Commemoracions literàries del 2011
10/1/2011
Imatge d'alguns dels autors homenatjats el 2011 (Foto:)
| |
Com cada any, l’Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya (ACEC) es fa ressò d’alguns dels noms que marcaran les commemoracions literàries del 2011, un any per a recordar i revisar grans escriptors i intel·lectuals. A continuació en destaquem alguns:
Maragall, Sagarra i Pla El 2011 continua la celebració l’Any Maragall, que es va encetar el 2010, amb diferents actes per a commemorar els 150 anys del naixement del poeta Joan Maragall (Barcelona, 1860 – 1911), i que aquest 2011 recorda el centenari de la seva mort. La Institució de les Lletres Catalanes –amb el suport de l’Associació familiar de Joan Maragall i Clara Noble, la Biblioteca de Catalunya - Arxiu Maragall i el món universitari– continuen la seva programació farcida d’activitats, com el cicle de conferències Llegir Maragall, el I Congrés Internacional Joan Maragall (del 27 al 30 de setembre de 2011), diferents exposicions, espectacles i rutes literàries.
Entre les commemoracions aprovades pel Govern català, també hi ha la celebració del cinquantenari de la mort de Josep Maria de Sagarra (Barcelona, 1894 - 1961). La Institució de les Lletres Catalanes prepara un seguit d’actes per a recordar aquest poeta, però també dramaturg, novel·lista, periodista i traductor, autor de les existoses obres teatrals La corona d'espines (1930) i La Rambla de les floristes (1935), de poemes com El comte Arnau (1928) i, sobretot, de la novel·la Vida privada (1932), entre molts altres textos. I l’executiu català té previst també, dins els actes de commemoració del centenari de les primeres accions que enceten el procés de constitució de la Mancomunitat de Catalunya (2011- 2015), una programació dedicada al centenari de les biblioteques públiques, obra cabdal de la política cultural d’Enric Prat de la Riba.
Aquest any, però, se celebren altres dates importants per a la literatura catalana. Aquest és el cas del 30è aniversari de la mort de Josep Pla (Palafrugell, 1897 - Mas Pla de Llofriu, 1981). El pes de l'organització d’aquest aniversari anirà a càrrec d’entitats culturals com la Fundació Pla de Palafrugell i la flamant Càtedra Josep Pla, creada a la Universitat de Girona, amb el suport d'Edicions 62. Entre les activitats previstes hi ha el rellançament de l'Obra Completa; la traducció d'El quadern gris al francès (Gallimard) i a l'anglès (New York Review of Books); la reedició, ampliada i revisada, de l'estudi Josep Pla o la raó narrativa, que Josep Maria Castellet va publicar per primera vegada el 1978; i l'exposició Les ciutats europees de Josep Pla, oberta fins al 15 de febrer a l'Espai Catalunya Europa de Brussel·les i organitzada per l'Institut Ramon Llull i la fundació de Palafrugell.
Altres autors de literatura en català Altres commemoracions de relleu menor a Catalunya són els 100 anys del naixement de l’historiador Santiago Sobrequés (Gerona, 1911-Barcelona, 1973). Una comissió integrada per institucions gironines públiques i privades, amb la participació de la família de l'historiador, s'encarregarà de coordinar els actes de l'Any Sobrequés, dins el qual s'ha convocat un premi d'història de Catalunya amb el nom de l'estudiós. També s’organitzarà una exposició al Museu d'Història de la Ciutat i un simposi a la Universitat de Girona (UdG), a banda de la reedició d'alguns dels seus llibres ja introbables i la publicació de la seva obra inèdita.
També caldrà recordar altres efemèrides, com ara els vint anys de la mort del filòsof, assagista i escriptor català Josep Ferrater i Mora (Barcelona, 1912 - 1991 ), que serà homenatjat per la càtedra que porta el seu nom dins els actes del seu vintè aniversari, i els vint anys també de la mort de l’escriptora Montserrat Roig (Barcelona, 1946 - 1991), en homenatge a la qual s’organitzaran diferents representacions i actes.
L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), d’altra banda, ha programat activitats en record a dos escriptors valencians: Enric Valor (Alcoi, 1911 - València, 2000) i Teodor Llorente (València, 1836 – 1911). De Valor se celebra el centenari del seu naixement, amb una exposició al centre cultural La Nau de la Universitat de València i amb el projecte “Pobles de rondalla”, que portarà a diferents poblacions actes i conferències sobre aquest narrador i gramàtic valencià imprescindible per a la recuperació de la lexicografia valenciana. Llorente, un dels pares de la Renaixença valenciana, relevarà Valor el 2011 com a Escriptor de l’Any i l’AVL concentra el programa d’activitats per a homenatjar-lo a final de 2011, coincidint amb el Dia de les Lletres Valencianes.
Jovellanos, Valle-Inclán i Bécquer Si l’any passat va ser l’any de Miguel Hernández, del qual se’n celebrava el centenari del seu naixement, el 2011 és l’Any Jovellanos. En el bicentenari de la mort de l’escriptor i polític il·lustrat Gaspar Melchor de Jovellanos (Gijón, 1744 - 1811), la Sociedad Estatal de Acción Cultural (SEAC) prepara una àmplia programació que, tot i que encara no s’ha concretat, inclourà una gran exposició als més de 600 metres quadrats del Centro de Cultura Antiguo Instituto (CCAI), de Gijón, i el Congrés Internacional Jovellanos (1811-2011), que se celebrarà també a la localitat asturiana els dies 4, 5 i 6 de maig de 2011 i comptarà amb més de seixanta ponents. Els actes s’organitzen amb l’Instituto Feijoo de Estudios del Siglo XVIII de la Universidad de Oviedo, Cajastur, l’Ajuntament de Gijón i la Consejería de Cultura y Turismo del Principado de Asturias.
El 5 de gener de 2011 va fer 75 anys de la mort de Ramón María del Valle-Inclán (Villanueva de Arosa, 1866 – Santiago de Compostela, 1936), dramaturg, poeta i novel·lista, i una de les figures claus de la literatura espanyola del segle XX. Les reedicions de La lámpara maravillosa, Tirano Banderas i Martes de Carnaval al segell Austral, i la de la seva Narrativa completa a Espasa, commemoraran aquesta efemèride. També cal destacar dues publicacions noves de la revista Cuadrante, impulsada per l’associació Amigos de Valle-Inclán, que recuperen 16 entrevistes desconegudes sobre l’autor, prologades pel seu net, Joaquín del Valle-Inclán. D’altra banda, SEAC prepara també un documental sobre la vida i obra de l’autor de Luces de bohemia.
Enguany també recordarem els 100 anys del naixement del poeta Gabriel Celaya (Hernani, 1911 – Madrid, 1991), un dels representants més destacats de l’anomenada “poesia compromesa” i Premi Nacional de les Lletres Espanyoles l’any 1986. I que fa 75 anys van assassinar Federico García Lorca (Granada, 1898 – entre Víznar y Alfacar, 1936), l’escriptor més influent de la Generación del 27, autor de Romancero gitano i La Casa de Bernarda Alba. I també és l’any del 175 aniversari del naixement del gran poeta romàntic Gustavo Adolfo Bécquer (Sevilla, 1836 – Madrid, 1870). El documental Bécquer desconocido, dirigit por Manuel H. Martín, apropa l’autor a través d’entrevistes amb alguns dels principals experts, que descriuen un personatge allunyat del mite romàntic. La pel·lícula es pot veure a través d’Internet a: www.becquerdesconocido.es.
Les lletres castellanes també commemoraran que l’escriptor argentí Jorge Luis Borges (Buenos Aires, 1899 – Ginebra, 1986) va morir fa ara un quart de segle. El seu país natal prepara una gran agenda per recordar l’autor d’El Aleph. El 24 de juny de 2011 el també argentí Ernesto Sabato compleix 100 anys. La Sociedad Argentina de Escritores de Jujuy ha preparat “l’Any Sabatiano”, que es va iniciar el passat mes de desembre i conclou el 31 d’octubre de 2011, amb debats, exposicions i la projecció de la pel·lícula El poder de las tinieblas, dirigida pel fill de l’autor i basada en una part de la novel·la De héroes y tumbas. D’altra banda, el Premi Literari Casa de las Américas, que se celebrarà a l’Havana el proper 17 de gener, estarà dedicat enguany a l’escriptor peruà José María Arguedas, en el centenari del seu naixement. Tagore, Tennessee Williams, Hemingway, Kipling i Mahfouz L’any 2001 convidarà a rellegir l’obra de l’escriptor, poeta, compositor i filòsof indi Rabindranath Tagore (Calcuta, 1861 - Santiniketan, 1941), del qual se’n compleixen 70 anys de la seva mort. Guardonat amb el Premi Nobel de Literatura l’any 1913, Tagore va revolucionar la literatura del seu país amb obres com La llar i el món, entre altres. La Unesco s’ha afegit als actes que organitza l’Índia per a rememorar aquest aniversari. I també s’ha afegit a la celebració d’altres efemèrides importants: el 22 de gener es compliran 450 anys del naixement de l’escriptor i filòsof britànic Francis Bacon; el 6 de maig es commeorarà el cinquantè aniversari de la mort del poeta romanès Lucian Blaga; també recordarà el cinquè centenari de la publicació de L’elogi de la bogeria, de l’escriptor holandès Erasmo de Rótterdam; i el centenari del naixement de Czeslaw Milosz, premi Nobel de Literatura el 1980. No s’ha d’oblidar en aquesta relació d’efemèrides el centenari del naixement de Tennessee Williams (Mississipi, 1911 – Nova York, 1983), dramaturg nord-americà autor d’obres com Un tramvia anomenat Desig i Gata sobre teulada de zinc calenta, totes dues mereixedores d’un premi Pulitzer. Williams serà recordat a Estats Units amb diferents conferències, revisions de la seva obra, adaptacions teatrals i, del 23 al 27 de març, la celebració del Tennessee Williams / New Orleans Literary Festival. També formen part de l’agenda literària els 50 anys de la mort d’Ernest Hemingway (Illinois, 1899 – Idaho, 1961), que rebrà enguany diversos homenatges, no només al seu país natal, sinó a diferents ciutats d’arreu del món. De fet, a França ha aperegut aquests dies una biografia sobre l’autor d’El vell i la mar marcada per la polèmica, ja que el seu autor, Patrick Poivre d'Arvor, ha estat acusat de plagi.
L’angloindi Rudyard Kipling (Bombai, 1865 – Londres,1936), un dels grans mestres de la narrativa d’aventures juvenil, també està en el llistat de commemoracions del 2011. L’autor d’El llibre de la selva, reconegut amb el Premi Nobel de literatura el 1907, serà homenatjat amb diferents reedicions, conferències, debats i amb el congrés internacional Rudyard Kipling: An international writer, que la Universitat de Londres organitza els dies 21 i 22 de novembre de 2011.
Entre els autors per a recordar el 2011, també hi ha l’escriptor egipci Naguib Mahfouz (El Caire, 1911 - 2006), de qui l’11 de desembre se’n compliran 100 anys del seu naixement. Mahfouz és una figura de primer ordre al seu país i un intel·lectual reconegut internacionalment, l’únic escriptor en llengua àrab que ha guanyat el Premi Nobel de Literatura (1988). Egipte programa diferents activitats per a celebrar aquesta data.
Tots els mitjans de comunicació s’han fet ressó de la commemoració, el passat dilluns 10 de gener, dels 50 anys de la mort de l’escriptor nord-americà Dashiell Hammet (Maryland, 1894 – Nova York, 1961), considerat l’inventor de la novel·la negra, creador, del detectiu Sam Spade. Un bon moment, doncs, per a revisar la seva obra i trobar tot tipus d’informació sobre l’autor.
Salgari, Fogazzaro i Nievo Itàlia celebrarà, sense estar-se de res, els cent anys de la mort d’Emilio Salgari (Verona, 1862 – Torí,1911), autor de novel·les com la nissaga protagonitzada per Sandokan, el tigre de Malàisia, de qui l’editorial Minimum Fax ha elaborat el documental Capitan Salgari, presentat l’any passat al Salone del Libro di Torino (http://www.youtube.com/watch?v=ND-Xszg5RZ8). A més, el Palau Barolo de Torí, seu del Museu de l’Escola i del Llibre per a la Infantesa, ha inagurat una sala a les primeres edicions de les novel·les de Salgari; l’editorial Little Nemo publicarà el Dizionario dei Luoghi Salgarini; i la fira del còmic més important d’Itàlia (a Lucca) estarà dedicada a Sandokan.
També de les lletres italianes, la ciutat de Vicenza (Veneto) celebrarà amb diferentes iniciatives al llarg de tot el 2011 els cent anys de la mort de l’escriptor Antonio Fogazzaro (Vicenza, 1842 – 1911). El primer homenatge se celebrarà el 7 de març, el dia que es compleixen 100 anys de la seva mort, quan a l’Ajuntament de la ciutat s’obrirà un sobre amb textos íntims i reflexions escrites per l’autor al llarg de la seva vida i del qual no es coneixen els continguts. A més de celebrar els 150 anys de la seva unitat, Itàlia també es prepara per a celebrar els aniversaris de dos dels seus autorss més importants: els 150 anys de la mort d’Ippolito Nievo, patriota i autor de Las confesiones de un italiano, i els 150 anys del naixement de l’escriptor Italo Svevo.
França recorda Caminade, Céline, Duras i Beauvoir En les commemoracions de les lletres franceses destaca el centenari del naixement de Jean-Pierre Caminade (Domont, 1911 - 1998), poeta hedonista i subversiu proper a André Breton. A Toulon, on l’any 2000 es va organitzar un col·loqui sobre la seva obra, s’hi han programat diferents activitats sobre la seva figura. També rememoraran, l’1 de juliol, els 50 anys de la mort de l’escriptor Louis-Ferdinand Céline (Courbevoie, 1894 - París, 1961), que, juntament amb Marcel Proust, és un dels autors més traduïts de la literatura francesa del segle XX. La Societat d’Estudis sobre Céline, que ja va organitzar un col·loqui internacional sobre l’escriptor el juliol de 2010, prepara una agenda amb diferents activitats per a recordar-lo. Cal incloure també en el llistat d’efemèrides, els 25 anys de la mort de la novel·lista, guionista i directora francesa Marguerite Duras (Saigón, Vietnam, 1914 - París, 1996), de qui s'ha editat en castellà La siesta de M. Andesamas, que sortirà a finals de gener; i, el 14 d’abril de 2011, farà també 25 anys que va morir Simone de Beauvoir (París, 1908 – 1986), intel·lectual clau en el moviment feminista, parella de Jean Paul Sartre.
Altres autors per tenir en compte: El 2011 també farà 500 anys del naixement de Miguel Servet, escriptor i teòleg espanyol; i 200 anys que van nèixer Gilbert Abbott à Beckett, escritor y periodista britànic; el crític literari rus Visarión Belinski; i el periodista, escriptor, polític i metge espanyol Pedro Mata. Alhora, se celebrarà el centenari del naixement de: L. Ronald Hubbard, escriptor de ciència ficció; el filòsof britànic John L. Austin; l’escriptor suís Max Frisch; el lingüista espanyol Antonio Tovar; el poeta francès Jean Cayrol; el filòleg i escriptor espanyol Manuel Sanchís Guarner; el poeta grec i Premi Nobel de Literatura Odysseas Elytis i l’escriptor i periodista Álvaro Cunqueiro. I es commemorarà els cent anys de la mort d’autors com la poeta espanyola Carlona Coronado; el filòleg colombià Rufino José Cuervo; i l’editor nord-americà Joseph Pulitzer.
Ja més recent en el temps, fa 20 anys van morir: María Zambrano; l’italià Vasco Pratolini; l’escriptor japonès Yasushi Inoue; el britànic Graham Greene; l’escriptora argentina Syria Poletti; i el poeta català José María Fonollosa. I en fa 10: l’autor veneçolà Juan Liscano; l’escriptor i periodista argentí Germán Sopeña; el brasiler Jorge Amado; el filòleg espanyol Manuel Alvar; Juan José Arreola, escriptor mexicà; i l’alemany W.G. Sebald.
|
|
|
|
|