L’editor Joan Carles Girbés, president de la Setmana del Llibre en Català , va insistir ahir en la roda de premsa que més que quantificar vendes, dies o autors, l’autèntic èxit ha estat celebrar-la. I no va mal encaminat, perquè després del Sant Jordi fallit i el 23 de juliol substitutori desdibuixat, aquesta edició de la Setmana es plantejava plena d’incerteses. Fins al diumenge, els organitzadors asseguren que al nou emplaçament del Moll de la Fusta hi haurà més seguretat que al carrer i que mantindran les distàncies i tota mena de mesures extraordinàries.
La Setmana té uns eixos primordials, amb la seguretat com a objectiu prioritari: aforament limitat, control digital d’accessos, protocols de neteja i desinfecció i distància mínima obligatòria, entre d’altres. Sota aquests paràmetres, 224 expositors repartits en 66 mòduls presentaran 200 novetats editorials, a més dels títols de fons i més de 200 capçaleres de revistes. Com cada any i malgrat les dificultats inherents, la Setmana esdevé un motor cultural amb 180 activitats entre presentacions, converses, itineraris literaris i taules rodones, tant per a públic adult com familiar.
També han programat 200 signatures al llarg dels cinc dies d’aquest llarg cap de setmana, on les activitats poden ser un substitutiu de les jornades cíviques de la Diada de l’11 de setembre. La sempre dinàmica presidenta d’Editors.Cat, Montse Ayats, va donar xifres de com estava la situació del sector i del desgavell que s’havia produït en un mes fonamental, l’abril, quan se celebra Sant Jordi. Per donar-nos perspectiva, Ayats va donar dades sobre l’evolució positiva del llibre en català. Per exemple, va explicar que la facturació del 2014 havia estat de 223 milions d’euros anuals, mentre que la del 2018 s’havia incrementat fins als 238 milions, quantitat similar a la del 2019. Des de l’inici de la pandèmia, les caigudes van ser brutals: un 53% al març i gairebé un 92% a l’abril. Per sort per al sector, els mesos de maig, juny i juliol van estabilitzar l’activitat i la xifra només ha davallat un 25%: “S’ha perdut un llibre de cada quatre”, tal com va especificar Girbés.
Cal remarcar que el canvi d’ubicació és totalment excepcional per aquest any 2020, i l’Ajuntament de Barcelona ja ha assegurat que les edicions següents es continuaran celebrant a l’emplaçament de l’emblemàtica avinguda de la Catedral, que tants bons resultats ha donat en les últimes edicions. El trasllat de la fira festival al Moll de la Fusta, un espai obert i ampli, permet complir amb tots els protocols de seguretat. L’espai perimetrat és de 4.675 m², i el destinat al públic és de 2.944 m², amb un aforament de 935 visitants complint la normativa de 5 m²/persona de superfície total i una distància d’1,50 m² entre elles. Els controls digitals als accessos, els dispensadors de gels hidroalcohòlics i el personal de seguretat que vetllarà perquè es mantinguin les distàncies són algunes de les mesures establertes. La voluntat de l’organització és inequívoca: celebrar un esdeveniment cultural segur on el foment de la lectura i la venda del llibres i revistes en català convisqui amb els protocols establerts a causa de la pandèmia.
En el que ell va anomenar una homilia, Girbés va sintetitzar: “Hem intentat, tot i escurçar les dates, tenir una setmana gran. Davant la limitació d’aforament –hi caben prop de mil persones–, hi haurà una comptabilització del personal per garantir que no se superin els màxims. És una xifra molt elevada. La Setmana normalment no té mil visitants en el mateix moment.” Això permetrà donar garantia absoluta a tothom per poder-hi entrar i també serà una garantia de les mesures de seguretat: “No hi haurà cues a la porta. Hi haurà un aforament molt ampli”, ja que és menys de la meitat de l’aforament que hi cabria. Dos escenaris i gairebé 220 novetats: hi haurà dos escenaris, i s’ha dissenyat una programació d’activitats per permetre que els lectors hi trobin descobriments, en la línia de llibres de fons que ha propiciat la Setmana al llarg dels anys.
A més, l’acte d’inauguració, ahir va tenir com a protagonista el poeta Enric Casasses, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2020. Entre les nombroses activitats, destaquen el lliurament de premis com el BBVA Sant Joan de novel·la, el premi Saló del Còmic, el guardó del premi Atrapallibres i Protagonista Jove 2020 o el premi Aurora Díaz Plaja, entre d’altres, que converteixen la Setmana en un punt de trobada del sector. El premi Trajectòria, que concedeix la Setmana, s’atorgarà a l’escriptora, il·lustradora i traductora Teresa Duran, una veterana de luxe en la nostra literatura. Se li farà entrega d’una obra original de l’artista plàstic Antoni Miró, cedida per l’autor.
Ayats i Girbés van coincidir que la Setmana continuarà, tot i la situació excepcional, sent un estímul per a la promoció de la lectura en català, contribuint així al creixement del nombre de lectors en la nostra llengua i col·laborant en la construcció d’un país molt més culte, més lliure. La voluntat de l’organització i de tots els expositors és inequívoca: mantenir el contacte amb els lectors, difondre la riquesa i vitalitat del llibre en català, i marcar una fita al calendari que permetrà impulsar i reactivar el sector mitjançant un esdeveniment d’èxit clau i ja consolidat.