Dijous, 21 de novembre de 2024



Castellano  


El Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat dedica la 21a edició a les poetes i escalfa motors de cara a l'Any Ferrater
acec13/10/2021



(Foto:)
 
El Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat arriba aquest octubre a la 21a edició amb gairebé 30 actes presencials que busquen posar de manifest la potència abassegadora de les poetes de l'actualitat.

El certamen, que es posarà en marxa oficialment el 13 d'octubre i s'allargarà fins al 7 de novembre, segueix ben de prop les noves tendències i l'actualitat poètica. D'aquí que les autores en siguin, clarament, les protagonistes aquesta tardor. El festival celebrarà el 80è aniversari de Marta Pessarrodona, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, amb l’exposició “Les paraules de la Marta”, a la Biblioteca Central Gabriel Ferrater. La poeta santcugatenca intervindrà en diferents actes del certamen i recordarà, amb l'actriu Montse Guallar i la poeta Àngels Gregori, el recull “A favor meu, nostre”, en el 40è aniversari de la seva publicació.


Antònia Vicens, que també fa 80 anys, servirà un altre dels plats forts del festival gràcies a l'estrena del documental de Toni Moreno “El paisatge sempre és interior”, el 20 d'octubre a La Unió Santcugatenca. Entre ella i Pessarrodona, el Festival Nacional veurà desfilar grans autores del nostre temps. Hi participaran Blanca Llum Vidal, Laia Malo, Meritxell Cucurella-Jorba, Laia Llobera,  Anna Garcia Garay, Gemma Gorga, Núria Contreras, Cecília Navarro, Irene Gómez, Raquel Pena, Noa Noguerol, Silvie Rothkovic, Christelle Enguix, Xènia Dyakonova i Maria Callís.


El 21è Festival Nacional de Poesia s'inaugurarà el 13 d'octubre, al Teatre-Auditori, amb un espectacle commemoratiu del 90è aniversari del sufragi femení, amb tria de Lluïsa Julià, direcció del santcugatenc Jordi Bosch i amb la intervenció de les actrius Maife Gil, Victòria Pagès, Silvia Bel, Laura Aubert, Clara de Ramon i Elisabet Casanovas, acompanyades musicalment per Gemma Humet i el cor de dones santcugatenc Aglepta. Recitaran una selecció de 43 poetes modernes i contemporànies.


La petjada de les autores al festival no s'acaba aquí. S'hi celebrarà la 2a festa poètica del projecte @versdonadona2 que es farà a l’Ateneu Santcugatenc. Serà una trobada poètica, artística i creativa, amb la col·laboració de la cantautora Meritxell Gené i la participació d’un seguit de dones que llegiran poemes. També es podrà veure l'espectacle “Fadwa”, basat en la vida i obra de la poeta palestina Fadwa Tuqan, escrita a quatre mans i interpretada per Mar Casas i Clara Garcés.



A les portes de l'Any Ferrater

A les portes de l'Any Ferrater, que se celebrarà el 2022, coincidint amb el centenari del seu naixement i els 50 anys de la seva mort, el Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat busca reivindicar la vigència de l'autor de “Les dones i els dies”. El certamen dedicarà a Ferrater un espectacle, un homenatge a càrrec de poetes nascuts després de 1972, un itinerari poètic per la ciutat on va viure els últims anys de la seva vida, un documental i diverses conferències i taules rodones.


La gran aposta serà l'estrena, el 21 d'octubre al Teatre-Auditori, de “Fil de memòria”, un espectacle protagonitzat per Pere Arquillué en el qual, segons diu ell mateix, es torna a enfrontar a Ferrater per oferir un recital “de contrastos basat en una poètica de la claredat i el misteri, moral però no moralista”.


Gabriel Ferrater, a més, serà el protagonista de tot el desplegament audiovisual que ha portat a terme el festival redoblant esforços i continguts després d'encetar aquesta línia innovadora l’any passat, cosa que el converteix en un certamen únic al sud dels Pirineus.


Matilda Vidal de Llobatera ha enregistrat una sèrie de peces audiovisuals amb autors nascuts després de la mort del poeta i que es presentaran el 15 d'octubre a La Unió Santcugatenca (estaran disponibles al canal de YouTube de l'Ajuntament de Sant Cugat). Hi participen Jaume Coll Mariné, Xènia Dyakonova, Sebastià Alzamora, Guillem Gavaldà, Maria Callís, Blanca Llum Vidal, Josep Pedrals, Silvie Rothkovic i Marc Romera. Recitaran obra pròpia i un poema de Ferrater.


Alhora, el 30 d'octubre, els Cinemes Sant Cugat viuran l'estrena d’una antologia de peces audiovisuals basades en poemes de Gabriel Ferrater amb els directors de cinema Judith Colell, Cris Gambín, Santi Lapeira, Marc Carreté, Maria Garau, J. Frank Charansonnet, Esther Nubiola, Miquel Sitjar i Joan Ramon Armadàs.


El Festival de la Paraula

Tot i que més de la meitat dels poetes que participaran en el certamen té menys de 40 anys, Sant Cugat no s'oblida del passat. Joan Triadú, Xavier Folch, Miquel Àngel Riera, l'Escola de Barcelona i Damià Huguet seran recordats a través de taules rodones, exposicions i recitals. D'aquesta manera, entre la joventut i la força del present i el record dels grans tòtems de la cultura catalana que ja no hi són, el Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat es reivindica com “el festival de la paraula”, punt de trobada dels poetes dels territoris de parla catalana, cosa que converteix Sant Cugat, durant la tardor, en capital mediterrània de la poesia.


Per aquest motiu, el Festival ha renovat la seva imatge amb un cartell que busca acostar la gràfica a la pràctica poètica. Així, la paraula és la protagonista i l’instrument per il·lustrar el Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat.





   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2