Dilluns, 25 de novembre de 2024



Castellano  


Els autors i editors negocien un model de contracte de cessió de drets digitals
19/10/2010



Un lector de libros digitales (Foto:Tscherno)
 
Un any després de l’acord entre autors i editors per a establir els nous models de contractes d’edició i traducció, l’ACEC i l’ALEC van exposar en la reunió de la Comissió d’Arbitratge, integrada per les associacions d'autors i el Gremi d'Editors de Catalunya, celebrada el passat dijous 14 d’octubre, les dificultats que es troben per a aplicar aquests models. Però no només això, sinó que van insistir en la necessitat d’establir un nou model específic per a la cessió dels drets digitals, un contracte que es pot aprovar en els propers mesos, després de les negociacions portades a terme amb el els editors.

Antonio Tello, secretari de la Comissió de Drets d’Autor de l’ACEC, explica en el següent informe la reunió de la Comissió d’Arbitratge d’editors i autors del passat 14 d’octubre.

Nova reunió d’autors i editors
El 14 d’octubre passat va tenir lloc una nova reunió de la Comissió d’Arbitratge d’editors i autors, a la seu del Gremi d’Editors, que fa el seguiment dels nous models de contracte i negocia un model de cessió de drets digitals.

Durant aquesta reunió, els representants d’autors i traductors, ACEC i AELC, van posar de manifest les dificultats que observen en l’aplicació dels nous models de contractes d’edició i traducció després d’un any de l’acord signat. La part editora de la Comissió, que va reconèixer l’existència d’aquestes dificultats que afecten negativament a les bones relacions que mantenen les organitzacions que representen a editors i autors, es va comprometre a realitzar a través del Gremi d’Editors una nova campanya d’informació i conscienciació entre els editors agremiats sobre la importància i el benefici que suposa per a les dues parts l’aplicació de contractes d’edició i traducció.

La representació de l’ACEC va advertir també sobre l’anomalia que suposa integrar en els contractes d’edició i traducció clàusules referides a la cessió dels drets digitals, en lloc de fer un contracte específic. Sobre aquest model de contracte de cessió de drets digitals es va arribar a avenços importants en el seu esborrany que fan presumir la seva aprovació en els propers mesos. Si és així, s’haurà donat un pas important en el procés d’aproximació i definició del negoci digital, que permetria signar contractes sobres bases més sòlides.

Mentre es negocia amb el Gremi d’Editors amb l’objectiu d’assolir millors condicions de treball per a autors i traductors, l’ACEC aconsella als seus associats que reclamin sense por als seus editors l’aplicació dels nous models d’edició i traducció, que apareixen a la pàgina web de l’ACEC, i també a les de l’AELC i el Gremi d’Editors.
L’ACEC, alhora, adverteix els seus autors i traductors associats que la cessió de drets digitals s’ha de fer mitjançant un contracte específic, que pot sotmetre’s a l’assessorament jurídic gratuït de l’associació, donades les grans diferències que proposa respecte els contractes convencionals d’edició.


Llegiu l'article E-book y derechos de autor, de Magdalena Vinent, directora general de CEDRO.



   
Vídeo destacat

 
Presentació del llibre 'Atreverse a saber'

[+] Vídeos

 

 

 

 

¿Vols rebre el butlletí electrònic de l'ACEC?

 

 
 
 

PATROCINADA PER

Pagina nueva 2