Un
Sant Jordi d'estiu de rosa blanca, d'esperit local i proper i que sigui un homenatge, una festa, als lectors que han ajudat el sector, especialment les llibreries, en els moments més durs del confinament. I, és clar, amb unes “duríssimes” mesures de seguretat. Així presenta el món del llibre i de la flor el Dia del Llibre i de la Rosa del 23 de juliol, amb cada llibreria que ho vulgui amb la seva parada davant de l'establiment, una altra molt a prop de flors i, als llocs on la situació sanitària ho permeti, espais tancats i perimetrats per a més vendes i trobades amb els autors.
La jornada, que busca compensar l'activitat de carrer del 23 d'abril que no va tenir lloc pel confinament, tindrà 1,2 milions de roses i unes 200 parades només a Barcelona, 110 de les quals seran a la
zona restringida del passeig de Gràcia, tallat al trànsit. La festa, per les mesures sanitàries que cal prendre, es cobrarà una bona factura, de les més elevades d'una diada d'aquestes característiques: més de 360.000 euros en els primers càlculs, 290.000 aportats per la Generalitat, sense comptar els serveis municipals de cada localitat o campanyes col·laterals, com la del Bonus Cultura de l'Ajuntament barceloní, que la va avançar al juliol dotant-la amb 500.000 euros perquè coincidís amb la jornada.
MÉS INFORMACIÓ
Les llibreries donaran cita per a les signatures del ‘Sant Jordi d’estiu’ a partir del dilluns 20
El Sant Jordi d'estiu tallarà el passeig de Gràcia
“Pot ser que les àrees concentrades de signatures i actes no es duguin a terme a determinades zones de Catalunya pel coronavirus, però la festa es farà igualment, entre altres raons perquè s'ha organitzat en unes condicions duríssimes de seguretat i higiene”, ha assegurat aquest matí Patrici Tixis, president de la Cambra del Llibre de Catalunya, durant la presentació del programa a la Pedrera de Barcelona, fent referència al detallat i exigent informe de 32 pàgines amb què el Procicat ha marcat els paràmetres de celebració de la convocatòria. En aquesta línia, el tinent d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats, ha afirmat que és difícil que no es pugui fer la trobada amb els autors al passeig de Gràcia perquè “estem treballant, igual que s'ha fet amb la programació del Grec, amb exigències i protocols de confinament de la fase 2, i som encara lluny d'aquest nivell de contagis”, assegura.
Qüestions econòmiques al marge (el sector espera que, si funciona mínimament, la jornada del Sant Jordi d'estiu permeti recuperar de nou entre un 15 i un 20% de la facturació, com ja va passar el 23 d'abril), en l'aire es respira certa sensació d'homenatge. “Vam notar el suport de la gent quan vam haver de tancar i en tornar els nostres clients es mereixen aquesta festa”, opina Mari Carme Ferrer, presidenta dels llibreters catalans. “Llibreters i floristes representem un model de comerç de proximitat que ha de defensar-se”, argumenta el president del Gremi de Floristes de Catalunya, Joan Guillén. En el seu particular homenatge, “i de manera excepcional perquè la rosa vermella sempre serà la de Sant Jordi” en aquesta ocasió un 10% seran blanques: “És el blanc dels sanitaris, del dol que no vam tenir i de l'esperança”. El sector, assegura, està “molt tocat i els principals proveïdors, com Colòmbia, estan també molt afectats pel coronavirus”, aporta per explicar que l'oferta serà tot just del 25% d'un Sant Jordi d'abril clàssic.
Malgrat aquest esperit de proximitat i solidaritat, han sorgit algunes veus discordants amb l'oportunitat i el format del Sant Jordi d'estiu, en un gremi del llibre al qual li costa mostrar una posició unitària. Ja va passar el 23 d'abril, quan un notable grup d'editors i llibreters van manifestar el seu rebuig al fet que es lliuressin a domicili els llibres venuts en línia, apostant perquè es recollissin en acabar el confinament. Ara, la divisió és doble: llibreries i editorials de Figueres, de
la comarca del Segrià i de Reus han decidit no fer la celebració de carrer, als quals en les últimes hores s'han afegit segells barcelonins com Males Herbes i la llibreria No Llegiu, entre d'altres. D'altra banda, algunes no oferiran el 10% de descompte tradicional. “Es podrà aplicar, però cadascú és lliure d'oferir-lo als clients o no, com d'assistir a les zones perimetrades o no”, assenyala Tixis.
Per protegir aquest comerç de proximitat i ajudar a no expandir el coronavirus, el sector del llibre recomana que la gent no es desplaci del seu hàbitat natural. “No cal anar a Barcelona o a la capital de comarca, hi ha llibreries i floristes a cada zona”, asseguren des del Gremi de Llibreters, i garanteixen la presència d'autors “a tot Catalunya”. Aconseguir aquesta vegada que l'autor preferit estampi la signatura en un exemplar requerirà un procés: les llibreries estan confeccionant aquests dies una graella amb els autors que signaran (principalment locals i espanyols) i que comunicaran als seus clients, que hauran de sol·licitar cita prèvia per fer-ho.
Als llocs on la pandèmia ho permeti, les signatures es faran en àrees comunes a l'aire lliure, però tancades i perimetrades, amb dispositius electrònics de control d'aforament i mesures d'higiene (gels hidroalcohòlics, distàncies de seguretat…). Així, a Girona tindrà lloc a la plaça de la Independència, amb una desena de parades. A Barcelona, serà a la zona central del passeig de Gràcia, entre la plaça de Catalunya i el carrer València. Aquí hi haurà 110 parades de les gairebé 200 que hi haurà a tota la ciutat, amb carpes específiques a cada punta dels trams i separades de les taules de venda per a la signatura d'autors, que cada hora i quart canviaran d'ubicació per no generar aglomeracions. De temps n'hi haurà: de manera excepcional, les parades podran estar obertes pràcticament fins a gairebé la mitjanit.
Carles Geli