La Setmana del Llibre en Català, per allò de l’ampolla mig buida o mig plena, pot ser la setmana tràgica, si fem cas dels índexs de lectura i de la compra de llibres en català, però també pot ser la setmana màgica, precisament per l’abundància de noves editorials, nous títols, nous autors... El que és segur, com es va anunciar en roda de premsa fa un mes i mig, és que serà una setmana de rècords positius: més segells editorials, més llibreries i més novetats. I d’això el públic en podrà gaudir del 6 al 15 de setembre a l’avinguda de la Catedral de Barcelona, en un espai de 1.750 metres quadrats, on caben 62 mòduls amb 219 expositors, que aniria bé poder ampliar, per exemple ocupant la plaça Nova. Com diu l’advocat Gonzalo Boye: “Y ahí lo dejo.”
El cas és que es compleixen els objectius que es van proposar Editors.cat –el nom, més pràctic, que fa temps ha adoptat l’Associació d’Editors en Llengua Catalana–, presidida per Montse Ayats. “Fa set o vuit anys, ens vam adonar del potencial que tenia la Setmana i hem aconseguit assolir els reptes que ens vam proposar”, de què el principal és “aconseguir augmentar les xifres de lectura en català”. I, com va dir Ayats, “tenir idees és relativament fàcil, dur-les a bon port, no tant”.
Els pressupost és d’uns 500.000 euros, tot i que és una xifra elàstica depenent dels conceptes que hi entren o no. “La Setmana té dues vessant clares: la fira de llibres, que mirem que es financi amb les vendes i els patrocinadors privats, i el festival literari, que mirem que es pagui amb els diners públics”, va explicar Joan Sala, president de la Setmana.
A més de les parades de llibres i de l’espai dedicat al iQUIOSC.cat, amb més de 500 capçaleres de revistes, també hi haurà l’espai de llibres en català traduïts a altres llengües que coordina l’Institut Ramon Llull, que també organitza la visita anual d’editors i agents literaris estrangers a Catalunya amb l’objectiu de presentar-los la literatura catalana de manera directa i personalitzada. Aquest serà el tercer any que el Making Catalan Literature Travel for Internacional Publishers and Agents se celebrarà dins del marc de la Setmana. Un total de 18 editors i agents literaris internacionals (deu d’especialitzats en ficció literària i vuit en literatura infantil i juvenil) de 16 països es reuniran amb 49 agències i editorials catalanes i amb l’Institut d’Estudis Baleàrics i les associacions d’il·lustradors APIC i Il·lustra, al llarg de 420 reunions.
Un tema simpàtic és que, després de l’èxit que va tenir l’any passat, es reedita, amb existències augmentades –es van esgotar molt abans del previst–, la promoció de la Primera Biblioteca Personal. Una prestatgeria de cartró d’alta resistència que es regala amb la compra de llibres infantils.
En canvi, es modifica la manera de fer les presentacions de llibres, una de les activitats més nombroses. Es farà en format de fals programa de ràdio, “per fer-ho més àgil que dues persones assegudes en un sofà”, va afirmar Sala. Els escenaris es convertiran en un set de ràdio amb una escenografia que simula un estudi radiofònic per fer entrevistes i un locutor farà de fil conductor de les presentacions, en què la música també serà important.
Es mantenen les activitats per franges horàries. El matí de... (Matí del lleure, Matí de la il·lustració, Matí jove i Matí negre), La tarda de... (Tarda negra, Tarda de clàssics i Tarda del foment de la lectura) i Vespres de poesia i música... (cada vespre hi haurà de comiat un petit recital de poesia).
S’amplien a 12 els De passeig: itineraris literaris, per tal de difondre els nombrosos espais de la Barcelona literària, a proposta dels expositors, i per redescobrir la ciutat a través dels seus escriptors. El vespre en què la Setmana estarà oberta fins a les 12 de la nit oferint altra mena d’activitats aquest any s’avança al segon dia (7 de setembre) per evitar que els paradistes estiguin esgotats, com va passar l’any passat, que es va fer al final de la Setmana.
Finalment, tot i que queden diverses activitats per comentar –com ara les 60 actuacions per al públic infantil–, fem una mínima repassada dels 250 autors que signaran llibres durant la Setmana d’alguna de les 260 novetats amb què es compta, de què un 21% –és a dir, unes 55– són del gènere infantil i juvenil. Perquè la capacitat d’atracció, de concentració i l’èxit de públic de la Setmana del Llibre en Català han aconseguit que les editorials avancin, de manera tàcita i per interès empresarial, la presentació de novetats a finals d’agost i primer de setembre i no cap a l’octubre, com es feia fins fa pocs anys.
Pel que fa a signar, però, Sala va voler deixar clar que no es volen “convertir en un San Jordi”: “Les signatures són molt diferents, no es fan cues llargues i hi ha una veritable proximitat entre el lector i els autors i editors.” Alguns del autors presents, seran: Isabel-Clara Simó, Bel Olid, William McLellan, Xavier Bosch, Joan Daniel Bezsonoff, Jordi Pàmias, Rosa Ribas, Jordi Masó, Eider Rodríguez, Martí Domínguez, Guillem Terribas, Carla Gracia, Albert Sánchez Piñol, Joan Santanach, Òscar Julve i Jaume Copons.
Per consultar tots els horaris i detalls de les activitats, a més de la llista de participants, organitzadors, col·laboradors i promotors, podeu visitar www.lasetmana.cat.
Premis, homenatges i convidats
El 23è premi Trajectòria, que distingeix un professional vinculat al món de la cultura catalana i que es lliura al llarg de la Setmana –el 12 de setembre, a 2/4 de 8–, aquest any és per a Oriol Serra i Magrit Lömker, de la distribuïdora Les Punxes, fundada el 1968. Una empresa que ha fet una feina impecable i, alhora, propera als llibreters. El premi demostra que és obert a totes les opcions, després d’haver premiat sobretot escriptors, però també periodistes, llibreters i traductors.
La comissió organitzadora ha decidit donar, aquest any, un premi especial La Setmana per poder reconèixer la tasca en favor de la llengua catalana i el foment de la lectura d’institucions, publicacions, agrupacions i altres entitats que, per la seva idiosincràsia, no podien rebre el premi Trajectòria. I el guardó és per a la revista infantil Cavall Fort, fundada el 1961, que fa 58 anys que treballa de manera ininterrompuda en favor del foment del català. El lliurament tindrà lloc el 14 de setembre, a 2/4 de 7.
El convidat especial internacional serà el suec David Lagercrantz, continuador de la nissaga Millennium, de Stieg Larsson, que vindrà a presentar el sisè títol de la sèrie, que tanca la col·lecció, La noia que va viure dues vegades (Columna), el 7 de setembre a les 7.
I també hi haurà commemoracions a l’entorn de les figures de noms com ara Teresa Pàmies, Joan Brossa, Ricard Salvat i Robert Saladrigas. I se celebraran els aniversaris de les editorials Club Editor (60 anys), Quaderns Crema (40), Combel (30), Alrevés (10) i Mosaic (5).
Lluís Llort
Punt-AVUI