Divendres passat es va presentar a l’ACEC, amb una nombrosa presència de públic, Mar de pirañas (Editorial Menoscuarto), la nova antologia de petits relats preparada per l’assagista i crític literari Fernando Valls, un dels màxims especialistes en aquest gènere literari, amb estudis i crítiques literàries combinades amb la direcció de la revista Quimera. Prèviament, Pura Salceda, secretària general de l’ACEC, va exercir d’amfitriona per posteriorment cedir la paraula a la narradora Cristina Fernández Cubas i el poeta José María Micó, que van presentar el llibre. Tots dos coincidien a destacar l’extensió breu i la intensitat com els principals trets característics del microrelat, considerat pels especialistes com un gènere literari més.
Comparaven la brevetat i intensitat del microrelat amb la poesia, sobretot amb el poema en prosa, però assenyalant que el microrelat ha de tenir, va dir Micó, una “pulsió narrativa”. Per la seva part, Fernández Cubas destacava l’originalitat i expressivitat dels títols de molts dels microrelats recopilats, així com la necessitat d’una lectura lenta i repetitiva, com si es tractés d’un poema. Així mateix, també explicava algunes de les seves trobades i tertúlies berlineses amb Augusto Monterroso, un dels pares moderns del microrelat.
La presentació finalitzava amb unes paraules de Fernando Valls sobre l’origen i la modernitat d’aquest nou gènere literari que és el microrelat, destacant l’àmbit hispànic de l’antologia Mar de Pirañas, que incorpora autors llatinoamericans, així com una majoria d’escriptors joves que sols han publicat a Internet, blocs o que han estat seleccionats pel propi bloc literari de Fernando Valls, La nave de los locos. A continuació eren cridats alguns dels autors de l’antologia presents a l’acte perquè llegissin i expliquessin la gènesis dels seus microrelats publicats a Mar de Pirañas. Dos dels autors, Araceli Esteves i Agustín Martínez Valderrama, van anunciar que estaran presents a la pròxima sessió de Veus Noves, el 25 d’octubre, a l’ACEC.