Dijous, 21 de novembre de 2024



Castellano  


Evolució i diversitat. Apareix el sisè volum de la ‘Història de la literatura catalana''
acec12/12/2020



(Foto:)
 
“A partir del modernisme i el noucentisme, la nostra literatura entrà en la cultura europea”


La cita va ser a la cafe­te­ria tan­cada de la Lli­bre­ria Laie. El motiu, la pre­sen­tació del sisè volum de la Història de la lite­ra­tura cata­lana, dedi­cat a l’etapa con­tem­porània que abasta el moder­nisme, el nou­cen­tisme i les avant­guar­des, que sota l’aus­pici d’Enci­clopèdia Cata­lana es coe­dita amb Bar­cino i l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona. La direcció de la col·lecció és a càrrec d’Àlex Broch, edi­tor i crític veterà en mil bata­lles, i de Jordi Mar­ru­gat, que ha diri­git el volum, amb el mala­gua­nyat Jordi Cas­te­lla­nos.


Par­lem amb ells apas­si­o­na­da­ment de l’abans i el després, dels volums futurs que apa­rei­xe­ran els pròxims dos anys i de malen­te­sos i relec­tu­res de fenòmens com les fron­te­res entre els movi­ments i, fins i tot, la vigència del dis­curs. Broch té un pacte amb el dia­ble. Mal­grat els cabells blancs i d’estar a punt de fer 73 anys, manté l’entu­si­asme i l’aspecte juve­nils. Abans de la pri­mera pre­gunta, ens parla de la visió de des­as­sos­sec sobre la lite­ra­tura con­tem­porània: “Ja no la visc com la vivia abans. M’he hagut de cen­trar en els pro­jec­tes actu­als, com aquesta mateixa història. Cada etapa té el seu to. Jo per­ta­nyo a un moment i vaig inter­pre­tar i ana­lit­zar aquest moment. Les sen­si­bi­li­tats evo­lu­ci­o­nen i una de les carac­terísti­ques del volum que pre­sen­tem és el con­cepte d’evo­lució. Fins al moment teníem fixats autors d’una manera molt monolítica, segu­ra­ment perquè era la pri­mera apro­xi­mació que es feia, i ara que la història ha fixat i esta­bleix, tenim infor­mació prou àmplia per obser­var que cadas­cun dels autors han expe­ri­men­tat una evo­lució inte­rior i una recepció nova. T’ho dic perquè si abans escrivíem que eren moder­nis­tes al cent per cent, ara pot­ser no els hi veiem tant.”


Sobre les fron­te­res difu­ses entre movi­ments, que es poden veure fàcil­ment en l’arqui­tec­tura i les arts plàsti­ques, la lite­ra­tura les ha vis­cut d’una altra manera. Jordi Mar­ru­gat (Saba­dell, 1978) ha estat un dels reno­va­dors del dis­curs de la sèrie, que tenia com a refe­rent la Història de la lite­ra­tura cata­lana de Riquer, Comas i Molas. Ha escrit una intro­ducció bri­llant per a aquest volum en què matisa algu­nes de les obser­va­ci­ons: “A par­tir del moder­nisme i el nou­cen­tisme, la lite­ra­tura cata­lana entrà de ple en la cons­trucció activa de la cul­tura moderna euro­pea com­par­tint-hi i apor­tant-hi ins­ti­tu­ci­ons, orga­nit­za­ci­ons, pro­gra­mes, inno­va­ci­ons, debats, idees literàries, etc. Un exem­ple en foren les avant­guar­des, feno­men emi­nent­ment inter­na­ci­o­nal i interartístic que els autors cata­lans col·labo­ra­ren a desen­rot­llar des de la pròpia espe­ci­fi­ci­tat naci­o­nal en con­tacte amb artis­tes d’arreu d’Europa. Ini­ci­al­ment, foren l’espai de valors super­vi­vents del moder­nisme o d’altres exclo­sos del nou­cen­tisme, que tam­poc no trigà a par­ti­ci­par-hi viva­ment... Els movi­ments, les poètiques i les tra­jectòries del moder­nisme, el nou­cen­tisme i les avant­guar­des se sobre­po­sen en el temps.” Va més enllà quan esta­bleix un ordre cro­nològic, que s’adiu amb l’evo­lució esmen­tada per Broch. Mar­ru­gat explica que “les obres d’alguns autors que en for­ma­ren part, així com el feno­men de les avant­guar­des entès en con­junt, depas­sen els límits cro­nològics i estètics d’aquest volum. Es pro­jec­ten més enllà, ben bé fins a la post­guerra.”


La con­tinuïtat i la com­ple­men­ta­ri­e­tat d’autors i movi­ments és un dels eixos fona­men­tals d’aquesta visió coral feta per espe­ci­a­lis­tes que han vis­cut el canvi de segle i les tendències que han per­vis­cut o s’han impo­sat al mateix his­to­ri­cisme.


Obra monumental de gairebé cinc mil pàgines

Tal com sintetitzen els editors, la publicació del volum VI, Literatura Contemporània (II). Modernisme. Noucentisme. Avantguardes, representa l’aparició d’un nou tom d’un gran projecte editorial i cultural –segurament un dels més importants que avui hi ha en el món de l’edició a Catalunya–, la nova i actual Història de la literatura catalana, que abasta des dels inicis fins al present. El sisè forma part, doncs, d’una nova història (8 volums, 4.500 pàgines), que és la tercera història general de la literatura catalana de proporcions semblants escrita entre els segles XX i XXI. La més recent ha estat la Història de la literatura catalana d’Ariel (1964-88) (Riquer, Comas, Molas). Anteriorment, Jordi Rubió i Balaguer havia publicat una important Historia de la literatura catalana dins Historia general de las literaturas hispánicas (1949-1958), dirigida per Guillem Díaz Plaja, que arribava fins als Jocs Florals del segle XIX. Anys després va ser traduïda i publicada en català (1984) per l’Abadia de Montserrat. En aquest volum tenim els estudiosos més brillants, com els esmentats, a més de Mita Casacuberta, Marc Comadran, Enric Gallén, Antoni Isarch, Ignasi Moreta, Josep Murgades i Lluís Quintana, que s’afegeixen a Enric Cassany, Josep Maria Domingo, Lola Badia, Josep Solervicens. La col·lecció és un dels grans projectes d’Enciclopèdia Catalana, que se suma a les seves col·leccions de literatura actual.










   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2