L’escriptor Salman Rushdie continua “en estat crític”, tot i que ja no necessita respirador, segons va informar el seu fill Zafar Rushdie a través d’un compte de Twitter en el qual s’expressa en nom de la família. Zafar Rushdie va subratllar l’“alleujament” de la família perquè dissabte l’escriptor, apunyalat divendres quan es disposava a fer una conferència sobre llibertat artística a la Chautauqua Institution, a l’oest de l’estat de Nova York, “va poder dir unes paraules” després que li retiressin el respirador al qual va estar connectat durant més d’un dia.
“El meu pare roman en estat crític a l’hospital, rebent tractament mèdic extensiu. Estem immensament alleujats que ahir li fos retirat el respirador i l’oxigen addicional i pogués dir algunes paraules”, va dir textualment Zafar en un “comunicat de la família”. El fill de l’escriptor indobritànic hi va afegir que “el seu sentit de l’humor jovial i desafiador continua intacte, malgrat la gravetat de les seves ferides”, i després de donar les gràcies a tots els que el van ajudar en els primers moments crítics arran de l’atac, va demanar respecte a la privacitat de la família mentre els seus membres “es reuneixen al peu del seu llit per ajudar-lo i donar-li suport” en tot el que calgui.
L’agent literari de Rushdie, Andrew Wylie, va confirmar en una entrevista amb la cadena de televisió CNN la millora de Rushdie: “Està desconnectat del respirador, per la qual cosa el camí de la recuperació ha començat.” L’agent va advertir, però, que la recuperació serà “llarga”, perquè “les lesions són greus”.
El mateix Wylie havia avançat divendres al diari The New York Times que Rushdie perdria, probablement, un ull, que el fetge havia quedat greument malmès per les punyalades i que l’agressor havia “tallat els nervis d’un braç” de l’escriptor.
L’agressor, Hadi Matar, un jove de 24 anys nascut als Estats Units i fill de libanesos emigrats a aquest país, continua detingut i s’enfronta a càrrecs per intent d’assassinat en segon grau i agressió armada. Segons va explicar el seu advocat, el presumpte atacant s’ha declarat no culpable dels càrrecs.
L’atac a Rushdie, víctima de diverses amenaces de mort arran de la publicació de la novel·la Els versos satànics, i després que l’Iran dictés una fàtua (decret religiós) el 1988 en què feia una crida a matar-lo, ha estat condemnat per escriptors i polítics d’arreu del món. El president dels Estats Units, Joe Biden, va reivindicar els “valors universals” de coratge i resiliència de l’obra de l’escriptor, que són “els fonaments de qualsevol societat lliure i oberta”.
Els mitjans nord-americans han especulat sobre els vincles de l’agressor amb l’extremisme xiïta iranià arran de les seves publicacions a les xarxes socials, però no han trobat una relació clara amb aquests grups. Les autoritats locals i federals que investiguen el succés tampoc no han ofert, fins ara, cap detall sobre el possible mòbil de l’atac.
LA XIFRA
34 anys fa que Salman Rushdie va publicar ‘Els versos satànics’ i es va dictar una fàtua contra ell.