Dijous, 21 de novembre de 2024



Castellano  


El Festival Liternatura arriba a la Biblioteca de Collserola La Biblioteca Josep Miracle de Collserola acollirà per primera vegada el festival de natura els dies 8 i 9 d’octubre
acec7/10/2022



(Foto:)
 

El Liternatura és un festival promogut per Biblioteques de Barcelona que uneix la natura i la literatura sota un mateix sostre, el de la Biblioteca Josep Miracle i, en aquest cas, també sota un mateix cel, el del Parc Natural de Collserola. El festival se celebrarà els pròxims dies 8 i 9 d’octubre amb un programa multidisciplinari que es compon de taules rodones, tallers, concerts i exposicions.


La Biblioteca de Collserola, reconeguda per la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA) com una de les cinc millors biblioteques verdes del món, està especialitzada en la literatura de natura i en sostenibilitat. És per aquest motiu, i per la seva privilegiada ubicació, que ha estat escollida com a seu principal de la primera edició postpandèmica del festival. Els principals impulsors, el comissari Gabi Martínez, i la directora de la Biblioteca, Núria Flò, han expressat la seva voluntat de traslladar la liternatura a tota la Xarxa de Biblioteques de Barcelona.


La liternatura, en anglès nature writing, posa l’accent en la natura i en la manera com l’entorn i el medi influeixen en les persones. Dins d’aquest gènere hi ha novel·les, assajos i guions, d’entre altres. “No és un contingut explícitament bucòlic, ni hiperdramàtic sinó que al capdavall és, simplement, literatura”, explica Martínez. Enguany, després de tres edicions a Extremadura, el festival retorna a la seva ciutat d’origen per reivindicar el paper cabdal que té la natura dins l’àmbit literari.


El festival s’inaugurarà amb l’obra de l’artista Lily Brick, que durant la primera jornada treballarà en un mural de grafit. La presentació del Liternatura anirà a càrrec de l’escriptor Jesús Carrasco, que conversarà amb la periodista Pilar Sampietro sobre l’impacte de la natura en la novel·la de l’escriptor, Intemperie.


En el marc del festival, la biblioteca també acollirà dues exposicions diferents. D’una banda, es presentarà el documental de Caravana Delta, un projecte d’Arrels i de l’escriptor Gabi Martínez en el qual set artistes de diferents bagatges van conviure amb bous i ramaders del Delta de l’Ebre. D’altra banda, Jordi Serrallonga parlarà de com es va dissenyar el projecte de l’exposició Animals invisibles.


Al llarg del cap setmana, la biblioteca acollirà converses entre diferents experts locals i internacionals que, en conjunt, oferiran una visió global del vincle que s’estableix entre el medi natural i la literatura.


Durant la primera jornada tindrà lloc la taula de ramaders, en la qual la directora de l’Escola de Pastors de Catalunya, Vanesa Freixa, i el President de l’Associació de Criadors de Brau de les Terres de l’Ebre, Paco Palmer, conversaran amb Gabi Martínez sobre les seves ocupacions, l’actualitat rural i el relat del camp que arriba a la ciutat. Així mateix, Marina Porras moderarà el diàleg entre l’escriptora anglesa Abi Andrews i la veterinària Pilar Codony, que debatran sobre l’experiència de ser dones soles a la natura. Les converses del primer dia finalitzaran amb el diàleg de l’escriptora canadenca-britànica Joanna Pocock, que moderada per Lourdes Lancho, farà una revisió de les seves vivències a l’oest americà convivint amb veïns humans i animals.


La darrera conversa del festival tindrà lloc durant la segona jornada. Gabi Martínez dialogarà amb l’escriptor suec Patrik Svensson sobre el seu nou llibre El evangelio de las anguilas. Els dos experts faran una classe magistral sobre caragols, anguiles i falcons.


El festival té per objectiu arribar a un públic ampli, diu Flò; és per això que també s’han programat activitats dirigides als més petits. Dissabte, l’Alex Nogués dirigirà el taller que té per nom En un bocí de platja, en què els infants a partir de nou anys podran experimentar, escrivint literatura de natura. I durant el dia de diumenge, Soledad Romero i Rebecca June debatran sobre literatura infantil en matèria de natura. El taller de pintura conduït per la il·lustradora Anne Decis tancarà el cicle d’activitats infantils, en aquest taller els infants podran pintar la vidriera de la biblioteca.


La música també tindrà un paper cabdal en la programació del festival, el duo barceloní Ual.la, oferirà dissabte un espectacle en què les seves veus i cossos convidaran a gaudir a fons de la natura. El festival finalitzarà la seva primera edició posant rumba a la natura amb la Rumbesia, un recital de poesia musicalitzat d’autors catalans. Podreu consultar els detalls de la programació del festival a la web de Biblioteques de Barcelona. Les activitats del festival seran enregistrades i podreu recuperar-les a l’enllaç anterior.


   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2