Dijous, 21 de novembre de 2024



Castellano  


Un 25% dels autors convidats a Frankfurt escriuen en català, gallec, basc o asturià
acec11/6/2022



(Foto:)
 
“Ho donarem tot”, va sintetitzar el ministre de Cultura, Miquel Iceta. Sota el lema Creativitat desbordant, una mica més de cent autors formen part de la llista de convidats oficials al programa d’ Espanya com a país convidat de la pròxima Fira del Llibre de Frankfurt, la més important del món, que se celebrarà a l’octubre. Els caps de cartell, com a responsables del discurs inaugural, seran l’aragonesa Irene Vallejo i l’andalús Antonio Muñoz Molina. Coincidint amb la Fira del L libre de Madrid, el president de la cita de Frankfurt, , va presidir ahir la presentació dels grans trets del programa espanyol en un acte al Goethe-Institut de Madrid.


La selecció espanyola desvetllada ahir compta amb un 75% d’autors que escriuen en castellà i un 25% en les altres llengües cooficials de l’ Estat. Elvira Marco, comissària del programa, va explicar que hi haurà un total de 175 persones convidades (104 autors més els editors, llibreters, periodistes i funcionaris) així com unes 400 editorials presents. Se celebraran així mateix quatre homenatges: a l’agent Carmen Balcells (1930-2015), a l’editor Jordi Herralde i a dos novel·listes desapareguts prematurament, Carlos Ruiz Zafón (1964-2020) i Almudena Grandes (1960-2021).


Irene Vallejo i Antonio Muñoz Molina encapçalen una llista amb Sergi Pàmies, Vila-Matas, Cercas, Sara Mesa o Barbal

Hi ha escriptors convidats de tots els corrents, llengües i generacions. Entre els més veterans, noms com els de Carme Riera, Enrique Vila-Matas, Cristina Fernández Cubas, Maria Barbal o Juan José Millás. De la fornada de nascuts als anys cinquanta, Arturo Pérez-Reverte, Rosa Montero, Bernardo Atxaga, Fernando Aramburu, Manuel Rivas, Sergio Vila-Sanjuán, Julia Navarro, Xuan Bello, Elia Barceló o José Carlos Llop. De la dècada dels seixanta, Sergi Pàmies, Javier Cercas, Marta Sanz, Manuel Vilas, Elvira Lindo, Santiago Posteguillo, María Dueñas, Ray Loriga o Dolores Redondo. Dels setanta són Kiko Amat, Marta Orriols, Sara Mesa, Najat El Hachmi, Patricio Pron, Marina Garcés, Isaac Rosa, Jesús Carrasco, Sergio del Molino, Lara Moreno o Xesús Fraga. Entre els autors dels vuitanta, hi ha Anna Ballbona, Elena Medel, Mohamed El Morabet, María Sánchez o Miqui Otero. Altres, com Elvira Sastre o Paloma Chen, van néixer als anys noranta. I fins i tot alguns són naturals del segle XXI, com Elizabeth Duval.


El pressupost total del programa és de 12 milions d’euros

Un dels quals es destina a la construcció del pavelló, de 2.000 metres quadrats, batejat com la teoria de les cireres i animat amb tècniques d’intel·ligència artificial que transformaran el seu aspecte diàriament.


“L’efecte Frankfurt no dura només durant la fira –va explicar Boos–, sinó que allarga les seves conseqüències als anys següents”. Daniel Fernández, president dels editors espanyols, va apuntar a “la multiplicació de traduccions d’obres del país convidat no només a Alemanya, sinó arreu del món, ja que es desperta una enorme curiositat internacional”. En concret, aquest any, es tradueixen més de 450 llibres d’autors espanyols a l’alemany, un 40% dels quals subvencionats amb ajuts públics.







   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2