El president del Gremi d’Editors de Catalunya, Patrici Tixis, en la roda de premsa prèvia a la Nit de l’Edició, va reclamar “un acord polític per aprovar els pressupostos de la Generalitat per al 2023 i acostar la despesa de Cultura al 2% i poder desenvolupar el pla nacional del llibre i la lectura, encara en fase de disseny, que pot tenir un futur llarg i val la pena que es dediqui el temps que calgui a crear-lo amb solidesa”.
Tot i aquestes reclamacions, el balanç del sector editorial al llarg del 2022, en espera de tancar la campanya de Nadal, “que es preveu molt bona”, és que “en conjunt ha sigut un any bo”. “Les dues grans tendències del 2022 han estat que les llibreries han recuperat clarament terreny en la preferència dels lectors davant del comerç electrònic, i el creixement de la literatura juvenil”, va comentar Tixis. “Afrontem el 2023 amb salut i bona forma.”
Hi ha una certa preocupació per algunes incerteses, com ara l’encariment de costos, que han mirat “que no s’afegeixin al preu final del llibre, tot i que de mitjana es poden encarir un 3%”; també els problemes de distribució dels darrers mesos, des que es van unir Àgora i Les Punxes, i els conflictes tècnics han afectat editorials, llibreters, autors i lectors. “Per a l’ecosistema editorial és un projecte que serà molt bo, quan funcioni bé. Ens consta que els responsables estan fent tot el que poden.” I encara una incertesa més, la de la nova crisi econòmica que s’acosta. “La història ens diu que les grans crisis arriben al sector del llibre amb tres o quatre anys de retard... Ja veurem què passa”, va confessar Tixis.
La facturació del 2021 va ser d’uns 2.470 milions d’euros, comptant totes les publicacions, també llibres de text i electrònics, i es preveu que el 2022 sigui una mica superior.
Aquest bon balanç està influït per la fortalesa dels dos grans gèneres tradicionals de ficció i no-ficció, “als quals s’ha incorporat el públic juvenil amb el creixement de la novel·la per a joves i la consolidació del còmic, el manga i la novel·la gràfica”.
De cada 100 llibres que es venen, 70 s’adquireixen a les llibreries tradicionals, 23 a plataformes i set són llibres electrònics, en què inclouen els audiollibres. “El llibre en paper continua sent el gran motor de la nostra indústria.”
Entre altres temes, Patrici Tixis va reivindicar les llibreries i biblioteques i la “bibliodiversitat, perquè tothom pot trobar el llibre que vol”.
La Nit de l’Edició, que aquest any va tenir lloc al Teatre Romea, és la trobada anual del sector editorial en què el Gremi d’Editors –que representa més de 370 segells– lliura el premi Atlàntida a una personalitat de reconegut prestigi que hagi destacat per la defensa del llibre i la lectura. El guardonat va ser l’actor i director teatral Josep Maria Pou. La Cambra del Llibre de Catalunya entrega el memorial Fernando Lara a una iniciativa empresarial jove, i va ser per a l’editorial barcelonina Flamboyant, dedicada al sector infantil.
L’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya lliura el premi de traducció Ángel Crespo a la millor traducció de l’any, que va ser per al novel·lista reusenc Pablo Martín Sánchez, per la traducció que ha fet del francès de la novel·la La anomalía, d’Hervé Le Tellier.
També es van celebrar aniversaris rodons d’editorials: Salvatella (100), Reverté (75), Base i Centre de Pastoral Litúrgica (50) i Cáñamo (25).