los gozos y las sombras, entre les quals dues exposicions i la reedició de textos inèdits de l’escriptor. El Ferrol serà un dels escenaris de referència d’aquesta celebració, amb col·loquis, mostres i una ruta pels principals llocs que van marcar la vida de Torrente Ballester.
Un altre autor de la Generación del 36 que celebrarà el centenari del seu naixement és el poeta i assagista Luis Rosales (Granada, 1910 – Madrid, 1992), membre de la RAE, investigador de manuscrits del Siglo de Oro espanyol i Premi Cervantes (1982) pel conjunt de la seva obra literària. Des de la SECC han preparat una gran exposició que s’inaugurarà a Madrid el maig de 2010 i també s’organitzarà un congrés, s’impulsaran reedicions i publicacions, així com el documental El contenido del corazón, dirigit per Emilio Ruiz Barrachina, sobre la vida i obra de l’autor.
José Ángel Valente, Buero Vallejo, Martín Gaite i Gil de Biedma
El 18 de juliol de 2010 es compliran deu anys de la mort del poeta, escriptor, assagista i traductor José Ángel Valente (Orense, 1929 – Ginebra, Suïssa, 2000). Diferents institucions culturals programen actes en record a Valente, com ara l’Instituto de Estudios Almerienses, que organitza una conferència el mes de gener a càrrec de l’argentina Marcela Gloria Romano. Per altra banda, la productora 29letras ha realitzat el documental El lugar del poeta, sobre la vida, obra i mort de l’autor. De fet, l’any 2008, com a anticipació d’aquesta efemèride, Galaxia Gutenberg-Círculo de Lectores va publicar las Obras completas de José Ángel Valente, un tom de 1.800 pàgines editat pel poeta i professor canari Andrés Sánchez Robayna, marmessor de l’autor.
I també farà deu anys de la mort d’Antonio Buero Vallejo (Guadalajara, 1916 – Madrid, 2000), considerat un dels dramaturgs espanyols més importants de la segona meitat del segle XX, autor d’obres com Historia de una escalera, El tragaluz i La Fundación, i de la de l’escriptora Carmen Martín Gaite (Salamanca, 1925 – Madrid 2000), reconeguda amb prestigiosos premis com el Nadal, el Nacional de Literatura, el Nacional de las Letras, el Premio Príncipe de Asturias de las Letras i el III Premi de Traducció Ángel Crespo, concedit per l’ACEC, el Gremi d’Editors de Catalunya i CEDRO. De fet, Ediciones Siruela ha recuperat des de fa un parell d’anys les obres de l’escriptora amb el projecte Biblioteca Carmen Martín Gaite.
La pel·lícula El Cónsul de Sodoma, la biografia filmada de Jaime Gil de Biedma (Barcelona, 1929 – 1990), s’estrena el proper 8 de gener coincidint amb el vintè aniversari de la mort de l’autor, un dels poetes més importants de la Generació dels 50. El llargmetratge té com a escenari principal la Barcelona de Bocaccio i la gauche divine dels anys 60 i està basat en els diaris personals de l’autor, però sobretot en la biografia En favor de Venus, que Miquel Dalmau va escriure sobre Gil de Biedma. L’any passat el poeta també va ser homenatjat en el 80 aniversari del seu naixement.
Cal recordar que la SECC organitza a la Biblioteca Nacional, del 17 de desembre d’enguany al 14 de febrer de 2010, l’exposició “Larra. Fígaro de vuelta, 1809-2009”, per a continuar la celebració del bicentenari del naixement de Mariano José de Larra, (Madrid, 1809 – 1837).
Albert Camus, Mark Twain, León Tolstói, Txèkhov i José Lezama Lima
Enguany fa mig segle que va morir Albert Camus (Mondovi, Algèria, 1913 — Villeblevin, França, 1960) i França està commemorant-ho des de principi d’any sense estar-se de res, però amb la polèmica encetada per Nicolas Sarkozy, que ha volgut portar les restes de l’autor al Panthéon de París. Un munt de llibres i diverses emissions especials a les televisions públiques franceses han recordat l’escriptor, filòsof i periodista, Premi Nobel de Literatura el 1957. Entre els llibres publicats, destaca Camus, el intocable, de Jean-Luc Moreau. Es reediten també algunes de les seves obres, com La postérité du soleil, Les possédés i La mort heureuse, en un aniversari que portarà Camus al còmic de la mà de Jacques Ferrandez, que adaptarà L'hôte, mentre que el cine el recordarà amb una versió cinematogràfica del director Gianni Amelio de Le premier homme, novel·la autobiogràfica de Camus.
El 2010 es commemora el centenari de la mort de Mark Twain, (Florida, Estats Units, 1835 – Connecticut, Estats Units, 1910), pare d’un dels personatges més carismàtics de la literatura occidental, Tom Sawyer. L’escriptor nord-americà, autor de més de 500 obres, serà recordat al seu país amb diferents actes recollits a la pàgina web http://www.twain2010.org/. Paral·lelament, la Casa Museu de Mark Twain a Hartford també està organitzant un calendari d’activitats sobre la seva obra i la seva personalitat. Aquí, l’editorial Menoscuatro ha recuperat per a l’ocasió el seu relat El billete de un millón de libras.
Rússia, per altra banda, homenatjarà León Tolstói (Yásnaya Polyana, Rússia, 1828 – Astapovo, Rússia, 1910) de qui farà cent anys de la seva mort. Autor d’obres com Guerra i pau i Anna Karenina, considerades cúspide del realisme, Tolstói és un dels grans novel·listes no només russos sinó de la literatura mundial. Entre els actes previstos a tot el país, cal destacar el documental que es presentarà el mes de novembre a tot el món, que recupera imatges excepcionals de començaments del segle passat amb el propi Tolstói com a protagonista, que mostra els últims anys de la vida de l’escriptor. I també hi haurà un record per a Anton Pavlovich Txèkhov (Rússia, 1860 – Alemanya, 1904) en el 150 aniversari del seu naixement. Metge, narrador i dramaturg rus, mestre del relat curt, va deixar obres com Las tres hermanas, El jardín de los cerezos i El tío Vania. Rússia prepara per a l’esdeveniment el Festival Txèkhov 2010, que comptarà amb presència espanyola, ja que Juan Mayorga ha estat l’encarregat d’adaptar l’obra Planotov, que ja ha estrenat al Centro Dramático Nacional, i que portarà al Festival l’any que ve. També està convidada a Moscou Neva, la ficció sobre la seva vídua Olga Knipper escrita per Guillermo Calderón.
No només Cuba, sinó també la UNESCO commemoraran el centenari del naixement de José Lezama Lima (L’Havana, Cuba, 1910 – 1976) amb exposicions d’art, concerts, publicacions digitals i col·loquis. Tot i que fonamentalment poeta i assagista, la seva novel·la Paradiso va aconseguir una repercussió internacional des del moment de la seva publicació, el 1966. Les obres completes de l’escriptor es publicaran el proper febrer, a càrrec de l’Instituto Cubano del Libro (ICL), que presentarà primer els volums corresponents a la seva poesia i després editarà els seus llibres d’assajos i els seus articles periodístics.
Altres commemoracions
El 2010 també farà cent anys del naixement del poeta grec Nikos Kavvadias; de l’escriptor francès Jean Anouilh; del poeta xilè Óscar Castro Zúñiga; del poeta i dramatrug francès Jean Genet; del novel·lista xilè Francisco Coloane Cárdenas; i del poeta i traductor hongarès György Faludy, entre d’altres.
I se celebrarà el bicentenari del naixement del filòsof i teòleg català Jaume Balmes; de l’escriptor francès Alfred Louis Charles de Musset; de l’autor espanyol Joaquín María Bover y Roselló; del periodista i escriptor veneçolà Juan Vicente González Delgado; i de l’escriptor i historiador portugués Alejandro Herculano, entre d’altres.
A més, aquest mes de gener continuen els actes de commemoració dels cent anys de la Nouvelle Revue Française, amb una exposició sobre aquesta mítica publicació cultural creada per André Gide, que se celebrarà fins el dia 31 a Caen.
El bicentenari de la independència dels països llatinoamericans
Una de les grans commemoracions d’aquest any 2010 és el bicentenari de les independències de les repúbliques iberoamericanes. Per a aquesta celebració, el Govern espanyol ha creat una comissió nacional especial encarregada de coordinar tots els actes que s’organitzaran durant tot l’any. Aquest organisme treballa conjuntament amb el Grupo Bicentenario, un ens constituït a Xile que reuneix tots els països que commemoren els seus bicentenaris entre 2009 i 2011 i que està realitzant i preparant totes les accions que duran a terme a cadascun d’aquests països, que inclouen exposicions, congressos internacionals, cicles de música, documentals i publicacions, celebracions i festivals per a recordar la Revolució Liberal. La cultura hi jugarà un paper molt important, amb la participació d’intel·lectuals, pensadors, historiadors i escriptors en molts dels actes programats.
|
|
|
|
|