Dijous, 21 de novembre de 2024



Castellano  


Adeu, Maria Antònia
acec10/2/2022



(Foto:)
 
Als 75 anys el cor de Maria Antònia Oli­ver ha dit prou. Havia resis­tit un tras­plan­ta­ment a finals del segle pas­sat, tot just abans del càncer que va liqui­dar de manera ful­mi­nant el seu marit, amic i inter­lo­cu­tor Jaume Fus­ter, el 1998. Eren una pare­lla fona­men­tal, fun­da­dors del col·lec­tiu Ofèlia Dracs, que va tras­bal­sar la lite­ra­tura dels anys de la Tran­sició a par­tir de l’èxit de Deu pome­tes té el pomer, i altres reculls de gènere, en què Maria Antònia Oli­ver va inter­ve­nir, com ara Love­craft, Love­craft (1981), Negra i con­sen­tida (1983), Essa efa. recull de con­tes inter­galàctics (1985), Boc­cato di car­di­nali (1985) i Mis­teri de reina (1994). La seva història dins la lite­ra­tura havia començat molt abans, en la segona mei­tat dels anys sei­xanta, amb els Beat­les encara junts. De fet, el seu pri­mer lli­bre en soli­tari, Cròniques d’un mig estiu, va aparèixer al segell històric del Club Edi­tor l’any 1970. Seria el pri­mer capítol d’una llarga història, que en prin­cipi ella va voler asso­ciar al món de les ron­da­lles i del seu pai­satge mallorquí natal. S’escam­pa­ria per una obra que només la greu malal­tia va tallar.


Després d’un gra­pat de novel·les i de començar a fer de guio­nista en el cir­cuit català de TVE, Oli­ver va inau­gu­rar el 1985 la sèrie de novel·la negra de la Lònia Guiu amb Estudi en lila, publi­cada dins la dinàmica col·lecció sota els aus­pi­cis de La Magrana. La Lònia Guiu pro­ta­go­nit­za­ria altres obres de la nos­tra escrip­tora com ara Antípodes (1988) i El sol que fa l’ànec (1994). En paral·lel va desen­vo­lu­par unes novel·les que van obte­nir una bona recepció per part del públic i la crítica. Va ser una escrip­tora de qua­li­tat que tenia el suport comer­cial del lec­tor. Les més cone­gu­des van ser Joana E., de 1992, que havia estat guar­do­nada amb el premi Pru­denci Ber­trana, i Amor de cans, premi Ciu­tat de Palma Llo­renç Villa­longa de 1994. Un altre dels aspec­tes poc recor­dats de Maria Antònia Oli­ver va ser la ingent tasca de tra­ducció, que va fer pri­mer al cas­tellà amb Jaume Fus­ter, amb autors com ara Nata­lia Ginz­burg i Maiakovski, i en soli­tari al català, amb títols d’Italo Cal­vino, Ste­ven­son, Vir­gi­nia Woolf, Mark Twain, Jules Verne o la des­co­mu­nal Moby Dick, dis­tin­gida amb el Premi de Lite­ra­tura Cata­lana de la Gene­ra­li­tat el 1985. Des del premi Recull de Bla­nes de 1971 fins al Premi d’Honor de les Lle­tres Cata­la­nes del 2016, el reco­nei­xe­ment va ser total i meres­cut.


En una entre­vista que li va fer Lour­des Domínguez per al suple­ment Cul­tura de l’Avui el 2003, Maria Anto­nia Oli­ver expli­cava com havia evo­lu­ci­o­nat la seva escrip­tura: “No és que hagi can­viat només la meva escrip­tura, és que després de la mort del Jaume tota jo he can­viat. Ara, quan escric, no soc feliç, men­tre que abans, sí. Fins a aquell moment, no havia sigut mai una autora que patís escri­vint, però ara escriure ja no em dona feli­ci­tat. Després de la mort del Jaume, vaig pas­sar dos anys que no em sor­tien les parau­les i només em vaig veure capaç de rees­criure una novel·la que ja tenia escrita: Tallats de lluna. Recordo que em va cos­tar molt tro­bar el to: en tres mesos en vaig fer dues noves ver­si­ons, escri­vint com una boja. Però la veri­tat és que no sen­tia la mateixa feli­ci­tat que abans expe­ri­men­tava. I encara ara, per exem­ple, estic inten­tant escriure una nova novel·la pro­ta­go­nit­zada per la meva detec­tiu, la Lònia Guiu, i no em surt.” En una con­versa pri­vada, l’escrip­tora m’expli­cava que ella també havia mort amb Jaume Fus­ter, de la mateixa manera que li hau­ria pas­sat a ell, tot i ser un home dinàmic i entu­si­asta.


Amb Jaume Fus­ter com­par­tien fins i tot la vocació pel femi­nisme. Així ens ho expli­cava, argu­men­tant que no ens podíem ren­dir a la con­fusió dels nous temps ni a abai­xar els braços amb temes bàsics: “És que encara hi ha mol­tes coses a fer! Pot­ser les noies joves cre­uen que el femi­nisme ja està pas­sat de moda, però el cert és que encara estem en una soci­e­tat patri­ar­cal i que s’ha de llui­tar per can­viar aquesta situ­ació. Els homes no ho faran, perquè no patei­xen, hau­rem de ser nosal­tres. Encara hi ha mili­ons de dones amb vel o amb burca i nenes a qui se’ls prac­ti­quen abla­ci­ons. A Europa estem millor, però tot i així encara estem lluny de la plena igual­tat. La majo­ria de les dones no han arri­bat als llocs de poder ni de decisió de la soci­e­tat civil ni de la política.” Obli­dada els últims anys d’inac­ti­vi­tat, ens cos­tarà dei­xar-la enrere.








   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2