Domingo, 22 de diciembre de  2024



Català  


El multivers d’un relat literari
acec16/11/2022



(Foto:)
 
Una de les coses bones que el segle XXI ha con­so­li­dat en el camp de la cre­ació és que la cul­tura no fun­ci­ona com un edi­fici de pisos en què a cada planta hi ha un àmbit de la cul­tura des­con­nec­tat de la resta. Ara, la cul­tura és una zona resi­den­cial amb zones com­par­ti­des en què tot­hom pot inter­can­viar opi­ni­ons i vivències.


Així ho ha entès i ha fet l’escrip­tora bada­lo­nina Esme­ralda Ber­bel, autora de la novel·la Lo pro­hi­bido (Tres Her­ma­nas), que al seu lli­bre incor­pora un codi QR en què es dra­ma­titza una de les esce­nes del lli­bre. El curt­me­tratge El secreto, amb guió seu i direcció de Lean­dro Sosa, aporta una mirada de la intensa, i  inqui­e­tant, relació de la pare­lla pro­ta­go­nista del lli­bre. “Es tracta d’una relació de poder entre un home i una dona, en què ell té un paper de domini tot i que la dona no és una per­sona sub­misa”, explica Ber­bel.


Gai­rebé sense ado­nar-se’n, el cer­cle de la seva obra s’eixam­plava. El dia de Sant Jordi, men­tre sig­nava exem­plars, gent del seu entorn li va pre­pa­rar una sor­presa: el dis­se­nya­dor José Duarte va fer un sin­gu­lar ves­tit en què es podien lle­gir fra­ses de l’obra. No se’n sabia venir quan una noia que el lluïa se li va acos­tar.


Tot ple­gat li va fer veure que les seves parau­les podien pren­dre forma artística diversa sobre­tot a par­tir de la des­co­berta que va fer: “En un cur­set d’art que em feia l’escrip­tora Maria Llo­pis ens va par­lar de l’obra de l’artista Sop­hie Calle, que va pro­po­sar a cent artis­tes inter­pre­tar una carta de rup­tura que havia rebut per cor­reu electrònic.”


No s’ho va pen­sar gaire i va pro­po­sar a artis­tes de dife­rents dis­ci­pli­nes lle­gir la seva obra per fer-ne la seva inter­pre­tació. El resul­tat pot veure’s a l’escola FX: Ani­ma­tion Bar­ce­lona 3D Film, un cen­tre docent dedi­cat al cinema, en espe­cial als efec­tes espe­ci­als i l’ani­mació, en què l’escrip­tora fa clas­ses d’escrip­tura i poe­sia.


Fins al 2 de desem­bre (de 10 h a 20 h. Puja­des, 112 Bar­ce­lona), el visi­tant podrà tro­bar-se amb les mira­des mul­ti­dis­ci­plinàries que s’ence­ten amb una peça que home­natja també el caràcter cine­ma­togràfic de l’espai amb una peça de l’inven­tor Jordà Ferré, que ha cons­truït un gegantí apa­rell ins­pi­rat en els pra­xi­nos­co­pis, pre­ce­dents del cinema. L’espec­ta­dor ha de mirar per unes esclet­xes i pot veure ele­ments rela­ci­o­nats amb el lli­bre.


Laura Jou, direc­tora de cinema i tea­tre, ha uti­lit­zat la llum ulta­vi­o­leda en una ins­tal·lació amb pedres que adqui­rei­xen una bri­llan­tor enci­sant que les fa pas­sar per pedres pre­ci­o­ses quan en rea­li­tat són vul­gars rocs. Una al·lego­ria del miratge que pot repre­sen­tar l’amor.


També de sim­bo­lo­gies par­len les joies d’Isa­bel Her­rera: “Un anell fet a cop de mar­tell i amor”, diu la cre­a­dora. L’arqui­tecte Víctor Por­ta­be­lla ha rea­lit­zat una ins­tal·lació amb repre­sen­tació flo­ral, també una al·lego­ria dels pro­ces­sos que tenen les rela­ci­ons afec­ti­ves. L’escul­tora Laura Ubago ha fet un bust de dona amb un recep­ta­cle en què s’ofe­rei­xen unes sin­gu­lars ofre­nes.


Les foto­gra­fies de Toni Ricart, Caro­lina Fonti, Car­men Escu­dero i Sergi Cape­llas; el vídeo de David Ruiz; els poe­mes de Rut Muñoz i fins a un total de 29 pro­pos­tes de dansa, per­for­mance, música i ins­tal·laci­ons con­fi­gu­ren un gran mul­ti­vers en què molts uni­ver­sos paral·lels demos­tren que les idees i els sen­ti­ments poden tenir un únic sen­tit però una múlti­ple expressió.






Foto Anna Jiménez


   
Vídeo destacado

 
Presentación del libro 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Quieres recibir el boletín electrónico de la ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA POR

Pagina nueva 2