L’inigualable Biel Mesquida, un dels veterans de la poesia catalana, va rebre ahir el 25 premi Trajectòria que atorga la Setmana del Llibre en Català. Nascut a Castelló el 1947, el mallorquí és una figura transgressora i alhora un clàssic viu de la literatura catalana. Des del dia de la inauguració, Mesquida va repartir la simpatia, va recitar en un dels escenaris i va signar llibres del seu Carpe momentum, dins la col·lecció que coediten Cafè Central i Eumo. Ahir en els agraïments va estar espectacular: “Ja m’ho deia la meva mare: «llibres, llibres i més llibres.» Que aquestes paraules de l’escriptora de Catalunya Nord Renada Laura Portet, que acaba de partir de vacances, siguin una invitació a estimar els llibres. Estimar els llibres com respiram en aquesta 39a Setmana del Llibre. Si tingués una mica més de coratge pintaria amb un esprai aquesta frase de Portet per tots els llocs de la Setmana, els encontorns, els totxos del Moll de la Fusta, la pell de la mar que ens envolta i ens fa ser una illa de llibres. No oblidem que la bellesa del llibre és l’esplendor de la veritat.”
Les iniciatives de la Setmana del Llibre van més enllà de la venda a les casetes i les presentacions. Cada dia arriben notícies. Per exemple, la Xarxa de Biblioteques Municipals ens ofereix l’oferta més gran de la història dels llibres en català al Moll de la Fusta de Barcelona. Per la seva part, el Departament de Cultura, amb el suport de més d’un centenar de biblioteques públiques, hi adquireix novetats per un valor de 57.000 euros. La Institució de les Lletres hi organitza actes i l’Institut Ramon Llull hi exposa traduccions d’obres de literatura catalana i hi organitza una missió d’editors internacionals.
Quan arriben al meridià, les xifres són esperançadores. Fonts de la Setmana ens confirmen que ja han entrat 27.400 assistents, amb gairebé setanta casetes, dividides moltes entre editorials independents, i quasi tres-centes novetats per a tots els gustos. Parlem amb l’editor valencià Joan Carles Girbés, director de la Setmana. De moment, a excepció de la pluja lleugera del primer dia, tots els actes han funcionat amb normalitat i l’assistència superarà amb escreix l’edició anòmala del 2020. Girbés es manifesta optimista de mena: “Esperem compartir amb el màxim de gent possible tota la riquesa i diversitat del llibre en català, tant de la literatura com de l’edició en general. A través dels mitjans de comunicació, però també amb la gent que ens visita, volem incrementar el nombre de lectors, que és el nostre autèntic objectiu, més enllà de l’interès comercial i empresarial.”
Sobre els canvis i ampliació, Girbés m’explica que enguany tornen a tenir tres escenaris: “En tot moment programem tres activitats per tal que el possible lector pugui escollir. Volíem aprofitar millor l’espai, poder gaudir del mar i aconseguir allò que ara en diuen «una experiència». També hem creat un espai nou de lectura perquè la gent pugui començar els llibres. La idea bàsica és construir un gran esdeveniment cultural, i que sigui un far que irradiï a tot el país sencer.”
Li pregunto també sobre un dels temes candents: sobre el que ha significat deixar una zona tan cèntrica com la catedral i assumir també aquest risc amb la pandèmia. Girbés ho aclareix: “L’any passat va ser molt estrany, però vam tenir 25.000 visitants en cinc dies, i segurament duplicarem aquesta xifra, veient com està anant. Dic aquesta quantitat perquè els tenim comptabilitzats i sabem qui entra i qui surt. Enguany és la prova de foc per saber si l’oferta que programem és prou atractiva per al públic que ve a visitar-nos.” Aclareix que les xifres de la catedral eren més altes, però que “és una xifra que no es pot aclarir perquè, segons la Guàrdia Urbana, passaven 300.000 persones. Era més confús. Aquí sabem que la gent que ve volen comprar llibres o assistir als actes convocats. Vam quedar contents de la convocatòria de l’any passat, i ara esperem superar-la. L’any passat vam facturar 365.000 euros. Era un 65% del facturat l’any anterior amb la meitat de temps. O sigui, que realment hi va haver més vendes en relació amb els dies.”
David Castillo