Escriptors i editors acorden un model de contracte per a edició digital
15/9/2011
Miquel de Palol, Xavier Mallafré i Guillem-Jordi Graells en el moment de la signatura (Foto:Carme Esteve)
| |
L’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC) i l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) han arribat a un acord amb el Gremi d’Editors de Catalunya (GEC) per tal d’establir un model de contracte entre escriptors i editors en l’edició digital. Aquest acord significa un gran pas en la defensa dels drets d’autor, ja que els escriptors podran explotar els drets que generin les seves obres en suports digitals de manera independent als contractes d’edició en paper.
El conveni, signat el 15 de setembre, a les 17 hores, a l’Ateneu Barcelonès, sosté que la difusió de les edicions digitals són un model d’explotació diferenciat de l’edició convencional en paper, tal i com preveu la Llei de Propietat Intel·lectual. Així, el nou model vol evitar la continuació de fórmules actuals com ara les clàusules afegides al contracte d’edició en paper i assegurar els drets tant d’autors com d’editors en les seves relacions.
Els tres presidents de les entitats signants qualifiquen aquest conveni com una eina important per a preservar els drets d’autor en el context tecnològic que viu la societat. En aquest sentit, Miquel de Palol, president de l’ACEC, remarca que “les possibilitats cada cop més àmplies propiciades per l’evolució tecnològica fan més necessària que mai la bona entesa i els acords entre editors i autors” i adverteix que "aquesta història tot just comença, perquè es produïran molts canvis en el futur". D’altra banda, Guillem-Jordi Graells, president de l’AELC, veu aquest contracte com una fórmula per a garantir els drets dels escriptors “davant les amenaces que provenen de la pirateria i de les pretensions monopolitzadores de les plataformes i servidors digitals”. El president de l'AELC va fer constar durant l'acte de signatura que Catalunya "és un dels primers llocs on s'arriba a un tipus de contracte com aquest i, en aquest cas, no hem tingut cap refrent europeu en què basar-nos". En la mateixa línia es va expressar el president del GEC, Xavier Mallafré, que afirma que “aquests models de contracte posen a disposició d’autors i editors un instrument que dóna seguretat jurídica i ajuda a fer més fluïdes les negociacions entre autors i editors”. Tot i així, tots tres consideren que es tracta d'un contracta que anirà variant, en una indústria editorial en constant canvi.
Aquest conveni és una continuació del signat el juny de 2009 entre escriptors i editors per a establir nous models de contracte d’edició. En aquell cas, en un acord històric, es van renovar amb millores substancials els models ja existents –el d’edició, el de traducció i el de traducció a preu fet– i se’n van afegir dos de nous: el d’obra col·lectiva i el d’obra d’encàrrec. Però un dels assoliments més importants en les negociacions entre els dos col·lectius va ser la creació d’una Comissió Paritària, integrada per representants del Gremi d’Editors i les associacions d’escriptors, encarregada de fer seguiment d’aquests contractes, actualitzar-los i resoldre les divergències que puguin sorgir en la seva interpretació. Va quedar pendent, però, el model contractual pel que fa a l’explotació digital, un tema que la Comissió Paritària ha estat treballant durant aquest temps fins arribar a un acord per tal d’assegurar els drets d’editors i autors en aquest negoci.
Consulteu els models de contracte.
Galería
fotogràfica
|
|
|
|
|