L’estat espanyol durà a la Fira del Llibre de Frankfurt, del 14 al 18 d’octubre, un “potent” programa literari integrat per taules d’autors on s’hi representaran les tendències més actuals i destacades de les lletres estatals, també les diverses generacions d’escriptors i els segells grans, independents i petits, així com tots els gèneres i totes les llengües del territori estatal.
En aquest esdeveniment hi participaran les escriptores catalanes Irene Solà, Laura Freixas i Rosa Ribas, així com els editors Silvia Sesé, Reina Duarte i Juan Cerezo, entre d’altres. L’edició d’enguany és el preàmbul de la participació de l’Estat com a país convidat l’any 2022.
La programació literària i professional ha estat dissenyada pel Ministeri de Cultura (a través de la Direcció General del Llibre i Foment de la Lectura), Acció Cultural Espanyola (AC/E) i la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya, en una “edició especial” per la covid-19, i l’organització complementarà el seu programa al recinte firal amb propostes ofertes virtuals, que actuaran com a escenaris per a expositors, autors i artistes creatius.
La programació espanyola s’oferirà en directe per streaming des del web SpainFrakfurt.com a la qual s’hi podrà accedir amb una inscripció gratuita. Com a nexe, la participació espanyola tindrà el lema ’Espanya, el camí dels llibres’ i mostrarà la “fortalesa i capacitat de recuperació” del sector.
Programa literari
Al programa hi haurà Laura Freixas, Elena Medel i Sara Mesa, que participaran a la taula Elles escriuen per analitzar el fet que cada cop més autores trenquen el sostre de vidre i que les llibreries cada cop ofereixen més obres de grans autores. En una altra taula, sota el lema Escrit a la Terra, hi haurà Irene Solà i Sergio del Molino, que debatran sobre l’èxode rural i les seves conseqüències i desequilibris.
Igualment, les activitats programades per l’Estat espanyol també participaran al Festival literari de la Fira de Frankfurt Bookfest en dos formats: el BookfestDigital, amb Daniel Innerarity y Marina Perezagua, i BookfestCity amb Rosa Ribas i Fernando Aramburu. També seran presents a la fira els centenaris de Miguel Delibes, Benito Pérez Galdós i Concepción Arenal.
Programa professional
A la secció professional, la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE) hi participa junt amb la Direcció General del Llibre i Foment de la Lectura amb AC/E. Hi haurà la selecció Un recorregut per... amb les tendències més actuals de la ficció, no ficció, literatura infantil i juvenil i noves veus del panorama literari.
La selecció de títols, enfocada als editors i agents internacionals, ha anat a càrrec de crítics i experts com Sergio Vila-Sanjuán, Oscar López, Jesús Ruiz Mantilla i Marta Higueras.
Dins del programa professional, la sessió Have a Look at Spain presentarà el sector editorial de la mà d’editors i agents com Pilar Reyes (PenguinRandomHouse), Silvia Sesé (Anagrama), Juan Cerezo, (Tusquets), Reina Duarte (EDEBÉ), Manuel González (Tecnos) y los agentes Palmira Márquez (Dospassos) i Pau Centelles (Silvia Bastos).
El ministeri augmentarà les ajudes a la traducció per guanyar “pes” a la fira. En concret, ha detallat que destinarà 800.000 euros a una nova línia d’ajudes a la traducció. Igualment, ha assegurat que s’enfortirà la venda de drets editorials en el marc de la fira per a 2020, 2021 i 2022 a través del portal.