Les biblioteques no obriran portes fins a superar fases.
Les dates sobre l’aixecament efectiu de les limitacions de l’estat d’alarma es determinaran a través dels instruments jurídics
Els organismes ofereixen activitats culturals eclèctiques
De moment les biblioteques hauran d’esperar. El desitjat pla de desconfinament del govern arribarà quan totes les condicions sanitàries siguin les adequades sense forçar. Hi van coincidir diferents responsables de les diputacions, Generalitat i municipals, perquè en gran part del territori no estan encara autoritzats a aplicar la fase 1. A més, cada biblioteca depèn del seu ajuntament i les dates per a les reobertures s’especula que seran cap a principis de juny. Mentrestant, les ofertes que organitzen els serveis de biblioteques, com hem informat periòdicament, continuen sent ben sucoses.
En un comunicat emès pel Grup de Lectura i Biblioteques de la Mancomunitat Cultural en relació amb la reobertura progressiva de les biblioteques públiques, se’ns diu que “tot i que s’ha fixat el pròxim dia 11 de maig com a data en la qual es podria iniciar la fase 1, el mateix document especifica que aquestes dates són orientatives i que «les decisions i dates concretes sobre l’aixecament efectiu de qualsevol limitació establerta durant l’estat d’alarma es determinarà a través dels corresponents instruments jurídics». En aquests moments no existeix cap informació des dels ministeris de Sanitat o Cultura que permeti conèixer les condicions tècniques amb les quals s’hauran de dur a terme els serveis en la fase. En el cas d’altres equipaments similars com els arxius aquestes condicions tècniques s’han conegut amb un marge inferior a les 24 hores a l’inici de la data d’obertura.”
Tal i com es preveia, i que es va confirmar oficialment ahir, el pas a la fase 1 no es farà a Catalunya de manera global sinó per regions sanitàries. “Les biblioteques públiques són equipaments de titularitat municipal gestionades en col·laboració amb les diputacions i amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat. Paral·lelament, les biblioteques públiques de titularitat estatal a Catalunya són gestionades pel Departament de Cultura de la Generalitat. Són aquestes institucions, doncs, les que han de dur a terme els processos necessaris per garantir la prestació del servei en condicions de seguretat i en són també les responsables.”
El Grup de Lectura informa que les biblioteques públiques són equipaments culturals de gestió complexa atès l’alt ús que en fan els més de 24 milions de persones a l’any que visiten alguns dels 423 equipaments que formen el Sistema de Lectura Pública de Catalunya entre serveis fixos i bibliobusos, la qual cosa els situa entre els equipaments culturals de proximitat més visitats. Aquestes biblioteques van facilitar en préstec el 2018 un total de 13,5 milions de documents i van organitzar més de 70.000 activitats culturals.
Conclouen que “l’obertura de les biblioteques està condicionada a poder aconseguir els equips de protecció personal necessaris, disposar dels recursos humans suficients i habilitar els processos i eines tecnològiques necessaris per garantir la prestació dels serveis. En aquests moments encara hi ha dificultats per garantir el proveïment d’equips de seguretat i tampoc es coneixen els detalls de com caldrà fer la prestació dels serveis, cosa que dificulta la presa de decisions pel que respecta a l’organització de les plantilles, adaptació dels horaris de les biblioteques i concrecions dels processos per donar suport a les noves necessitats”.
Calendari
El calendari determina que en la fase 1 es produirà el servei de préstec de documents amb reserva prèvia per part de l’usuari a través de mitjans telemàtics o telefònics i també la devolució dels documents en préstec per part dels usuaris en els espais especialment habilitats. En la fase 2 tindrem un accés limitat als espais de les biblioteques; en la fase 3 hi haurà de nou programació d’activitats culturals, sessions de formació, i en la fase 4 la recuperació total dels serveis serà efectiva.
Per la seva part, Biblioteques de Barcelona organitza converses amb escriptors, lectures de poesia i contes i, fins i tot, cursos sobre videotrucades, seguretat en la navegació, Google en línia, Instagram i trucs per afrontar el teletreball.
David Castillo
Punt/Avui