L’escriptora, filòloga i sòcia de l’ACEC Carme Riera va ingressar ahir a la Reial Acadèmia Espanyola (RAE) amb un discurs que va ressaltar la presència de Mallorca, la seva terra, en les lletres universals de la mà dels viatges d’escriptors d’arreu entre 1837 i 1936. Riera va formalitzar el seu ingrès a la institució en un acte solemne, acompanyada pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el secretari d’Estat de Cultura, José Maria Lasalle, la princesa Letícia, l’agent literària Carmen Balcells i la vídua de Borges, María Kodama.
Carme Riera situa l’any 1837 com el de l’arribada dels escriptors a Mallorca, coincidint amb la implantació de la línia regular de vaixell des de Barcelona. Els autors i altres artistes i figures de relleu del’època, com l’arxiduc Lluís Salvador d’Habsburg, van trobar en la Mallorca de meitat del segle XIX una paradisíaca terra salvatge i calmada alhora, ideal per al conreu de les arts. En la seva intervenció, la reconeguda novel·lista va ressaltar el patrimoni natural i cultural que havia identificat l’illa i que els escriptors van contribuir a difondre a través de les seves obres.
Riera va referir-se a Georges Sand, Rubén Darío, Jorge Luis Borges, Josep Pla, Santiago Rusiñol, Miguel de Unamuno o Azorín per a traçar la presència d’aquests autors a Mallorca i com l’illa es va reflectir en les seves respectives obres. La novel·lista mallorquina va prendre possessió de la butaca “n”, que havia ocupat el traductor Valentín García Yebra, traspassat recentment. L’ingrés de Riera a la RAE va ser proposat per Pere Gimferrer, Carmen Iglesias i Álvaro Pombo.
Carme Riera va rebre el passat mes de novembre el Premi José Luis Giménez-Frontín, que concedeix l’ACEC, per a distingir la seva trajectòria i capacitat de diàleg entre cultures. Autora d’una sòlida trajectòria narrativa, Riera ha rebut recentment el Premi Internacional Terenci Moix de Narrativa, que se suma al Ramon Llull (1989), Josep Pla (1994), Nacional de Narrativa (1995), Nacional de Literatura (2001), Sant Jordi (2003) i Jaume Fuster (2005), entre molts altres. L’any 2000 va rebre la Creu de Sant Jordi.