Dijous, 21 de novembre de 2024



Castellano  


Marga Clark i Carles Duarte parlen de poesia i mística
16/11/2010



Albert Tugues, Marga Clark i Carles Duarte (Foto:Carme Esteve)
 
El cicle Encontres 080, coordinat per Albert Tugues, va centrar la sessió del passat 11 de novembre en la poesia y la mística, amb la participació de Marga Clark i Carles Duarte.

Tugues va introduir el tema comentant que el místic se serveix de la paraula per arribar a la divinitat, però que en realitat no vol escriure, no té voluntat poètica d’escriure, sinó que “desitja dissoldre’s en la paraula, deixar de parlar i fer-se ‘un’ amb Déu, amb la divinitat” –Tugues va citar El fruto de la nada, d’Eckhart–; mentre que el poeta sí que vol romandre i afirmar-se en la paraula. Marga Clark, tanmateix, va opinar que no existeix en els místics aquesta “humilitat verbal”, com Tugues suggeria, i que “ells també volen ser autors, romandre en la paraula encara que diguin el contrari”. A més, va comentar amb ironia que els místics “estan en possessió d’un ego religiós tan fort com pot ser l’ego dels poetes”. Per la seva part, Carles Duarte va fer un anàlisi del llenguatge místic i del poètic, remuntant-se als clàssics grecs i citant els poemes filosòfics dels presocràtics, la filosofia escrita en vers de Parmènides, Empèdocles, etc.

Clark i Duarte, després d’explicar la necessitat que la visió mística té de la poesia per a expressar-se, van indicar que tant els místics com els poetes apel·len al llenguatge metafòric en transcendir els límits de la realitat, en situar-se en el domini de l’inefable, dins l’experiència interior i la necessitat de transmetre-la. En una recerca d’una comprensió millor de la seva experiència mística i de comunicar el que és inefable, d’allò que no pot “dir-se” amb el llenguatge comú. En arribar a aquest punt, Clark va citar El llibre vermell, de C.G. Jung, i també es va fer referència al llenguatge de l’esquizofrènia, al “jo i les seves visions al·lucinatòries, contradictòries i caòtiques”, com va indicar Duarte, enfront la realitat i la falta d’un llenguatge ordenat, d’un discurs lògic per a comunicar-les.

El públic va participar en el debat, i van destacar les intervencions, entre d’altres, de Valentí Gómez, Alfonso Levy, Miquel de Palol, José Florencio Martínez, Antonio Tello i Jaume Sisterna, que va llegir uns versos en finalitzar l’acte.

El proper Encontres 080 serà a finals de febrer, amb Fernando Valls i José Florencio Martínez, que parlaran del microrrelat.



Galería fotogràfica
   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2