Benvolgudes i Benvolguts associats i amics:
D’acord amb el precepte estatutari tinc el gust d’adreçar-me a vostès per fer un balanç de les activitats i expectatives de l’any present.
A ningú que estigui mínimament al corrent dels avatars del nostre país aquests últims temps se li escapen les dificultats que han d’enfrontar les institucions d’àmbits diversos. Com la majoria d’associacions que depenen en part de les quotes dels socis i en part de subvencions d’altres institucions públiques i privades, a l’ACEC ha calgut un esforç d’imaginació per mantenir les nostres prestacions i activitats, cosa que s’ha aconseguit mal que en algun cas hagi estat sota mínims.
En aquest sentit, a continuació el senyor Tresorer els comunicarà l’estat de la qüestió referent a les finances. D’acord amb els plans d’anys anteriors, hem intentat ampliar les fons de recursos en la direcció de col•laborar amb d’altres institucions. Les expectatives no són dolentes, però de moment no podem oferir resultats concrets.
Podem constatar que es mantenen les col.laboracions amb les dues entitats amb les quals treballem de forma majoritària, CEDRO (Centro Español de Derechos Reprográficos) i la Institució de les Lletres Catalanes. Gràcies a això s’han pogut mantenir les prestacions de l’Assessoria Jurídica i, tot i que en algun punt s’ha hagut de reduir, la prestació de pàgina web.
S’ha iniciat una nova activitat, “Escriptors en xarxa” / “Escritores en red”, on de forma periòdica es convida els socis a informar-se i debatre sobre l’escriptura i la difusió digitals, amb una resposta notable dels associats.
En l’àmbit de les activitats ja consolidades, les trobades "Work in Progress" confirma la continuïtat amb les anteriors “Veus Noves”. S’han celebrat les XIIenes Jornades Poètiques, dedicades a “Poesia i Periodisme”, i s’han concedit el XVè Premi Angel Crespo a Vanesa Casanova per la traducció de l’obra Ransom, i el IVart Premi José-Luis Giménez Frontín a Joan de Sagarra.
Estem obligats a creure en les bones expectatives que ens anuncien els analistes d’àmbits diversos. Entre les circumstàncies d’ordre econòmic i les d’ordre polític, la cultura en general i les lletres en particular no són gaire en el centre d’atenció de les autoritats operatives. Havent-hi d’altres qüestions tan urgents i vitals, ho podem trobar fins i tot comprensible. I potser amb raó de més, en tals circumstàncies els qui ens ocupem de les lletres tenim la responsabilitat afegida de no permetre que s’anorreï el patrimoni, que la formació dels joves no vagi daltabaix, i que la difusió de la literatura no quedi en exclusiva a la mercè dels criteris resultadistes i comercials.
Cadascú en la pròpia mesura i amb les forces de què disposa, sigui gran o petita, ens enfrontem al repte d’una realitat en la qual conviuen dos fets incontrovertibles: que les cultures minoritàries mereixen protecció, o sigui discriminació positiva, i que tots els ciutadans i ciutadanes tenen els mateixos drets civils i legals. Més enllà de conviccions ideològiques i polítiques, no sembla possible ni desitjable girar l’esquena a aquesta realitat.
Dins de l’Associació, i sense perdre de vista la naturalesa intrínseca de servei al socis i com a plataforma d’activitats literàries, mantenim la voluntat de ser lloc de trobada pel diàleg de les diverses sensibilitats civils.
Miquel de Palol
President