Dia 6 de maig a les 19,00 hores
Ángel María de Lera (1912-1984)
La primera sessió del dia 6 es destinarà a recordar la vida i textos més significatius de l'escriptor Ángel María de Lera, figura oblidada pel gran públic i imprescindible per entendre la figura de l'escriptor compromès amb la política i la defensa dels drets dels escriptors espanyols a la segona meitat del segle XX. Ángel María de Lera (1912-1984) ha estat un dels grans cronistes de la Guerra Civil, així com de la derrota i la repressió. Al 1939 va ser condemnat a mort i posteriorment li va ser commutada la pena. Fruit de totes aquestes dissorts va sorgir una tetralogia, una de les quals, Las últimas banderas, va ser guardonada amb el premi Planeta de 1967. Escriptor de llarg recorregut i periodista, Lera va ser fundador al 1976 de l’ACE, Asociación Colegial de Escriptores, entitat nascuda per vetllar pels interessos dels autors.
Participants David Castillo i Manuel Rico
Moderació Marga Iriarte
Dia 7 de maig a les 19,00 hores
Las novelas rojas
Les novel.les de cordill, de quiosc, dirigides al proletariat i publicades durant el primer terç del segle XX a Barcelona i Madrid, van contribuir a la difusió de les idees i principis inspiradors de l'Aliança d'esquerres. Acracia, república, socialisme i comunisme, “novel.les proletàries” que van influir en la formació Intel.lectual d'una classe en ascens: els obrers industrials que aspiraven a millorar la societat i organitzar-se contra els abusos. El gran èxit d'aquestes publicacions, amb tiratges que arribaven als 50.000 exemplars, va arribar també a una emergent classe mitjana, lectora de les novel.les, assajos i cròniques d'autors tan significatius com Ángel Pestaña, Salvador Seguí o Federica Montseny.
El dia 7 de maig a les 7 hores, Gonzalo Santonja, escriptor, assagista, autor, entre moltes altres obres , de Las novelas rojas i Ferran Aisa, escriptor, historiador, autor imprescindible per entendre la història de l'anarcosindicalisme i els moviments socials en la Barcelona del segle XX, com a exemple, “La vaga de la Canadenca” la seva més recent obra, parlaran sobre les publicacions barates, de venda en quioscs, avui gairebé oblidades, però que van exercir una influència decisiva en el pensament de l'esquerra revolucionària espanyola durant els anys trenta del segle XX.
Participants Gonzalo Santonja i Ferran Aisa
Moderació Marga Iriarte
Aula Josep Maria de Sagarra - 4a. planta de l'Ateneu Barcelonés
c/. Canuda, 6 - Barcelona
Jornades organitzades per l'ACEC
Amb el patrocini de CEDRO